Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Borut, Tanja in župnik Stane ob kraškem vrtu Pepina zgodba v londonskem Chelseau (foto: Arhiv slovenske misije v Londonu)
Borut, Tanja in župnik Stane ob kraškem vrtu Pepina zgodba v londonskem Chelseau

Novice iz Anglije

| 16.06.2012, 15:23 Matjaž Merljak

»Pepina zgodba« je na tradicionalni razstavi cvetja in vrtov (»Chelsea Flowers and Gardens Show«) v Londonu prejela zlato-srebrno (»gilded siver«) medaljo.

Ing. agronom Borut Benedejčič iz Škrbine pri Komnu in Tanja Godnič iz Pliskovice na Krasu sta že dolgoletna znanca in prijatelja »Našega doma« v Londonu. Pri nas sta živela leta 2005, ko je Borut delal in prakticiral pri urejanju londonskih parkov in zasebnih vrtov. Dobra in nadvse ljubezniva ter izredno inteligentna in razgledana Tanja je za Boruta tukaj gospodinjila in skrbela še za polno drugih stvari. Prijetno sem bil presenečen, ko sta me pred tremi leti ljubeznivo povabila, naj ju obiščem in si ogledam njun »Pepin kraški vrt«, na tradicionalni in prestižni razstavi vrtov in cvetja na Hampton Court v Londonu, za katerega je Borut prejel tudi zelo prestižno zlato medaljo.

Letos pa sta postavila na še bolj prestižni razstavi cvetja in vrtov v londonskem Chelseaju »Pepino zgodbo – Pepa's story« kraški vrt: kamnito pastirsko hišico (zavetje pastirjem ob nevihti ali sončni pripeki), kamnito pečko, mizo s stoli in klopico. Zasadila sta skoraj 50 kraških rožic in rastlin ter kar nekaj za kras tipičnih dreves. Razstavni vrt sta začela sestavljati in urejati že 10. maja in je nato bil na razstavi za ogled od ponedeljka 21. maja pa do sobote 26. maja 2012. Na otvoritev je prišla tudi kraljica, ki praznuje diamantni jubilej prestolovanja. Borutov in Tanjin kraški vrt je požel vrhunski uspeh in prejel zlato-srebrno medaljo.

Vsekakor sta Borut in Tanja tudi tokrat naredila v Londonu veliko promocijo Slovenije in poskrbela za njeno še večjo prepoznavnost v svetu – hkrati pa tudi za prepoznavnost čudovitega slovenskega Krasa. Iz srca jima vsi slovenski londonski prijatelji in znanci čestitamo in želimo še polno podobnih nadaljnjih uspehov.

Borut ob svojem kraškem vrtu v Chelsea
Borut ob svojem kraškem vrtu v Chelsea © Arhiv slovenske misije v Londonu

Philip Theobald sin Francke Rehberger Theobald z nevesto ob poroki z Lois Enoch 31. marca 2012
Philip Theobald sin Francke Rehberger Theobald z nevesto ob poroki z Lois Enoch 31. marca 2012 © Arhiv slovenske misije v Londonu
Na binkoštno nedeljo, 27. maja 2012, nas je v spremstvu svoje sestrične Francke Rehberger Theobald in njenega dobrega moža Briana Theobalda iz 50 km oddaljenega Readinga obiskal nam vsem priljubljeni duhovnik in profesor Bogdan Vidmar, ki je trenutno tudi postulator za beatifikacijo duhovnika mučenca Filipa Terčelja. K nam je prišel z nekaj dnevne konference v bližini Londona in do svoje vrnitve v Slovenijo bival v »Našem domu«. Bogdan ima v Angliji veliko sorodnikov, saj je tukaj živel pokojni stric Filip in pokojni teti Mihaela in Ida. Teta Gabrijela, ki je vdova po Mihi Rehbergerju, pa živi v Bedfordu, kakih 80 km SZ od Londona. Njen je tudi namenil takojšnji obisk, ko je prišel iz Slovenije. Pred začetkom konference je bival pri njej, ki je bila njegovega obiska zelo vesela, prav tako pa tudi vsi njegovi tukajšnji sorodniki, v glavnem bratranci in sestrične.

Mark Theobald sin Francke Rehberger Theobald je 3. marca 2012 prejel DPhil doktorat na univerzi v Oxfordu
Mark Theobald sin Francke Rehberger Theobald je 3. marca 2012 prejel DPhil doktorat na univerzi v Oxfordu © Arhiv slovenske misije v Londonu
Od vseh pa je njegova sestrična Francka z možem Bianom najbolj dejavna katoličanka tako na svoji angleški župniji kot tudi v slovenski katoliški skupnosti v Veliki Britaniji. Z Brianom Theobaldom, odličnim katoličanom in vrhunskim znanstvenikom na področju kemije, sta si ustvarila dom in krasno družino treh fantov, ki pa so, razen morda mlajšega Luke, že preskrbljeni. Starejši Mark se je lani oženil s Hannah Long in srednji Philip se je letos marca poročil v Burfordu pri Oxfordu z Lois Enoch. Mark pa je pred kratkim celo doktoriral iz znanosti na univerzi v Oxfordu. Oče Brian bo še letos posvečen za stalnega diakona Cerkve, za kar mu naša skupnost iskreno čestita in se njegovega posvečenja veseli.

V nedeljo, 13. maja 2012 (na 6. velikonočno nedeljo) ob 4. uri popoldne je bila lepa slovenska maša v kapeli »Našega doma«. Daroval jo je prof. dr. Miran Sajovic ob somaševanju slovenskega župnika Stanislava Cikaneka. Kljub majhnemu številu rojakov smo lepo in ubrano peli naše lepe velikonočne pesmi. Še posebno pa smo z velikim občutkom ljubezni do Marije zapeli nam vsem priljubljeno pesem »Spet kliče nas venčani maj«. Mesec maj je vendar čas nam vsem ljubih šmarnic.

Z rednimi mašami v kapeli Doma za slovenske rojake iz Londona in okolice pričenjamo, po kratkem presledku v mesecih juliju in avgustu, zopet na drugo nedeljo v septembru (dne 9. septembra 2012) ob 4 uri popoldne. Lepo vabljeni!

Ob diamantnem Kraljičinem jubileju je bilo 4. junija 2012 veliko slavje na naši ulici Offley Rd
Ob diamantnem Kraljičinem jubileju je bilo 4. junija 2012 veliko slavje na naši ulici Offley Rd © Arhiv slovenske misije v Londonu

Ob diamantnem jubileju od kar je na tronu britanskega imperija kraljica Elizabeta II. so bila v ponedeljek, 4. junija 2012, velika poulična slavja po Londonu in vsej Veliki Britaniji. Tako je bilo tudi na naši ulici vse živo, saj so priredili: »Offley Road Jubilee Street Party«.

Nagnetlo se je kakih tisoč ljudi – predvsem mladih – ki so do kake 11. ure ponoči rajali ob njim priljubljeni glasbi, se gostili z jedačo in pijačo in nadvse uživali. Nikakršne policije ni bilo navzoče, ker je vse potekalo v najlepšem redu. Bili smo veseli tolikega obiska naše ulice. »God save The Queen!« - še na mnoga leta.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.