Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Velika verstva skupaj v Sarajevu

Cerkev po svetu | 10.09.2012, 10:34 Petra Stopar

V Sarajevu se je včeraj začelo zgodovinsko srečanje predstavnikov različnih verskih skupnosti. Mednarodno srečanje za mir je v duhu Assisija pripravila Skupnost sv. Egidija. Gre za prvo največje medversko srečanje po koncu vojne. Zbrali so se namreč predstavniki Katoliške Cerkve, pravoslavne skupnosti, Muslimani in Judje.

Sarajevo je v teh dneh prizorišče največjega srečanja za dialog po začetku vojne leta 1992. V pripravi dogodka so sodelovale Islamska skupnost, Srbska pravoslavna cerkev, Katoliška cerkev in Judovska skupnost. Več kot sto verskih voditeljev različnih religij ter ugledni predstavniki iz sveta politike in kulture iz 60. držav je mesto naredilo za evropsko prestolnico miru. Namen srečanja je prispevati k izgradnji ozračja zaupanja in medsebojnega spoštovanja na tem območju.

Konferenco so odprli včeraj popoldne s tradicionalnim plenarnim zasedanjem, sledilo pa bo 30 okroglih miz o najaktualnejših temah s področja medverskega dialoga. Sklenili jo bodo jutri s sklepno slovesnostjo na glavnem trgu. Takrat bodo tudi podpisali skupni dokument o miru.

Pri maši tudi predstavniki drugih krščanskih cerkva

Uvod v medversko konferenco je bila včerajšnja slovesna sveta maša v katedrali Jezusovega srca v Sarajevu. Dogodek je bil zgodovinskega pomena, saj so se svete maše udeležili tudi srbski pravoslavni patriarh Irinej ter predstavniki Carigrajske, aleksandrijske, ruske in romunske pravoslavne cerkve. Ob prazničnem zvonjenju zvonov sta jih na vhodu v cerkev pričakala sarajevski kardinal Vinko Puljić in predsednik papeškega sveta za družino msgr. Vincenzo Paglia. Prišli pa so tudi predstavniki evangeličanov iz različnih držav, anglikanci, metodisti in drugi.

Znamenje velikega upanja

Sveto mašo je daroval kardinal Puljić, z njim pa so somaševali predsednik papeškega sveta za spodbujanje krščanske edinosti kardinal Kurt Koch, upokojeni predsednik papeškega sveta za kulturo kardinal Paul Poupard, nadškof iz Bordeauxa Jean-Pierre Ricard, neapeljski nadškof kardinal Crescenzio Sepe, deset nadškofov in štirideset duhovnikov. V pozdravnem nagovoru je kardinal Puljić pravoslavnemu patriarhu dejal: „Že sama vaša prisotnost je veliko znamenje na poti izgradnje miru preko dialoga.“ V imenu skupnosti sv. Egidija je zbrane pozdravil prof. Marco Impagliazzo in poudaril, da želijo 25 let po prvem medverskem srečanju tukaj v Sarajevu gledati v prihodnost skupnega življenja v miru. Za Radio Vatikan je povedal, da so se že v pripravi na srečanje zgodili mnogi pozitivni dogodki velikega pomena kot na primer to, da so med seboj v veliki harmoniji sodelovali predstavniki različnih verskih skupnosti. „Prisotnost srbskega pravoslavnega patriarha ob velikem muftiju iz Bosne in voditelji judovske skupnosti ter kardinalu Puljiću to dokazuje. V zadnjih dvajsetih letih se ti verski voditelji niso nikoli zbrali skupaj in še več: nikoli niso nekaj naredili skupaj. Že to srečanje med njimi je torej veliko znamenje in sporočilo miru vsemu svetu.“

Moč smo našli v molitvi

Kardinal Puljić je v nagovoru po evangeliju dejal: „Ta dežela in njeni ljudje so zaznamovani z vojno, ki je med nje posejala nezaupanje in negotovost... Moč, da smo lahko preživeli vse strahote vojne in zatem temo brezupa smo dobili v molitvi“, je poudaril kardinal in zaželel, da bi iz tega mesta prišlo sporočilo upanja in pozitivne energije, sporočilo, da ni greh v tem, ker so si med seboj različni, ampak da je mogoče v različnosti graditi življenje v strpnosti in prizadevanju za boljši jutri.

Patriarh Irinej pa je ob sklepu svete maše dejal, da so kot narod, kjer živijo skupaj pravoslavni, katoličani in muslimani poklicani ljubiti vsakega človeka, saj je v vsakem Kristus, ki nas vabi, naj ljubimo ne le našega bližnjega, ampak tudi sovražnika. To pa po njegovih besedah zmore tisti, ki v sebi nosi Božjo dobroto, Boga, ki ljubi človeka. Z besedami: 'Poglejte kako lepo je, če bratje prebivajo skupaj', je povedal, kako lepo je videti zedinjene kristjane. Ob tem je izrazil željo, da bi se v tem času izgubljenih vrednot kristjani večkrat zbrali skupaj. Pred nami je namreč velika naloga – širiti resnico in biti apostoli, je še poudaril patriarh Irinej.

Vojna ni nikoli sveta

Papež Benedikt XVI. je v svojem sporočilu zbranim zaželel, da bi zavajajoči kulturi nasilja odgovorila vrednota dialoga, ki temelji na resnici in miru. Uporabiti religijo kot razlog za nasilje po njegovih besedah pomeni reči NE Bogu. Sporočilo miru naj bi podprla srca, ki iščejo resnico, se odprejo Božjemu delovanju in sočloveku podajo roko.

Ustanovitelj skupnosti sv. Egidija Andrea Riccardi je poudaril, da iz verstev prihaja sporočilo miru in dodal, da vojna ni nikoli sveta, samo mir je svet.

Predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy pa je nagovoril sarajevske državljane in poudaril, da številne smrti niso bile zaman. Počastili naj bi jih tako, da bi mesto spet postalo to, kar je bilo nekoč: svetilnik strpnosti in duhovnosti.

Nikoli več sovraštva

Petnajst let po zgodovinskem obisku papeža Janeza Pavla II., so se udeleženci svetovne konference verstev za mir znova spomnili njegovih besed: „Nikoli več vojne, nikoli več sovraštva! To je sporočilo tega stoletja in tega tisočletja, ki se zaključuje... Logiko nečloveškega nasilja naj zamenja konstruktivna logika miru... Naj Bog podeli Bosni in Hercegovini ter vsem narodom Balkana, Evrope in sveta. Dobo miru v pravičnosti.“

Podobna srečanja po vsem svetu že vse od leta 1986, ko je potekal prvi medverski molitveni dan za mir v Assisiju, pripravlja skupnost sv. Egidija.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...