Petra StoparPetra Stopar
Google (foto: ARO)
Google

Zakaj izbrisati zgodovino iskanj prek Googla?

Slovenija | 28.02.2012, 14:45

Google bo 1. marca uvedel nov pravilnik, s katerim bo združil 60 različnih storitev in politik zasebnosti. Nadzorniki za varstvo osebnih podatkov iz Evrope, tudi urad slovenske informacijske pooblaščenke, pozdravljajo vsakršna prizadevanja za poenotenje tega področja, a so prepričani, da je vsebina tega dokumenta preveč nepregledna, zato so ameriškega spletnega velikana prosili za dodatna pojasnila. V teh dneh se vrstijo tudi nasveti uporabnikom, naj še pred četrtkom izbrišejo svojo zgodovino iskanj po Googlu.

Največja sprememba, ki jo prinaša nov pravilnik o zasebnosti, je združitev vseh baz podatkov. Do zdaj je Google zgodovino iskanja shranjeval ločeno od ostalih svojih storitev, kot so Gmail, Google+, YouTube in Google Maps. Od četrtka bodo vsi ti podatki združeni v enotni bazi. "Sprememb sam uporabnik ne bo opazil, storitve bodo zanj na videz delovale enako, kot do zdaj, morda bodo postale celo bolj prijazne. Hkrati pa bodo Googlu omogočile še bolj natančno profiliranje uporabnikov, še bolj točno prikazovanje oglasov, saj bo imel Google na voljo več storitev, po katerih bo lahko dejansko zbiral informacije o nas oziroma nas profiliral," je za Radio Ognjišče pojasnil Matej Breznik iz nacionalnega centra za obravnavo omrežnih incidentov SI-CERT.

"V začetku morda lahko pohvalimo to, da so vsaj združeni številni razpršeni pravilniki zasebnosti, ki so obstajali do zdaj, v en pravilnik. Žal pa imamo resne pomisleke glede tega konkretnega pravilnika. Gre namreč za zelo netransparentno besedilo, na podlagi katerega težko ugotovimo, katere vse podatke o nas imajo, za kaj vse jih bodo uporabljali, s kom jih bodo delili in podobno," pa je poudaril namestnik slovenske informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič. Zato iz urada, podobno kot drugod po Evropi, ameriškemu spletnemu velikanu pošiljajo pismo s svojimi pomisleki.

Tomšič je spomnil, da pravzaprav ne gre za nič novega, da Google podatke o uporabnikih verjetno spremlja že od samih začetkov. "Redko katero podjetje lahko izve toliko podatkov od nas. Če ste redni uporabnik Googlovih storitev, mu pravzaprav zaupate,kdo ste, kaj iščete, tudi to, katero bolezen imate, kdaj vstajate, kdaj greste v službo," je dodal v pogovoru za naš radio. "Zavedati se moramo, da Google v zameno za brezplačno uporabo svojih storitev o nas vodi uporabniški profil, ki ga nato ponuja v obliki oglaševanja svojim naročnikom," pa je opozoril Breznik.

Do 1. marca lahko vso zgodovino iskanja po Googlu izbrišemo in onemogočimo njeno nadaljnjo shranjevanje. Kot pravi ekipa projekta Varni na internetu, ki ga izvaja SI-CERT, to lahko storimo tako, da se prijavimo v svoj Google račun in nato na spletnem naslovu https://www.google.com/history izberemo možnost "izbriši vso zgodovino iskanja". Po četrtku tega ne bo mogoče storiti. Tomšič medtem svetuje varno uporabo interneta in odjavljanje iz Googlovih storitev, ko jih ne potrebujemo več.

Slovenija, Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.