Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kaj določa nemški dekret o izstopu iz Cerkve?

Cerkev po svetu | 26.09.2012, 10:11 Marjana Debevec

Nemški škofje so zavrnili očitke glede dekreta o izstopu iz Cerkve, ki je začel veljati v ponedeljek. Če bodo v prihodnje vse tiste, ki bodo izstopili, pisno povabili na pogovor in jih seznanili s posledicami izstopa, ne gre pri tem nikakor za kakšno grožnjo, je na začetku jesenskega plenarnega zasedanja škofov v Fuldi dejal predsednik nemške škofovske konference nadškof Robert Zollitsch.

"Vsak izstop je za Cerkev boleč", je poudaril nadškof Zollitsch. Cerkev pa namerava željo po izstopu jemati resno in pojasniti, da so s tem povezane tudi posledice. Veliko tistih, ki so izstopili, ni vedelo, kakšne so dejanske posledice tega koraka, zato so se škofje v Nemčiji odločili, da jim bodo s posebnim dekretom omogočili, da se v polnosti zavedo svojega koraka. Na vprašanje, ali ne bo župnikov preveč obremenilo, če se bodo z vsakim prosilcem osebno pogovorili, je freiburški škof dejal, da so izkušnje v Avstriji pokazale, da sprejme povabilo le majhno število tistih, ki izstopijo. Ponudba pogovora je tudi znamenje, da se Cerkev ukvarja z vzroki za ta korak. Cerkveno ljudsko gibanje Mi smo Cerkev je dekret močno kritiziralo. Gre za "popolnoma napačen signal ob napačnem trenutku", so zapisali. Namesto da bi preiskovali vzroke za visoko število izstopov iz Cerkve, pomeni ta dekret škofov po njihovem prepričanju grožnjo za cerkveno ljudstvo in ne bo spodbuda za iščoče, da bi še nadalje ostali zvesti skupnosti ali pristopili k njej.

Škofovska konferenca je sicer pretekli teden objavila dekret, v katerem v sodelovanju z Vatikanom na novo ureja posledice izstopa iz Cerkve. Pred državno oblastjo izraženi izstop iz Cerkev v prihodnje vodi tudi do izgube pravic, ki jih imajo člani Cerkve. Med njimi sta prejemanje zakramenta sprave in evharistije. Ljudje, ki izstopijo iz Cerkve, tudi ne smejo biti krstni botri ali prevzeti cerkvene službe. Vendar pa njihovi odločitvi ne sledi več samodejno izobčenje, kakor je veljalo doslej. Vatikan je poleg tega zadolžil Cerkev v Nemčiji, da naj vsakemu, ki namerava izstopiti, ponudi pogovor z namenom, da bi se znova včlanil vanjo.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...