Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Letalo (foto: www.adria.si)
Letalo

ZDA bodo do 15 let hranile podatke o letalskih potnikih

Svet | 20.04.2012, 09:42 Petra Stopar

Razprava v Evropskem parlamentu se je včeraj vrtela okrog boja proti terorizmu in čezmejnemu kriminalu. Pri tem je bilo glavno vprašanje poostritve nadzora nad potniki, ki potujejo z letalom med Evropo in Ameriko. Evropski poslanci so ob tej priložnosti sprejeli poseben sporazum z ZDA o evidencah letalskih potnikov.

Sporazum, ki daje soglasje, da se podatki o letalskih potnikih iz Evropske unije prenašajo ameriškemu Ministrstvu za domovinsko varnost, je v javnosti dvignil kar nekaj prahu.

Predvideva, da bodo lahko ameriške oblasti zbrane podatke o potnikih shranjevale največ 15 let, potem pa naj bi se izbrisale vse podrobnosti, ki bi lahko omogočile prepoznavo posameznika. Sporazum naj bi nadomestil začasni dogovor, ki je v uporabi od leta 2007, a so nekateri poslanci izrazili zaskrbljenost glede standardov za zaščito podatkov.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malström je omenila razloge, zakaj naj poslanci potrdijo sporazum: „Kot prvič, organi kazenskega pregona ta sporazum potrebujejo, da bodo lahko odstranjevali grožnje, ki pretijo ZDA, kot drugič, ta sporazum je veliko boljši od obstoječega, in tretjič, težko bi našli drugačen dober način zaščite interesov evropskih potnikov in letalskih družb.“

In kakšne informacije bi lahko vse zbirali Američani ter na podlagi tega iskali morebitne teroriste ali grožnje?

Če letite na relaciji Evropska unija - Združene države Amerike, že ko kupite vozovnico, letalski prevoznik odpre evidenco, ki med drugim vsebuje imena, naslov, podatke o kreditnih karticah in številko vašega sedeža.

Nemški poslanec Jan Phillip Albrecht iz skupine Zelenih se je vprašal: „Ali bomo z masovnim preučevanjem podatkov ljudi, ki niso niti osumljenci resnično dosegli cilj boja proti kriminalu? Ali ne bi bilo bolj učinkovito imeti neodvisne instrumente in učinkovito sodelovanja na ravni policije? Menim, da gremo v napačno smer in v zapravljanje denarja za analitične centre.“

Letalska trga EU in ZDA sicer skupaj predstavljata kar 60 odstotkov svetovnega zračnega prometa.

Zdaj, ko je sporazum v Evropskem parlamentu sprejet, ga morajo 26. aprila formalno potrditi še notranji ministri članic Evropske unije in bo začel veljati.

Ameriški veleposlanik pri Evropski uniji William Kennard je včerajšnjo pozitivno odločitev evropskih poslancev navdušeno pozdravil ter poudaril, da bo sporazum zagotovil varnosti potnikov.

Svet, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...