Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

V DZ za krepitev pritiska na Avstrijo

| 01.06.2012, 08:38 Matjaž Merljak

Na skupni seji sta se sešli komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu in odbor za zunanjo politiko. Razprave o položaju slovenske narodne skupnosti v Avstriji sta se udeležila tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Božo Cerar in ministrica za zamejce in Slovence po svetu Ljudmila Novak.

Po poročanju STA, so na seji podprli okrepitev pritiska na Avstrijo glede pravic slovenske manjšine in uresničevanja 7. člena avstrijske državne pogodbe (ADP). Na problem manjšine naj opozarjajo tudi poslanci na dvostranskih in multilateralnih srečanjih, so pozvali.

Komisija in odbor sta se na zavzela tudi za okrepljeno sodelovanje manjšinskih organizacij in za enotnost pri ključnih vprašanjih za manjšino. Kot so opozorili udeleženci seje, vključno s predstavniki manjšinskih organizacij in ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak, je avstrijska politika že prevečkrat znala dobro izkoristiti neenotnost znotraj slovenske manjšine.

Čeprav je po lanskem dogovoru glede dvojezičnih tabel prišlo do določenega napredka in pozitivnega vzdušja na avstrijskem Koroškem, pa je manjšina s predlogom novele zakona o narodnostnih manjšinah doživela nov udarec. Ta ji med drugim grozi z nazadovanjem statusa iz narodnostne manjšine na raven civilnodružbene skupnosti. To pa je nesprejemljivo, so se strinjali udeleženci in sprejeli sklep, naj slovenska vlada pri avstrijski izrazi pričakovanje za čimprejšnjo uresničitev lanskega dogovora glede postavitve dvojezičnih tabel in spoštovanja določil 7. člena ADP. Hkrati sta odbor in komisija izrazila tudi pričakovanje, da bodo "ukrepi in reforme, ki se odražajo v aktualnih predlaganih zakonskih spremembah, zagotavljali ustrezno raven zaščite avtohtone slovenske narodne skupnosti v Avstriji".

Prav tako so v DZ izrazili pričakovanje, da bo Avstrija "v okviru obveznega izobraževanja zagotovila dvojezičnost, ustrezno rabo slovenščine kot uradnega jezika in sistemsko rešitev financiranja glasbene šole".

Roman Jakič iz opozicijske Pozitivne Slovenije pa je predlagal "akcijski načrt", po katerem bi morali biti pri zagovarjanju pravic slovenske manjšine v Avstriji bolj dejavni tudi slovenski poslanci, še posebej v okviru različnih multilateralnih organizacij.

Sam je napovedal odprtje tega vprašanja na srečanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, kjer je član stalne delegacije DZ, izrazil pa je tudi pričakovanje, da bodo podobno storili tudi poslanci, ki so v delegacijah v parlamentarnih skupščinah v zvezi Nato in Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Jakičev predlog je bil soglasno sprejet. Izrecno ga je podprl celo Jožef Jerovšek (SDS).

Na seji je bilo sicer precej govora tudi o notifikaciji nasledstva ADP, s čimer naj bi Slovenija Avstriji jasno pokazala, da misli pri zaščiti slovenske manjšine resno. Vendar pa so bila mnenja deljena, ali bi Slovenija to morala narediti ali ne.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Božo Cerar je podvomil, da bi bila notifikacija "produktiven akt". Kot je dejal, Avstrija vendarle priznava Sloveniji njeno vlogo zaščitnice slovenske manjšine, saj se z njo pogovarja o uresničevanju 7. člena ADP. Formalna notifikacija pa bi lahko obremenila odnose.

Na koncu so poslanci vendarle pozvali vlado, naj pripravi informacijo o možnostih notifikacije nasledstva ADP. To informacijo pa naj bi obravnavali za zaprtimi vrati.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.