Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

V Edmontonu odprli Slovenski dom

| 11.06.2012, 07:41 Matjaž Merljak

V središču kanadske province Alberta, Edmontonu, so v petek, 1. junija 2012, odprli nov Slovensko-kanadski kulturni center. Več nam je povedala predsednica tamkajšnje slovenske skupnosti Frančiška Končar, ki v Edmontonu tudi poučuje slovenski jezik.

Prvi slovenski dom v Edmontonu so postavili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat je v Edmonton prišla skupina 125-ih Slovencev. Našli so staro šolo na kmetiji in v njej so si junija 1967 uredili svoj dom. Bil je majhen - le soba za ples in majhna kuhinja. To so bili začetki.

Pred leti je prišlo do težkih razmer: ni bilo več učiteljice slovenščine, niti plesalcev. Zato se želeli stavbo odstopiti mestu, Slovenci bi lahko prostor najeli ob prireditvah. A člani slovenske skupnosti so se odločili, da tega ne bodo dopustili.

Plesna dvorana v novem domu
Plesna dvorana v novem domu © Arhiv slovensko kanadskega društva Edmonton
Staro stavbo so zaradi graditve ceste porušili 11. julija leta 2011. Še pred tem, se je 18. maja leta 2011 začela konstrukcija novega Slovenskega doma, Slovensko-kanadskega kulturnega centra.

Kako je bilo s financiranjem? Za šolo so iz Slovenije dobili 500 evrov, za denar so prosili provinco, mesto, dobili so tudi odškodnino za porušeno staro stavbo.

V stavbo je vpletena zgodovina Slovencev. Plesna dvorana je v duhu habsburškega časa, v njej je 18 lestencev, na steni je slika Bleda, sprejme 300 ljudi. Knjižnica je poimenovana po Francetu Prešernu, kapelica svetega Frančiška Asiškega sprejme 40 ljudi, Triglavska soba za srečanja, ki ima izhod na teraso, sprejme 40 ljudi, imajo še veliko kuhinjo in pisarno.

Fontana pred domom
Fontana pred domom © Arhiv slovensko kanadskega društva Edmonton
Odprtje 1. junija 2012 so spremljale televizijske in radijske postaje, predstavniki Italije, Nemčije, Madžarske ... Na odprtju je bilo veliko lokalnih predstavnikov, province in mesta, žal ni bilo predstavnika iz Slovenije, povabili pa so ministrico Ljudmilo Novak, ki se je opravičila in poslala video pozdrav, ki ga bodo predvajali ob velikem odprtju. Na odprtju pa je igral ansambel Johna Križmana iz Slovenije. Igral je tudi 2. junija, ko so s praznovanjem zaradi velikega števila prijavljenih gostov.

V bližnji prihodnost bodo odprli še urejeno okolico doma, 25. junija pa bodo praznovali dan državnosti. Do zdaj so se srečevali tri- do štirikrat letno, zdaj bodo vsako nedeljo imeli slovensko šolo, enkrat na leto prireditev o zgodovini Slovenije.

Več informacij fotografij

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.