Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Sebastjan Erlah (foto: ARO)
Sebastjan Erlah

Od petka do petka: 10. - 17. avgust 2012

| 19.08.2012, 06:44 Matjaž Merljak

Pregled dogodkov začenjamo s praznikom Marijinega vnebovzetja oz. velikega šmarna, ki smo ga praznovali minulo sredo. Dotaknili se bomo politike, ki so jo zaposlovale finančne teme, spregovorili o suši, pa tudi o športnih temah.

Cerkev

Marijino vnebovzetje je največji Marijin praznik v bogoslužnem letu. Kaj nam sporoča pa smo povprašali rektorja slovenskega narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah, p. Silvina Krajnca. „Praznik Marijinega vnebovzetja dviga naš pogled v obzorja večnosti, svetlobe, poveličanja. Govori nam o cilju našega življenja, ki je večno življenje. Marija je že dosegla ta cilj, mi pa še hrepenimo in hodimo v veri, upanju in ljubezni.“

Na praznik so bile po Sloveniji številne slovesne svete maše. Še posebej slovesno je bilo na pri Mariji Pomagaj na Brezjah in na Ptujski gori, kjer sta slovesno bogoslužje vodila ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek. Slednji je na Ptujski gori povedal, da sta Kristusovo vstajenje in Marijino vnebovzetje dva vidika ene skrivnosti katoliške vere, ki nas vsak trenutek vabi, da ob vsem zemeljskem dogajanju ne nehamo misliti na to, kar je zgoraj. Spregovoril je tudi o zaupanju v Cerkev. Kot je dejal, moramo kristjani ljubiti svojo Cerkev kakor svojo lastno mater. Poudaril je, da je Cerkev grešna in sveta. V svoji svetosti je mati v redu milosti, ko v zakramentih in drugih oblikah svetega življenja vernikov v Svetem Duhu rodi nove Kristusove ude ter jih hrani z Božjo besedo in nauki vere. V grešnosti svojih članov pa je potrebna kesanja, spreobračanja in evangeljskega prenavljanja, da ne bi bila v pohujšanje svetu. Nadškof Turnšek je še poudaril, da je Cerkev okorna institucija, a vseeno orodje Svetega Duha sredi realnosti, zato išče nove poti evangelizacije. Ljubljanski nadškof Anton Stres pa je pri Mariji Pomagaj na Brezjah spomnil, da nas Cerkev vzgaja k ljubezni do bližnjega. Poudaril je, da kakor imamo samo eno mater, kakor imamo samo eno domovin, tako imamo tudi samo eno Cerkev. Dodal je, da so časi težki, zaradi česar moramo biti pogumni in močni ter zvesti. Svoj nagovor je sklenil z besedami, da kot vsaka mati tudi Marija želi, da med seboj ostajamo enotni in povezani. Romarje so v osrednjih škofijskih Marijinih svetiščih nagovorili tudi drugi ordinariji krajevnih Cerkva; koprski škof Jurij Bizjak, novomeški škof Andrej Glavan, murskosoboški škof Peter Štumpf in celjski škof Stanislav Lipovšek. V svojih pridigah so tudi oni poudarili potrebo po večjem zaupanju vernikov v katoliško Cerkev in zbrane povabili naj bodo tako kot Marija, ki je verovala in ni omahovala Božji volji.
Že dan pred praznikom so se v Strunjanu spomnili 500-obletnice prikazanja Marije. Slovesnost je spremljalo več tisoč vernikov, ki so v to obmorsko božjepotno svetišče prišli iz cele Slovenije. Mnogi so se pridružili tudi tradicionalni procesiji z barkami iz Pirana v Strunjan. Sklepno slovesnost je vodil ljubljanski nadškof Anton Stres, ki je v svojem nagovoru povedal: „Blagor tudi nam, ker smo verniki, ker imamo vero v Jezusa Kristusa, ki tudi nam odpira pot v večno življenje, pot v zmago dobrega nad zlim, življenja nad smrtjo. Vera je velika, pravzaprav, največja vrednota, to je celo večja vrednota, kakor biti Jezusova telesna mati. Zato svojo vero cenimo, se je veselimo, smo zanjo hvaležni in jo varujemo.“
V Turnišču pa so minuli teden sklenili jubilejno Klarino leto. V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja je bila najprej molitvena ura, nato je sledila procesija z Najsvetejšim v kapelo novega samostana klaris. Slovesno bogoslužje je vodil kardinal Franc Rode ob somaševanju murskosoboškega škofa Petra Štumpfa in duhovnikov. Kardinal Rode je v pridigi spregovoril o češčenju. Poudaril je, da je to glavno poslanstvo sester klaris in pojasnil, da je temelj adroacije, to je češčenja, ko se človek postavi pred Gospoda in mu daje čast. Ob tem je dodal, da človek, ki stoji pred Gospodom, prinaša vse stiske, bolečine, slabosti, zablode in grehe človeštva pred Božje srce, prosi odpuščanja in usmiljenja ter na ta način sodeluje pri delu odrešenja, tako kot je to storila sv. Klara. Opatinja sestra Katarina Ambrož se je ob sklepu maše zahvalila vsem, ki so priskočili na pomoč, da so v Turnišču obnovili samostan v katerega so prišle sestre klarise. Po sveti maši so blagoslovili klavzuro samostana Marije Matere Cerkve.

Politika

Na političnem področju so v tem tednu prevladovale predvsem finančne teme. Tako so se nadaljevala pogajanja za vpis fiskalnega pravila v ustavo. Delovna skupina, zadolžena za fiskalno pravilo se je sestala dvakrat. V četrtek tudi z ministrom za finance Janezom Šušteršičem. Kot so ugotovili, večjih vsebinskih zadržkov glede izvedbe pravila ni. Odprto je še vprašanje, ali se ga vnese tako v ustavo in izvedbeni zakon ali samo v slednjega. V največji opozicijski stranki PS nasprotujejo vpisu fiskalnega pravila v ustavo. Po besedah njihove poslanke Maše Kociper ima Slovenija ratificirano mednarodno pogodbo, ki neposredno zavezuje. Podobnega mnenja so v SD, kjer so naklonjeni vnosu pravila v izvedbeni zakon. Nasprotno menijo v SDS. Poslanec Branko Grims je prepričan, da vsi argumenti govorijo v prid vpisu fiskalnega pravila v ustavo. Minister Šušteršič je po sestanku z omenjeno delovno skupino povedal, da mora dilemo, ali gre fiskalno pravilo v ustavo in izvedbeni zakon ali samo v zakon, zdaj razrešiti politika.

Z ministrom Šušteršičem se je sešla tudi delovna skupina za upravljanje državnega premoženja. Ta sicer še ni povsem uskladila vsebine predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu, zato bo z delom nadaljevala in za septembrsko zasedanje državnega zbora pripravila ustrezen zakon. Po besedah Šušteršiča je marsikatera rešitev podprta s strani vseh strank, ostaja pa nekaj odprtih vprašanj, kot je na primer vprašanje vrednotenja premoženja v času prenosa na holding. Minister je prepričan, da se bo delovna skupina v prihodnjih dneh uskladila tudi o odprtih vprašanjih in pripravila zakonski predlog za obravnavo v državnem zboru, do takrat pa bodo pripravili tudi obravnavo na Ekonomsko-socialnem svetu in določene zadeve še popravili.

Pomembna tema minulega tedna so bile tudi banke. Koalicija se je namreč dogovorila, da se bodo reševanja problematike slabih terjatev bank lotili z njihovim prenosom na posebno agencijo ali sklad. Finančni minister Šušteršič ocenjuje, da je reševanje te problematike zunaj bank boljša od reševanja v sklopu bank. Kot je pojasnil, ostajajo predvsem odprta vprašanja glede javnofinančnih učinkov prenosa slabih terjatev na posebno agencijo ali sklad. S takšnim načinom reševanja pa ni najbolj zadovoljna opozicija. V ozadju tega vprašanja obstaja namreč strah, da bi Slovenija morala zaprositi za pomoč območja evra, a je minister ponovno zagotovil, da po trenutno znanih podatkih za sanacijo bank zunanja pomoč ne bo potrebna.

Pred dnevi so se v javnosti pojavile informacije, da vlada snuje nov zakon za uravnoteženje javnih financ. Z njim naj bi razmišljala o novih posegih v plače v javnem sektorju ter o znižanju pokojnin in socialnih transferjev. Ugibanja je še dodatno podkrepil minister za zunanje zadeve in predsednik stranke Desus Karel Erjavec. Ta je dejal, da bo stranka v primeru tako radikalnih ukrepov zapustila koalicijo. Ministrstvo za finance je namigovanja o novem zakonu za uravnoteženje javnih financ že zanikalo. Kot so sporočili, na vlado niso poslali nikakršnega novega zakona niti niso vladi predlagali, naj ga pripravi. Je pa minister za finance Janez Šušteršič pojasnil, da je ministrstvo vladi predlagalo, naj razmisli o novih ukrepih na prihodkovni in odhodkovni strani proračuna. Ti so v sklopu priprave predlogov proračunov za prihodnji dve leti potrebni za izpolnitev zaveze, da bo proračunski primanjkljaj prihodnje leto padel pod tri odstotke bruto domačega proizvoda.

Nadaljujemo pa z grožnjami. Predsedniku vlade Janezu Janši in njegovi ženi Urški je v minulih dneh moški s Štajerske preko portala e-uprave zagrozil, da bo njuno hišo napadel z bombo in oba ubil. Janša je bil v preteklosti že večkrat deležen tovrstnih groženj s smrtjo. Med drugim mu je februarja neznanec poslal pismo, v katerem mu je svetoval, naj pazi na svojo ženo, v Ljubljani in njeni okolici pa so se pojavljali tudi različni žaljivi in grozilni grafiti uperjeni zoper slovenskega premiera. Policija grožnje preiskuje. Na ponovne grožnje premieru Janši se je odzval tudi minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Na svoji spletni strani je zapisal, da ga hitrost reakcij organov pregona pri ukrepanju v primeru pozivov k nasilju ne prepričuje v zadostni meri. Zato prav to od njih zahteva, pa naj to razumejo kot politični pritisk ali ne. Dodaja, da ve, da se bodo v svetu sodobnih elektronskih komunikacij in drugih oblik komuniciranja, vedno našli taki in drugačni posamezniki, ki bodo na tak ali drugačen način anonimno izražali take nagibe. Toda minister je prepričan, da imajo organi odkrivanja in pregona na voljo dovolj zakonskih možnosti, da reagirajo hitro in učinkovito.

Minilo je eno leto od smrti nekdanjega premierja in predsednika Nsi Andreja Bajuka. V stranki so ob obletnici pripravili poletni tabor, ki se odslej imenuje po njem. Tabor je trajal od petka, končal pa se je danes. Bajuka so se spomnili tudi v stranki SDS. Na svoji spletni strani so zapisali, da se ga spominjajo kot poštenega, srčnega in dobrohotnega človeka, ki je imel Slovenijo iskreno rad. S svojimi ekonomskimi in finančnimi znanji je v času svojega ministrovanja dosegel, da je Slovenija beležila najboljše fiskalne rezultate v njeni zgodovini, so še zapisali. Andrej Bajuk je pred enim letom umrl v 68. letu starosti. V letu 2000 je vodil vlado, v vladi Janeza Janše pa je bil minister za finance. Leta 2008 se je po porazu NSi na volitvah umaknil z vrha stranke in iz aktivne politike.

Družba

V petek smo praznovali državni praznik, ko smo se spominjali združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Na ta dan se je pred 93 leti na ljudskem zborovanju v Beltincih namreč zbralo več kot 20 tisoč ljudi in plebiscitarno podprlo priključitev Prekmurja matici. Posebne državne proslave ob tem prazniku letos ni bilo, je pa bila osrednja regijska prireditev v Veliki Polani. Zbrane je nagovoril minister za obrambo Aleš Hojs. Murskosoboški škof Peter Štumpf pa je zvečer v Veliki Polani daroval mašo za domovino.

Okrožno sodišče v Kopru je minuli teden ustavilo postopek prisilne poravnave družbe Kraški zidar in začelo stečajni postopek. Kot je povedal direktor družbe Radoš Lipanje, so bili pogovori z bankami glede reprograma posojil, novih garancij in obratnega kapitala neuspešni, zato je umaknil predlog za začetek prisilne poravnave. Približno 300 zaposlenih, ki so najprej začeli stavkati, nato pa so stavko zamrznili, ko so jih seznanili, da bo šla družba v stečaj, je doma na čakanju na delo s 100-odstotnim nadomestilom.
Na območju Vipavske doline ni deževalo že dva meseca, tudi spomladanske in zimske padavine so bile dokaj borne, posledice suše pa se bodo čutile tudi prihodnje leto. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Cvetko Zupančič je ob tem pozval k solidarnostni pomoči med pridelovalci in izpostavil, da posledice suše mejijo na naravno nesrečo. Na Kmetijsko gozdarski zbornici Nova Gorica ocenjujejo, da bo zaradi suše največji izpad na koruzi, sadju, vrtninah in travinju.

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je potekala že 18. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas. Ta je letos nosila svetopisemski naslov „Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli.“ Z letošnjo kolonijo in prodajnimi razstavami so želeli v Škofijski Karitas Koper zbirati sredstva, pa tudi opozoriti, da so med nami otroci, ki v danem trenutku potrebujejo konkretno pomoč.

Šport

Slovenske olimpijce, ki so na olimpijskih igrah v Londonu osvojili štiri odličja, je v sredo zvečer na polnem Kongresnem trgu v Ljubljani pozdravila navdušena množica. Zaploskala je zlati judoistki Urški Žolnir, srebrnemu atletu Primožu Kozmusu in bronastima veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku; bronasti strelec Rajmond Debevec je manjkal, ker je odpotoval že na drugem tekmovanju. V glavni vlogi se je znašel Iztok Čop, naš najboljši veslač v zgodovini, ki je s po enim zlatom in srebrom ter dvema bronoma tretji na večni slovenski olimpijski lestvici. V Londonu je namreč napovedal konec svoje športne poti.

Slovensko člansko nogometno reprezentanco še tri tedne loči od začetka kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014, ki ga bo gostila Brazilija. Slovenci so v sredo proti Romuniji opravili zadnji test pred obračunom s Švico v Stožicah 7. septembra. Selektor Slaviša Stojanović se je lahko po porazu proti ZDA z 2:3 ter neodločenih izidih proti Škotski in Grčiji, obakrat je bilo 1:1, včeraj le veselil prve zmage s 4:3.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.