Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Priliki o božjem kraljestvu

| 17.06.2012, 17:14 Blaž Lesnik

Današnji odlomek nam predstavlja dve priliki o božjem kraljestvu. Prilika ali prispodoba je način poučevanja s pomočjo zgodbe. Poslušalec se iz zgodbe nekaj nauči o stvarnosti, ki jo je drugače težko opisati. Božje kraljestvo je takšna stvarnost, ki jo je težko opisati z natančnim opisom. Jezus je zato uporabljal prilike. Kot pravi odlomek iz Marka, je Jezus božje kraljestvo vedno opisoval s prilikami. Prilike so drobne zgodbe, ki v nas sejejo veliko spoznanje.

Prva je prilika, ki ponazarja božje kraljestvo z žitnim semenom, ki ga je sejalec vrgel v zemljo. Vsi vemo, da je to vse, kar sejalec lahko naredi. V semenu samem obstajajo mehanizmi, ki sprožijo rast. Kljub temu, da sejalec nima vpliva na proces rasti, seme požene v bilko in nato v klas, v katerem je novo zrnje, ki je pripravljeno na žetev. Podobno je z božjim kraljestvom, tudi to se na nek način seje, preko besede in zgleda. Sejalec, pa naj si bo to Jezus sam, ali pa njegovi učenci, ne morejo vplivati na to, kako se bo kraljestvo razraslo med poslušalci. Šele ko bo to, kar so slišali in sprejeli, dozorelo, bo vidna njihova preobrazba. Preko te prilike Jezus uči potrpljenja in zaupanja za vse tiste, ki delajo za razmah božjega kraljestva med ljudmi. Modrost je v tem, da se ne da ničesar izsiliti in tudi način, kako prihaja božje kraljestvo, ni nasilen, temveč je včasih komaj opazen. Toda na koncu se nevsiljivost izplača in potrpljenje obrodi sad.

Druga prilika je variacija na isto temo. Človek lahko včasih naredi za razmah božjega kraljestva le majhne stvari. Toda majhnih stvari ne gre podcenjevati. Čeprav je gorčično zrno zelo majhno, kljub temu iz njega zraste sorazmerno velik grm, v katerega senci se lahko hladijo celo ptice neba, kot pravi Jezus. Drobnim semenom gorčice so podobna vsa naša majhna dejanja, sočutja, pozornosti in ljubezni do nas samih in do bližnjega. Jezus na ta način implicitno svari pred prehudo gorečnostjo, ki ne spoštuje ne Boga ne sočloveka. Majhne stvari niso nepomembne, temveč še kako štejejo.

RAZMISLI

Kaj te Jezus uči preko prilik? Kakšno vrednost imajo v božji stvarnosti majhne stvari?

Kako sam doživljaš majhnost in včasih prozaičnost svojega krščanskega življenja - ali najdeš v njem potencial?

Katera majhna dejanja v tvojem življenju so obrodila velike sadove?

MOLITEV

V tebi Bog ni ne velikih majhnih dejanj. Vse šteje, ker je vse, kar je, v tebi. Sprejeti majhno, pomeni osvoboditi se potrebe po grandioznosti, ki nas zasužnjuje. Ti si tisti, ki res iz majhnega zmoreš narediti veliko in v tebi to, kar se nam zdi veliko, postane zanemarljivo. Pomagaj mi uvideti, da je lahko vsako moje dejanje izhodišče za osvobojen način bivanja, ki se imenuje tvoje kraljestvo.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...