Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ministri EU zaostrili sankcije proti Siriji, Arabska liga al Asada pozvala k odstopu

| 23.07.2012, 16:43 Andrej Šinko

Zunanji ministri Evropske unije so danes že sedemnajstič zaostrili sankcije proti Siriji. Že pretekli teden sta Kitajska in Rusija ponovno blokirali resolucijo Varnostnega Sveta Združenih narodov o odločnejšem mednarodnem ukrepanju proti Sirskemu režimu. Zgodbi pa je pretekli konec tedna svoje dodala tudi Arabska liga, ki je sirskega predsednika Bašarja al Asada pozvala k odstopu in mu v tem primeru tudi obljubila varen odhod. V Damasku so odstop predsednika že zavrnili.

Ministri Evropske unije so na seznam sankcij, ki vključujejo prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja, uvrstili še 26 oseb in tri podjetja. Poleg tega so zaostrili embargo na izvoz orožja v Sirijo. Prav tako so opredelili jasna pravila, da se bo v pristaniščih, na letališčih in v teritorialnih vodah članic povezave preverilo vsako ladjo ali letalo na poti v Sirijo, za katero se bo sumilo, da prevaža orožje. EU je izvoz orožja v Sirijo prepovedala maja lani, vendar so bila pravila preveč ohlapna, odločitev o preverjanju sumljivih ladij in letal je bila v pristojnosti posamezne članice. Profesor politologije na Fakulteti za družbene vede Bogomil Ferfila opozarja, da tovrstne sankcije niso vedno učinkovite. „Tovrstne sankcije so v veliki meri nepopolne, zlasti pri tako pomembnih državah kot je Sirija. Slednja ima stike s celim kupom drugih držav. Tu gre v prvi vrsti za Rusijo in Kitajsko, ki jo vzameta pod svoje okrilje. Tako, da če se zablokira trgovanje in politika z eno stranjo, se toliko bolj okrepi sodelovanje in politični stiki z drugo stranjo. Tako, da tu brez nekega orkestriranega nastopa celotne svetovne skupnosti sankcije seveda ne morejo pripeljati do želenih rezultatov.“

To je sicer že sedemnajsti krog sankcij proti Damasku od izbruha nasilja marca lani, v katerem je bilo po navedbah nevladnih organizacij ubitih že več kot 19.000 ljudi, več kot 100.000 pa jih je moralo zapustiti domove. EU je sicer v dosedanjih šestnajstih krogih sankcij poleg omenjenega prepovedala izvoz luksuznih premetov iz EU v Sirijo, na primer kaviarja, tartufov, cigar, kakovostnega vina in žganih pijač, nakita ter luksuznih vozil in plovil. Prav tako je prepovedala trgovino z zlatom, dragimi kovinami in diamanti ter dostop sirskih tovornih letal do letališč v EU, zamrznila sredstva sirske centralne banke, uvedla embargo na orožje ter prepovedala uvoz surove nafte in nove investicije v sirski naftni sektor.

Al Asad zaenkrat ne namerava odstopiti

Arabska liga je sirskega predsednika Bašarja al Asada pozvala k odstopu in mu v tem primeru tudi obljubila "varen odhod". Pripadnike uporniške Svobodne sirske vojske je pozvala, naj sestavijo prehodno vlado narodne enotnosti. Prav tako pa je obljubila 100 milijonov dolarjev pomoči sirskim beguncem. Medtem, ko nasilje v Siriji še traja, pa so iz Damaska sporočili, da al Asad ne bo odstopil, prav tako pa naj bi vladne sile znova napadle uporniške sile v Damasku in Alepu, čeprav je Sirska osvobodilna vojska v nedeljo zatrjevala, da se al Asadov režim "ruši".

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...