Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Pomemben je čas, ko lahko zadiham in pridem v stik z notranjimi viri

Oddaje | 01.10.2012, 05:01 Blaž Lesnik

Sredi septembra je Slovenijo (po letu 2009) obiskal drugič. Slovenijo doživlja p. Grün kot prijazno deželo, prijazno do ljudi in gostov. Ker je izjemno plodovit pisec duhovne literature, ki jo berejo po vsem svetu, smo tokrat p. Anselma povabili kot kot gosta oddaje Beremo beremo. Spregovoril pa je tudi o aktualnih izzivih, pred katerimi stoji Cerkev.

Priljubljeni pisec duhovne literature, predavatelj in duhovni spremljevalec - vsem tem vzdevkom, ki označujejo znanega benediktinskega patra, lahko dodamo še funkcijo ekonoma samostana Münsterschwarzach. To nalogo (odgovoren je za gospodarski razvoj in finance skupnosti 300 menihov in zaposlenih) opravlja že več kot 35 let.

Na vprašanje, kako lahko uspešno opravlja toliko različnih dejavnosti, odgovarja, da je zdrav dnevni ritem zelo pomemben: "Nekdo je dejal: kdor sledi ritmu, dela bolj učinkovito in bolj trajnostno. Kdor ima dober ritem, se počasneje utrudi.
Torej, dan se začne ob 4.40h, sledi péta molitev, 15 do šestih, nato 25 minut meditacije v tišini, do sedmih, nato zajtrk, molitev v tišini, nato berem do osmih, ob torkih in četrtkih imam mašo zvečer in takrat lahko dopoldne pišem knjige, od 8h do 10h, 11h se ukvarjam z vodenjem opatije, v tem času odgovarjam tudi na pisma – ne samo na poslovna pisma, ampak tudi na osebna pisma, pišejo mi ljudje, ki imajo težave, ob 12.00h imamo péto molitev, sledi kosilo, nato popoldne, ob ponedeljkih popoldne imam vedno pogovore, ki so povezani z administracijo opatije, pogovarjam se z ljudmi, ki pridejo k meni s svojimi idejami, ki si želijo pogovora, spremljam 6 ljudi, z vsakim se pogovarjam pol ure, to pomeni torej 3 ure, nato je ob 18.00h maša, po njej večerja, sledi pol ure rekreacije, ob 19.30h večerna molitev, ob 20.00h sem lahko v svoji sobi, toda moji večeri so vedno malce drugačni. Ob ponedeljkih in četrtkih imam predavanja v radiju 53 km od samostana. Če se vrnem po polnoči, ne vstanem ob 4.40h, ampak petnajst do šestih."

Tudi za pisanje knjig ima odmerjen čas - piše ob torkih, četrtkih in sobotah, skupaj približno 6 ur na teden. Ideje so bodisi njegove (ko piše, ima vedno pred očmi konkretne ljudi, ki jim želi odgovoriti na določena vprašanja), druge teme pa prihajajo s strani založb.

V pogovoru smo se dotaknili tudi vprašanj etičnega gospodarjenja (tudi) Cerkvenega premoženja. V časih, ki niso lahki, p. Anselm Grün spodbuja z besedami: "Kriza je vedno priložnost, da premislimo, če je z gospodarstvom in z našimi vrednotami vse v redu. Krizo je mogoče premagati samo, če se bomo vrnili nazaj k starim vrednotam: pravičnost, pogum, zmernost in modrost in h krščanskim vrednotam, ki so vera, upanje in ljubezen."

Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...