Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Počitnice (foto: ARO)
Počitnice

Na pot z Radiem Ognjišče in Kompasom več kot 600 počitnikarjev

Radijski utrip | 15.06.2012, 00:38

Radio Ognjišče skupaj s turistično agencijo Kompas začenja jutri jubilejne desete počitnice, ki se jih bo udeležilo več kot 600 počitnikarjev. V Španijo bodo potovali s 14 avtobusi. Počitnikarje čaka obilo zanimivih dogodivščin in turističnih krajev. Glavni cilj počitnic je Marina d' Or na španski Obali pomarančnega cvetja (Costa del Azahar), ob tem pa še francoska Provansa, Marijina bazilika La Sallete in grob sv. Janeza Boska v Torinu.

V kraju Marina d' Or bodo počitnikarji bivali v hotelu Grand Doque, kategorije štirih zvezdic. Marina d' Or je moderno in novo letoviško središče. V neposredni bližini, 20 minut hoje, je vasica Oropesa del Mar, ki ima v svojem starem jedru grajske razvaline. Nekaj razdalj od Marine d' Or: do Valencije 100 kilometrov, do Barcelone 270 kilometrov, do Ljubljane 1.700 kilometrov.

1. dan – 16. junija 2012

Počitnikarji bodo iz Ljubljane odpotovali ob 5. uri. V prvem dnevu se bodo peljali do Genove, ki je na zahodni italijanski obali, do pristanišča, kjer se bodo vkrcali na trajekt in ob 18. uri odpluli proti Barceloni. Na ladji jih čakajo štiriposteljne notranje kabine in tako bodo prvo noč prespali, se dobro odpočili, saj trajekt pripluje v Barcelono 17. junija opoldan. S plovbo (18 ur) si bodo prihranili približno 800 kilometrov avtobusne vožnje.

2. dan – 17. junij

Po prihodu v Barcelono se bodo počitnikarji z avtobusom odpeljali proti Valenciji, cilj je Marina d' Or. Na poti se bodo ustavili v Tarragoni, ki je daleč najprijetnejše večje mesto na katalonski obali. Je odprto, veselo, v nekaterih delih prijetno moderno, hkrati pa ima nekaj najlepših rimskih ostankov. Tarragona je bila glavno rimsko mesto v Španiji. Kot zanimivost: v Tarragoni se je rodil Poncij Pilat. Proti večeru bodo počitnikarji prispeli v hotel, se namestili po sobah in počitnice začeli z večerjo.

3. - 7. dan – 18. - 23. junij

Počitnikarje bo pet dni gostil hotel Grand Doque, vsak dan se bodo lahko udeležili svete maše, v slabem tednu dni bodo imeli tudi dva celodnevna izleta.

Obiskali bodo Valencijo, ki je tretje največje špansko mesto s pomembnim pristaniščem in glavno mesto avtonomne pokrajine Valencija. Valencija je en izmed največjih in najbolj živahnih sredozemskih mest, znano po številnih vrtovih, s katerimi si je mesto prislužilo naslov "mesto rož". Valencija je mesto najbolj znane španske jedi paelle. Staro mestno jedro je klasično špansko. Središče mesta je katedrala, zgrajena v gotskem stilu z izjemnim portalom in osmerokotnim zvonikom, ki je mestni simbol. Poleg katedrale si obiskovalci ogledajo staro poslopje borze, Puerto del Real, Puerto de la Trinidad in Puerto de la Serranos ... V mestnem jedru je živahna ulica Barrio del Carmen.

Drugi izlet bo v staro škofijsko mestece Segorbe. Škof tega mesta se omenja že v 6. stoletju. Srce mesta je katedrala Marijinega vnebovzetja iz 16. stoletja, ki v sebi združuje več slogov. Po obisku mesteca se bodo odpeljali 16 km naprej, na nadmorsko višino 811 metrov, kjer je Sveta votlina, katere začetki segajo v leto 1502, ko so našli Marijino podobo. Pozornost romarjev je usmerjena v Marijino podobo, ki pa je zelo skromna po velikosti – le 20 cm v višino in 10 cm v širino. Zadnji dokumentirani čudež, ki se povezuje z Marijo in Sveto votlino, je iz leta 1997, ko je žena, ki je bolehala za Parkinsonovo boleznijo, ozdravela, ko je pila vodo iz votline. Papež Pij XII je Devico iz Svete votline razglasil za zavetnico Španskih speleologov, je pa tudi zavetnica škofije Sergorbe-Castellon.

8. dan – 23. junij

Po zajtrku bodo počitnikarji zapustili hotel in Marino d' Or ter se odpeljali do Barcelone, ki si jo bodo ogledali z avtobusno vožnjo. Sveto mašo bodo imeli v katedrali Sagrada Familia, kar pomeni Sveta Družina. Po njej bodo vožnjo nadaljevali do špansko-francoske meje in naprej do mesta Aix en Provence, kjer bodo prenočevali.

9. dan – 24. junij

V tem dnevu bodo posvetili pozornost obisku znanega francoskega Marijinega svetišča La Salette, ki je na nadmorski višini 1.800 metrov, sredi čudovitih francoskih gora. 19. septembra 1846 se je Devica Marija prikazala preprostima pastirjema, ki sta pasla živino na gorskih pašnikih. To sta bila 11-letni deček Maksim in 15-letna deklica Melanija. Že leta 1865 je bila dokončana cerkev, ki je bila povzdignjena v baziliko l. 1879. Po sveti maši bodo pot nadaljevali mimo Grenobla skozi gorski tunel Frejus do italijanskega Torina, kjer bodo prenočili.

10. dan – 25. junij

Po zajtrku bodo obiskali grob svetega Janeza Boska, maševali v njegovi cerkvi Marije Pomočnice in si ogledali staro mestno jedro Torina. Torino je poznan po torinskem svetem prtu, po mnogih stavbah, po tovarni Fiat, pa tudi po tem, da so bile leta 2006 zimske olimpijske igre. Torino je četrto največje italijansko mesto. Ima približno 900.000 prebivalcev in je središče dežele Piemont. Torino skupaj z Milanom in Genovo sestavlja veliki industrijski trikotnik severne Italije. Okoli 14.ure bodo zapustili mesto in se podali na zadnjo etapo poti domov, dolgo 630 km. V Ljubljani bodo predvidoma med 22. in 23.uro.

 

Radijski utrip, Radijske počitnice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...