Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal

| 27.02.2012, 15:50 Blaž Lesnik

Tokratno Markovo besedilo o Jezusovih skušnjavah v puščavi je kratko in dokaj skrivnostno, saj zajema vsega skupaj dve kratki vrstici. Verjetno se je zdelo prekratko tudi evangelistoma Mateju in Luku, ki sta to epizodo razširila in opisala na podlagi nekega drugega vira, ki opisuje Jezusove skušnjave v obliki treh vprašanj, ki mu jih zastavi Satan. Toda če smo že v Markovem evangeliju, je prav, da spoštujemo njegovo kratkost in jedrnatost. Poglejmo bolj natančno, kaj pravita besedilo in njegov kontekst.

Jezus se je dal ravnokar krstiti v Jordanu in iz neba je zaslišal glas: “Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje!” Potopitev v vodo je bil del obreda vseh, ki so se pripravljali na bogoslužje. Jezusov krst lahko v tem kontekstu razumemo kot njegovo obredno umivanje pred začetkom javnega delovanja, kar glas iz neba sprejme z navdušenjem in Jezusa imenuje za svojega Ljubljenega Sina. Ta glas je lahko znamenje imenovanja Jezusa kot zastopnika ali kralja celotnega božjega ljudstva. Iz drugih evangelijev pa izvemo, da gre poleg tega tudi za potrditev neposrednega starševskega odnosa med Jezusom in Bogom.

Nato Duh, ki se je bil spustil nad Jezusa, odvede božjega sina v puščavo, kjer naj bi bil skušan 40 dni. Podoba štiridesetih dni v puščavi spominja na štiridesetletno pot blodenja Izraelcev po puščavi. Na ta način Jezus podoživi in preroško ponazori eksodus božjega ljudstva. Eksodus je izhod iz sužnosti, tokrat ne iz Egipta, temveč iz sužnosti greha. Poleg tega je Mojzes prebil v puščavi na Sinaju 40 dni in noči, preden je prejel božjo postavo. Tudi Jezus je tako prestal v puščavi med zvermi in med angeli takšno obdobje, preden je začel učiti.

Čeprav je vse skupaj opisano dveh kratkih vrsticah, nas je meditacija o njih ujela z Jezusom v časovno kapsulo in končno slišimo njegov nauk.

Razmisli:

Jezus je, preden je začel svoje življenjsko poslanstvo, šel skozi temeljito pripravo. Kako razumeš to v kontekstu svojega življenja?

Ali se na pomembne stvari tudi duhovno pripravljaš in si vzameš čas, ali pustiš, da te preprosto nosi tok dogodkov?

Jezusove priprave na javno delovanje, govorijo o njegovi popolni predanosti svojemu poslanstvu. Čemu si ti v življenju popolnoma predan?

Kaj ti pomeni Jezusov osnovni poziv: »Čas se je dopolnil in božje kraljestvo se je približalo; spreobrnite se in verujte evangeliju!«

MOLITEV

Jezus, preden si začel svoje poslanstvo, si v duhu prehodil pot prečiščenja in posvetitve. V zaupanju do Očeta si se pripravil na svoje življenje in svojo smrt. Kot moj učitelj mi pomagaj, da se tudi sam pripravim na to, kar bo pred mene postavilo življenje, da bo postalo smiselno bogoslužje in prispevek k tvojemu poslanstvu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...