Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Soočimo se z deli lastne teme, da bi lahko zaživeli v luči

| 19.03.2012, 01:35 Blaž Lesnik

Odlomek, ki smo ga brali na 4. postno nedeljo, prihaja iz Janezovega evangelija, se pravi iz tradicije, ki je dojemala Jezusa skozi nekoliko drugačno izkušnjo kot ostali evangeliji. Janezov portret Jezusa je zato narisan z drugačnimi pripovedmi in obarvan z drugačnimi izkušnjami, ki predstavljajo eno izmed oblik učinka Jezusovih življenja in nauka na različne skupnosti, ki so mu sledile.

Janezov evangelij je poln slikovitih primerjav Jezusa z naravnimi elementi, živalmi, predmeti iz vsakdanjega življenja, s hrano. Evangelij ne vsebuje nauka v obliki prilik, temveč predstavlja Jezusova znamenja, njegove govore in pogovore. Današnji odlomek je vzet iz enega izmed takih pogovorov in sicer s pravičnim in spoštljivim farizejem Nikodemom, ki je prišel k Jezusu z s pomembnim spoznanjem: Učitelj, vemo da si Božji učitelj, kajti znamenj, ki jih ti delaš, nihče ne zmore izven Božje navzočnosti. Jezus nato začne poučevati Nikodema o razlogu njegovega učlovečenja in mu ob tem razkrije, kaj je v srcu Boga in kakšen je njegov namen z Jezusom. Kratko besedilo, ki ga imamo pred sabo, odpira številne teme, ki zahtevajo leta študija in meditacije, da bi jih lahko vsaj nekoliko razumeli. Vseeno poizkusimo razumeti vsaj nekaj.

Mojzes je dal po naročilu Boga narediti bronasto kačo kot zdravilo za tiste, ki so jih v puščavi pikale prave kače. Kača, povzdignjena na drog, je torej zdravilo proti smrti. Jezus se primerja s to bronasto kačo, saj je tudi on prišel zato, da bi ljudje ne podlegli smrti. Jezus kot kača je torej božje znamenje nesmrtnosti. Podobo kače na drogu nato zamenja podoba Jezusa na križu. Jezus pojasni, da je takšno odrešenje od smrti Bog pripravil iz ljubezni do sveta. Čeprav Jezusov prihod povzroča razdor med temo in svetlobo, se pravi prinaša luč v temo, kar razkiva mnoge zločine človestva in posameznih ljudi, njegov prvi namen ni sodba, temveč rešitev tistih, ki se odpovejo temi in sledijo luči, z drugimi besedami, ki se dajo poučiti od Jezusa.

V hišo, ki sem jo dal v najem, vstopim po letu dni sredi noči in prižgem luč. Odkrijem, da so najemniki naredili veliko škode. Skličem stanovalce, ki se šele ob mojem prihodu zavejo svojih dejanj. Kljub temu, da je škoda velika, jim dam novo priložnost. V Jezusovem jeziku, ponovno rojstvo. Vem, da se bodo nekateri prebivalci moje hiše dejansko spremenili, kakor tudi vem, da se drugi ne bodo, a kljub temu upam, da se jih bo podoba usmiljenega stanodajalca dotaknila. Jezus torej kliče k temu, da se soočimo z deli lastne teme, ne da bi bili sojeni, temveč da bi se spreobrnili in na novo zaživeli v luči.

RAZMISLI

Če bi nekdo prižgal luč v hiši tvojega življenja, kaj bi odkril?

Bogu ni do transparentnosti, da bi človeka zasačil v nečednosti in ga obtožil, temveč da bi mu pomagal z uvidom do resnice, ki je pogoj za resnično in polno življenje, kajti skrivanje po temi ni življenje. Ali lahko zaupaš v odrešenje, ki ti ga prinaša Jezus?

MOLITEV

Jezus, naj se prerodim v tvoji luči in na novo zaživim v tvoji ljubezni in sočutju. Naj mi pogled nate da pogled v večnost.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...