Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ministrica in državni sekretar najprej v Trst

| 23.02.2012, 00:26 Matjaž Merljak

Z Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu so sporočili, da je vodja urada, ministrica brez listnice Ljudmila Novak skupaj z državnim sekretarjem Matjažem Longarjem na pepelnično sredo, 22. februarja 2012, obiskala Slovence v Italiji.

To je bilo prvo tovrstno srečanje, odkar je Ljudmila Novak 13. februarja prevzela posle od svojega predhodnika. S predstavniki slovenske skupnosti v Italiji se je dobila v Trstu, v rezidenci generalne konzulke Republike Slovenije v tem mestu, Vlaste Valenčič Pelikan. Prisotna je bila tudi konzulka Bojana Cipot.

V dopoldanskih urah je bilo srečanje s predsednikoma obeh krovnih organizacij: Rudijem Pavšičem iz Slovenske kultruno gospodarske zveze in Dragom Štoko iz Sveta slovenskih organizacij, predstavnikom Stranke Slovenska skupnost Igorjem Gabrovcem, deželnim svetnikom Igorjem Kocijančičem (Stranka komunistične prenove - EL) in predstavnikom Demokratske stranke Massimom Veronesejem, ki se je srečanja udeležil v imenu senatorke Tamare Blažina.

Temu srečanju je sledilo še srečanje z drugimi pomembnejšimi kulturnimi, športnimi, znanstvenimi organizacijami ter predstavniki gospodarskega foruma. Ministrica in državni sekretar sta si v Trstu ogledala tudi Stalno slovensko gledališče in obiskala uredništvo Primorskega dnevnika.

Po poročanju STA, ki se sklicuje na Radio Trst A, je po pogovorih ministrica Novakova izrazila zadovoljstvo in povedala, da je v odnosih med Slovenijo in Italijo na področju manjšinske problematike vendarle zaznati določen napredek.

Na srečanju so govorili tudi o napovedanem oblikovanju manjšinskega omizja. Ministrica meni, da bi bilo bolje, če bi delovalo pri predsedstvu italijanske vlade kot pa če bi bilo v okviru italijanskega notranjega ministrstva.

Glede financiranja slovenskih organizacij s strani italijanske države pa je izrazila željo, da bi se to sistematično uredilo, tako da se ne bi bilo treba vedno znova boriti za ta sredstva. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da je vlada italijanskega premiera Maria Montija za to izkazala posluh in za tri leta zagotovila sredstva.

Glede vprašanja manjšinskih medijev Novakova meni, da bi morali biti financirani po drugačnem ključu, ne pa na podlagi italijanskega zakona o založništvu in medijih. Kot manjšinski mediji bi morali namreč po njenem mnenju imeti dodatna sredstva oziroma pomoč, saj so zelo pomembni za živ stik s slovenskim jezikom.

Po poročanju STA in portala slomedia.it so srčanje pozitivno ocenili tudi ministričini sogovorniki.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...