Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Milano: Pastoralni kongres uvod v svetovno srečanje družin

Svet | 30.05.2012, 17:03

V Milanu sta tamkajšnji nadškof, kardinal Angelo Scola, in predsednik papeškega sveta za družino, kardinal Ennio Antonelli, odprla teološko pastoralni kongres, ki predstavlja uvod v svetovno srečanje družin. Približno 7 tisoč udeležencev bo od danes do petka prisluhnilo več kot sto predavateljem, ki bodo skušali na različne načine spregovoriti o družini, delu in praznovanju.

Prvo predavanje na kongresu v Milanu je imel predsednik papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi. Spregovoril je o družini, ki je sad stvarjenja in znamenje odrešenja. Nato so zbrani, ki so posebej dejavni v družinski pastorali, lahko prisluhnili Luiginu Bruniju, ki je predstavil svoje poglede o družini, delu in praznovanju v današnjem svetu. Popoldanski del kongresa je namenjen delavnicam, danes je prva osredotočena na družino kot temeljno celico družbe, na drugi naj bi strokovnjaki predstavili dobre prakse, kako usklajevati družino, delo in praznovanje. Četrtkovo dopoldne bo postreglo s predavanji o družini in delu danes v luči vere ter priložnostih in tveganjih družine in dela v današnji družbi. O prvi temi bo spregovoril kardinal Dionigi Tettamanzi, o drugi pa Pedro Morande Court iz Čila. Na popoldanskih srečanjih in okroglih mizah bodo udeleženci izmenjali poglede o usklajevanju poklicnega in družinskega življenja, o solidarnosti in razvoju v družini in poklicu ter nedotakljivosti družine znotraj izkušnje dela. Petkova predavatelja bosta Španka Blanca Castilla in bostonski nadškof, kardinal Sean O'Malley. Prva bo govorila o družini in praznovanju ter antropologiji in veri, drugi pa o družinskem praznovanju Gospodovega dne. Obhajanje nedelje v družinskem krogu bo tudi v središču zadnjih delavnic kongresa.

Da je mednarodni pastoralni teološki kongres izjemen in dragocen dogodek, ki bo okrepil podobo družine v javnosti in ljudi opozoril na družinsko tematiko, je prepričan kardinal Scola. V svojem pozdravnem nagovoru je skušal osvetliti temo srečanja. Kot je dejal, predstavljajo družina, delo in praznovanje, ki so združeni v naslovu, različne vidike našega vsakodnevnega življenja in nas povezujejo z ostalimi ljudmi. Družina nam omogoča razumeti in razvijati dve temeljni razlikovanji človeške osebe, spolno in generacijsko. "Družina je prva in nenadomestljiva šola skupnosti," je prepričan kardinal Scola. Z delom vsak posameznik izraža svoje sposobnosti in prek njega sodeluje z ostalimi, v praznovanje pa lahko preide počitek, ki je nujen za ravnovesje. "Odločitev svetega očeta, da nas zbere z vsega sveta, da izmenjamo izkušnje in poglede, nam pove veliko o tem, kako je družina pomemben vir vsakega posameznika in vse družbe." Kongres po besedah kardinala Scola tako v prvi vrsti predstavlja eno veliko pričevanje.

Družina, delo in praznovanje so po mnenju kardinala Antonellija tri vrednote, ki jih Sveto pismo omenja kot tri božje blagoslove. "To so trije darovi, ki so prvotni, temeljni in nujni za človeka in družbo," je poudaril. "Samo človek lahko ustvari družino, saj edini lahko resnično ljubi. Samo človek dela, saj lahko edini razmišlja, načrtuje in izbira. Samo človek pozna pravi pomen praznovanja, saj se edini veseli lepote bivanja in skupnega življenja," je dodal. Kardinal Antonelli še pravi, da prek omenjenega posameznik določa svojo identiteto in gradi svojo srečo. Kot še poudarja, gospodarska kriza ter kriza odnosov, kulturna kriza in kriza vere kličejo k spremembam, zato upa, da bosta tako kongres kot srečanje družin v svet poslala sporočilo upanja.

Prvi bolj množičen dogodek svetovnega srečanja družin, organizatorji na njem pričakujejo pol milijona ljudi, bo sobotno večerno srečanje s papežem Benediktom XVI., ki bo zaznamovano z molitvijo in pričevanji. Vrhunec slavja družin bo nedeljsko bogoslužje, ki ga bo vodil sveti oče, pri njem pa naj bi se zbralo milijon vernikov.

Svet, Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...