Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dan za opozarjanje na neenakopravnost med spoloma?

| 08.03.2012, 13:09

Letošnji mednarodni dan žensk pod geslom "Opolnomočimo ženske na podeželju - izkoreninimo lakoto in revščino" v ospredje postavlja vlogo podeželske ženske. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon poziva k odpravi diskriminacije žensk tako v zakonodaji kot praksi. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa poudarja, da mora Evropa nadaljevati boj za enakost med spoloma.

„V prvi vrsti mislim enake plače za enako delo. Evropski parlament bi moral ta boj jemati resno. Zame in upam za večino kolegov v EP je nesprejemljivo, da moški in ženske za isto delo v istem prostoru dobijo različno plačilo. To je sramotno in Evropa ne bi smela dovoliti ponižanja, ki ga doživlja večina ljudi v Evropi,“ je bil v izjavi ob mednarodnem dnevu žena kritičen predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. 60 % tistih, ki končajo šolanje na univerzi, je žensk. Norveška ustava zahteva, da 50 % sedež v parlamentu pripada ženskam. Na Norveškem predstavljajo ženske 40 % članov uprav velikih podjetij. „V Nemčiji ta delež znaša če dobra 2 odstotka. Boriti se moramo, da bodo moški solidarni do žensk. Borimo se v družbi, kjer je več žensk kot moških, a imajo ženske še vedno manj pravic ko moški. To je nesprejemljivo. 8. marec je dan boja za enake pravice,“ je zaključil Schulz.

8. marec naj bi pomenil boj za ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. Slednje so za enako delo še vedno slabše plačane, bolj so izpostavljene tveganju revščine, pa tudi, kot poudarjajo na Uradu za enake možnosti, na mestih odločanja jih je premalo, le ena petina. „Eden od glavnih razlogov tukaj so stereotipi, predsodki, kakšne lastnosti se pripisuje ženskam in moškim in ne pogledamo kandidatov oziroma kandidatk po njihovih lastnostih, ampak se dostikrat odločamo po spolu kot kriteriju za odločanje o določenih mestih,“ meni direktorica Urada vlade za enake možnosti Tanja Salecl.

Združeni narodi tokrat izpostavljajo podeželske ženske. Šibkost njihovega položaja se med drugim odraža v izobrazbeni strukturi, delitvi dela med spoloma in še: „Tudi dostopnost do različnih storitev in možnosti za udejstvovanje v javnem življenju je prav tako bolj omejeno kot žensk v urbanem območju,“ je prepričana Saleclova.

Slovenkam se kljub vsemu godi bolje kot večini Evropejk, saj v povprečju zaslužijo le 4,4 odstotka manj kot moški.

Kakšno je stališče Svetega sedeža do dneva žensk?

O temi letošnjega mednarodnega dneva žensk je že v torek razpravljala komisija Združenih narodov o položaju žensk. Svoje stališče je predstavil tudi Sveti sedež. Opozoril je zlasti na neplačano delo žensk na podeželju, slabe higienske razmere, nezadostno prehrano, omejen dostop do zdravstvenega varstva, diskriminacijo in izpostavljenost nasilju. Vse to ima posledice na njihovo sposobnost skrbeti zase, za otroke in družino.

Izboljšanje življenja žensk na podeželju bi pomagalo njihovim družinam, skupnosti in družbi kot celoti, je v svojem stališču poudaril Sveti sedež in dodal, da neenakost ohranjajo krivični družbeni in politični sistemi, v katerih so ženske oropane legalnih pravic in glasu pri odločitvah, pri katerih gre zanje. Pozval je k skupnim pobudam moških in žensk za premagovanje predsodkov in izvajanje takšne politike, ki v polnosti spoštuje dostojanstvo človeške osebe. Sveti sedež je pozdravil sedanje razprave o bistveni vlogi ženske v družbi. Ženam, zlasti na podeželju, je treba dati priznanje, ki smo jim ga dolžni in treba jim je omogočiti vplivanje na svet okrog njih. Polno spoštovanje je treba dati dostojanstvu žene, ki korenini prav v naravi človeka in iz katerega izhajajo pravice in odgovornosti, še dodaja Sveti sedež.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...