Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Simbolna slika (foto: Wikipedia)
Simbolna slika

Spanje pomembno vpliva na kakovost življenja

| 16.03.2012, 14:47

16. marec je svetovni dan spanja. Različne zdravstvene organizacije ob tem opozarjajo na motnje spanja, ki so zelo pogoste in predstavljajo velik problem. V Sloveniji je ob dnevu spanja zaživela akcija, ki želi opozoriti na to, da pomanjkanje spanja znatno poveča tveganje za prometno nesrečo.

Motnje spanja po statistikah prizadenejo več kot 30 odstotkov svetovnega prebivalstva in pomembno vplivajo na kakovost življenja. Opisanih je približno 80 različnih motenj spanja, ki lahko prizadenejo vsakega od nas. Najpogostejše so nespečnosti, sledijo motnje dihanja med spanjem.

V slovenski skupini za spanje letos opozarjajo predvsem na dejstvo, da je zaspanost vzrok za kar petino prometnih nesreč. "Pomanjkanje spanja je enako kot alkohol. Prihaja do nesreč. Več jih je pri mladih, več jih je v nočnem času, ko je naša notranja biološka ura naravnana na to da spimo in nimamo hitrih reakcij," poudarja predsednica skupine Leja Dolenc Grošelj. Zato so pripravili akcijo Postanek je pomembnejši od poti. Z njo na različne načine opozarjajo, naj se pred daljšo vožnjo spočijejo, med vožnjo pa naj se na vsaki dve uri ustavijo za dodaten počitek. V sklopu akcije poteka tudi epidemiološka študija o zaspanosti med vožnjo. Zajela bo 100.000 anketirancev. "Novinarji me vedno sprašujejo, koliko je zaspanosti pri nas. Ne vem. Do zdaj nismo imeli nobene epidemiološke študije. Imeli so jo Avstrijci, Nemci, Italijani in Američani, pri nas pa je ni bilo," je pojasnila. Kljub temu Dolenc Grošljeva meni, da se Slovenija po pogostosti motenj spanja ne razlikuje od ostalih evropskih držav.

Ob tem velja omeniti, da bomo na ravni stare celine zaznamovali tudi dan narkolepsije. To je tudi ena od motenj spanja, ki ni zelo pogosta. Prizadene približno enega na 2.000 ljudi.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...