Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Mestna hiša v Valenciji (foto: Helena Škrlec)
Mestna hiša v Valenciji

4. dan - Izlet počitnikarjev v Valencijo

Radijski utrip | 20.06.2012, 12:00

Udeleženci desetih radijskih počitnic so že spoznali mesto Marine d'Oro, ki jih gosti do sobotnega jutra. Potem ko so se namestili v hotel in se v ponedeljek zvečer pomerili v počitniškem X-traktorju, jih je četrti dan čakal izlet v Valencijo. Tam so si med drugim ogledali katedralo, v njej so imeli tudi sveto mašo.

Skozi vso zgodovina krščanstva imamo veliko lepih primerov odpuščanja in ljubezni sovražnikov, je v nagovoru dejal msgr. Franci Trstenjak. Ob tem je spomnil na številne primere, ko so mnogi, ki so jim zaradi zaslepljene ideologije pobili najdražje, odpustili zločincem. "Zaradi neurejenih razmer v naši državi, ki je v enaindvajsetem letu svoje neodvisnosti, je dobro, koristno in potrebno, da to razmišljanje o ljubezni do nasprotnikov obrnemo tudi na področje družbenega življenja. V vseh letih po osamosvojitvi smo – žal – na politični sceni priče ustvarjanja nenehnih prepirov in dobesednih sovraštev, ker imajo politične stranke druga drugo za sovražnika, ki ga je treba poniževati, in če je mogoče, tudi uničiti, zbrisati z zemlje. Med strankami dobiva vse hujše oblike duh neprijaznosti, nespoštovanja in kljubovalnolnosti. Vendar to bolno ozračje ne slabi in ne uničuje le javnega življenja na narodni ravni, ampak zastruplja odnose tudi med družinskimi člani, pa med sorodniki, sosedi in prijatelji," je povedal. Nagovor je sklenil z besedami: "Imamo možnost, da še dodatno prosimo za Božjo pomoč. Imamo možnost, da se priporočamo tudi svetnikom, še posebej blaženemu Slomšku, blaženemu Grozdetu, blaženim Drinskim mučenkam, kakor tudi vsem našim svetniškim kandidatom: Baragi, Gnidovcu, Vovku in drugim, da bi od Gospoda prejeli potrebno moč in pogum, s katerima bomo najprej zavrgli tako tipično in bolno slovensko nevoščljivost in privoščljivost, zavrgli mržnjo in sovraštvo, potem pa napeli vse sile za široko pot razumevanja in spoštovanja, odpuščanja in sprave. Tudi ta odgovorna skrb za ozdravitev našega naroda na družbenem področju življenja bo razodevala, da smo kristjani in ljudje dobrega srca zelo resno in odgovorno sprejeli Jezusovo zapoved ljubezni do sovražnikov, sprejeli dolžnost molitve za tiste, ki nas preganjajo, kajti s tem in tako bomo resnično postajali otroci Očeta, ki je v nebesih, postajali popolni, kakor je popoln naš nebeški Oče."

Sveto mašo v katedrali Marijinega vnebovzetja je daroval glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak
Sveto mašo v katedrali Marijinega vnebovzetja je daroval glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak © Rok Mihevc
Radijski zborček je vsak dan zapel pri bogoslužju
Radijski zborček je vsak dan zapel pri bogoslužju © Rok Mihevc

Katedrala v Valenciji

Zgradili so jo leta 1262. Ker so jo pozneje dozidavali, so trije vhodi v treh različnih slogih. Najstarejši je romanski Puerti del Palau, glavni vhod pa je baročni portal iz 18. stoletja Puerta de los Hierros. Pred tretjim vhodom, gotsko Puerto de los Apostoles, se ob četrtkih opoldne zbere edinstven zbor. Vodni tribunal že približno 1000 let miri spore med kmeti zaradi nama kanja v huerti. Zvonik katedrale Miguelete, je zaščitni znak Valencije. V katedrali je tudi muzej.

Še nekaj ostalih znamenitosti Valencije ...

Valencija je tretje največje špansko mesto s pomembnim pristaniščem in glavno mesto avtonomne pokrajine Valencija. Stoji sredi huerte, plodne ravnice z gaji oranževcev in zelenjavnimi vrtovi, ki je ena najintenzivneje obdelovanih površin v Evropi. Sodobna Valencija je središče trgovine in obrti, posebno keramike. Gre za enega največjih in najbolj živahnih sredozemskih mest, znan je po številnih vrtovih, s katerimi si je prislužil naslov "mesto rož". Valencija je mesto najbolj znane španske jedi paelle. Marca postane prizorišče enega najbolj osupljivih španskih praznikov, Las Fallas, ko na ulicah zažgejo velikanske kipe iz papirmašeja.

Ogled Valencije
Ogled Valencije © Helena Škrlec
Torek je bil dan počitniških majic
Torek je bil dan počitniških majic © Rok Mihevc
V Valenciji nas je nekoliko osvežil dež
V Valenciji nas je nekoliko osvežil dež © Rok Mihevc
Poskusili smo osvežilno pijačo horchata
Poskusili smo osvežilno pijačo horchata © Helena Škrlec
Arena za bikoborbe
Arena za bikoborbe © Helena Škrlec
Vhod v mestno tržnico
Vhod v mestno tržnico © Helena Škrlec
Največja pokrita tržnica v Španiji ponuja marsikaj
Največja pokrita tržnica v Španiji ponuja marsikaj © Rok Mihevc
Del verige modernejših stavb v Valenciji
Del verige modernejših stavb v Valenciji © Rok Mihevc

 

Radijski utrip, Dogodki, Radijske počitnice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.