Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nadškof msgr. Marjan Turnšek (foto: ARO)
Nadškof msgr. Marjan Turnšek

Nadškof Turnšek: Z bankami iščemo način, kako poplačati dolgove

| 21.02.2012, 15:35

Poročali smo že, da so se slovenski škofje v letošnjem pastirskem pismu za postni čas med drugim opravičili za vse, kar se je zgodilo v gospodarstvu mariborske nadškofije. V zadnjih dneh so mediji poročali o novih težavah, v katere so zabredla njena podjetja, kar je na nacionalni televiziji pojasnjeval nadškof Marjan Turnšek.

Nadškof Turnšek je v Odmevih na Televiziji Slovenija med drugim priznal, da so odgovorni za zdajšnje razmere predolgo slepo zaupali, da bo prišlo do rešitve, in dodal, da to ni opravičilo "Gotovo je več ljudi za to vedelo. Vedeli so tudi tisti, ki so bili direktno vpeti, torej uprave teh podjetij, nadzorni sveti, katerim je pravzaprav nadškofija, kolikor je svoj delež vložila v Zvonove prek Rasti, zaupala, in so bili pravzaprav oni tisti, ki so morali delati strategije. Lahko rečem samo to, da so pri najemanju kreditov sodelovale tudi banke, ki so po svojih ekspertizah ugotovile, da so to vredne naložbe," je dejal. Sam je, odkar je prišel na čelo mariborske nadškofije, opozarjal, da gre za neprimeren način delovanja Cerkve na gospodarskem področju.

Kako bodo zapolnili luknjo, ki je po nekaterih ocenah globoka 900 milijonov evrov? Ena od možnosti je po besedah nadškofa Turnška zastavljanje premoženja. "Še vedno si prizadevamo, da ne bi šel v stečaj Zvon Ena, ker bi s tem največ gotovo največ lahko pridobili mali delničarji. Ves čas, odkar sem se vrnil v Maribor, smo si prizadevali z njimi sodelovati, da bi skupaj lahko tudi njim omogočili vsaj del tega, kar so vložili v Zvonove," je poudaril. Obenem je zanikal poročanje medijev, da avstrijski bankirji rubijo Betnavo in sedež nadškofije v štajerski prestolnici. "Z bankami, ki so direktno na nadškofiji kot posojilodajalci, smo v pogovorih. Iščemo en skupni način, kako tudi dolgoročno poplačati naše dolgove. Seveda brez prodaje našega imetja ne bo šlo. Vendar je treba poiskati način, ker v tem trenutku ni mogoče prodajati, ker ni kupcev."

Nadškof Turnšek je za nacionalno televizijo še povedal, da sodnih postopkov proti posameznikom, ki so sodelovali v poslih mariborske nadškofije še ni, da pa potekajo preiskave. "Sem gotovo prvi, ki se že od vsega začetka zavzema, da se stvari razjasnijo, da civilne ustanove naredijo svoj del, cerkvene pa bomo naredile svojega."

Normalno in človeško se mu zdi, da je marsikateri vernik ob vsem tem dogajanju izgubil zaupanje v nekatere predstavnike Cerkve, a obenem spomnil, da Cerkev ni le finančna in gospodarska ustanova. "Je ustanova, kjer deluje Karitas, kjer delujejo razne šole, izobraževanja, so župnije, kjer se stori ogromno pastoralnega in dobrega," je pojasnil in dodal, da tudi sam, kljub kritičnosti položaja, tri četrtine svojega časa namenja pastoralnemu delovanju.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.