Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Akcija Za srce Afrike že sedmič

Cerkev na Slovenskem | 16.08.2012, 11:36 Petra Stopar

Slovenska Karitas se nadeja, da bo tudi z letošnjo dobrodelno akcijo Za srce Afrike zbrala nova sredstva za pomoč revnim v Afriki ter obnovo in gradnjo potrebne infrastrukture v krajih, kjer delujejo slovenski misijonarji. Akcijo smo predstavili v avgustovski oddaji Karitas.

Pomoč iz Slovenije bo preko misijonarjev in misijonark prišla do številnih ljudi v Afriki, ki predvsem potrebujejo vodo, zdravstveno oskrbo in zdravila ter šole za otroke, pojasnjujejo na spletni strani Slovenske Karitas, ki že sedmo leto vabi k darovanju sredstev v ta namen.

Kateri objekti so bili dokončani lansko leto?

Tako s pomočjo darovalcev v akciji Za srce Afrike kot s sredstvi, ki jih je prispevalo Ministrstvo za zunanje zadeve, je Slovenska Karitas podprla projekte predvsem v Ruandi in Burundiju. „Največji projekt je bil prav gotovo na podeželju Burundija v kraju Ruzo, kjer smo prej dokončali porodnišnico, zdaj pa se je pojavila potreba po dodatnih prostorih zdravstvenega centra, ker je bilo pred 30 leti tam 7000 prebivalcev, danes pa na tem obmejnem območju s Tanzanijo in Ruando pa zaradi vojn živi že 68.000, in ta center je bil premajhen za vse, poleg tega pa še ni imel sob za hospitalizacijo odraslih. Podprli smo tudi gradnjo vodnjakov, dispanzerja za žene in obnovo strehe, ter nakup nove medicinske opreme,“ pripoveduje Jana Lampe s Karitas.

V novi porodnišnici v Ruzu dela sedem babic in dve medicinski sestri – usmiljenki.
V novi porodnišnici v Ruzu dela sedem babic in dve medicinski sestri – usmiljenki. © Mojca Urh

V Burundiju v Rwisabiju pa so v sodelovanju z misijonarko s. Vesno Hiti podprli nakup manjkajoče posteljne opreme, gradnjo jedilnice in čakalnice v zdravstvenem centru. Omogočen je bil tudi nakup motornega mlina za mletje žita.

V Ruandi so v Kigaliju zgradili vodnjak in kupili črpalko za podtalnico, in sicer za potrebe osnovne šole, katere gradnjo bodo podprli z letošnjo akcijo Za srce Afrike, je še dodala Lampetova. V mestu, kjer deluje s. Bogdana Kavčič, so namreč starši revnih otrok prosili, da bi bila pri sestrah tudi osnovna šola, ki je v Ruandi plačljiva in obvezna za vse, vendar jo revni težko plačajo. „Prvo leto bomo podprli gradnjo in opremljanje osnovne šole s šolskim pohištvom za prva dva razreda, uredili prostore za učitelje ter zgradili vodnjak za potrebe šole“, pojasnjujejo na Karitas.

Zdravstveni center v Rwisabiju v Burundiju
V zdravstvenem centru v Rwisabiju v Burundiju, ki oskrbuje 80.000 prebivalcev, je Karitas podprla gradnjo dodatnih prostorov ter pomagala obnoviti prostore in dotrajano streho na starem delu centra. Center vodi s. Vesna Hiti. © Mojca Urh

Izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev močno vidno

Kot je Jana Lampe še povedala v pogovoru za Radio Ognjišče, se rezultati projektov že poznajo, standard se izboljšuje in misijonarji prebivalcem, še posebej ženam in otrokom, pomagajo do dostojnega življenja. To je dobro vidno v porodnišnici v Ruzu, kjer se mesečno rodi 180 otrok, „ampak vsi ti otroci so rojeni v dostojnih pogojih“.

V dodatnih sobah v zdravstvenem centru v Rwisabuju se bolniki bolje počutijo, zdravstveni delavci se vseskozi dodatno izobražujejo, medtem ko se revnejši afriški dijaki lahko šolajo v srednji šoli v Mbiriziju. Lampetova je poudarila, da je pohvalno in vredno tudi to, da so v izvedbo vseh omenjenih projektov vedno vključeni prebivalci sami, tako je končni objekt vedno delo njihovih rok, za katero prejmejo tudi plačilo in tako lahko omogočijo preživetje svojim družinam.

Sodelovanje v akciji

Če želi posameznik darovati za projekte v srcu Afrike, lahko to stori s pošiljanjem SMS sporočila s ključno besedo AFRIKA na 1919, in tako prispeva 1 evro.Za druge možnosti darovanja pa se lahko obrne na Slovensko Karitas.

„Potrebe so res še ogromne, za posamezne projekte smo se dogovorili že na terenu z misijonarji. Letos se bomo osredotočili predvsem na izobrazbo, ki je velika rana Afrike. Tudi s. Vesna je rekla, da je v današnjih časih izobrazba še bolj pomembna kot zdravstvo. Šol je premalo, razredi so prepolni, učilnice uničene, treba je kupiti uniformo. Najprej pa mora biti tudi dovolj šolskih zgradb“, še meni Lampetova.

Novozgrajena srednja šola v Mbiriziju v Burudniju, sofinancirana s strani MZZ RS, ima štiri razrede.
Novozgrajena srednja šola v Mbiriziju v Burudniju, sofinancirana s strani MZZ RS, ima štiri razrede. © Mojca Urh

V misijonskih krajih so bili tudi letos na delovnem obisku predstavniki Karitas in Ognjišča ter si ogledali dokončane projekte. Utrip obiska in življenja v krajih, kjer delujejo slovenski misijonarji in misijonarke, si lahko ogledate v foto in video galeriji Radia Ognjišče.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Cerkev po svetu, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...