Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Vizjaku podpora devetih članov odbora

Politika | 09.02.2012, 13:34

Člani matičnega odbora državnega zbora so po končanem zaslišanju kandidata za ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka (SDS) z devetimi glasovi za in dvema proti sprejeli mnenje, da je njegova predstavitev ustrezna. Med zaslišanjem so poslanci izpostavili problematiko zaposlovanja mladih, prikrite brezposelnosti in tudi pokojninske reforme.

Kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak kot osnovni načeli, ki jih bo zagovarjal v primeru izvolitve, izpostavlja socialni dialog in medgeneracijski dogovor. V predstavitvi pristojnemu odboru DZ med glavnimi nalogami ministrstva navaja dvig stopnje aktivno zaposlenih in ustvarjanje novih delovnih mest. Vizjak je spomnil, da je ena kratkoročnih nalog nove vlade doseganje novega socialnega sporazuma z medgeneracijskim dogovorom. Opozoril je, da smo na vseh področjih zaznamovani z drastičnim padcem gospodarskih aktivnosti in posledično delovnih mest v Sloveniji, posledica pa je večji pritisk na socialne transferje in transferje zavarovanja za primer brezposelnosti. Položaj na področju zaposlovanja je po Vizjakovih ocenah povezan zlasti s padcem konkurenčnosti naše države, izpostavlja pa še togost trga dela, obremenitev dela z davki ter delo na črno.

Sicer pa je po Vizjakovih besedah najboljša socialna politika politika ustvarjanja novih delovnih mest, pri čemer pa izpostavlja nujno sodelovanje tega resorja z drugimi resorji. Strateške naloge za reševanje nakopičenih problemov bodo tudi prožnejša delovnopravna zakonodaja in zniževanje obremenitev dela, socialna kapica in nova dohodninska lestvica, je pojasnil.

Strateški cilj je povečati zaposlenost na 75 odstotkov in znižati raven brezposelnosti na raven iz leta 2008. To so cilji do leta 2015. Kot ocenjuje Vizjak, je premalo izkoriščen tudi institut javnih del, ki bi ga bilo treba organizirati tudi v zasebnem sektorju.

Vizjak tako izpostavlja učinkovitejšo aktivno politiko zaposlovanja. Po njegovem mnenju je potrebna prenova organiziranosti zavoda za zaposlovanje, od katerega se pričakuje tudi hitrejša odzivnost na razmere na trgu dela. Zavod je treba razbremeniti nekaterih del, ki jih delajo tudi druge institucije, dodaja. Potreben bo učinkovitejši nadzor trga dela, inšpekcije naj se več ukvarjajo s hudimi in manj z manjšimi kršitvami, pravi Vizjak, ki kot enega večjih problemov naše države navaja togost delovnopravne zakonodaje.

Strinja se, da pokojninski sistem ni javnofinančno vzdržen in tudi ne pregleden, zato so potrebne spremembe. Pokojninsko blagajno pa je treba po Vizjakovih besedah očistiti vseh izdatkov, ki niso povezani s plačevanjem prispevkov. Zmanjšati je treba pogoje za predčasno upokojevanje in spodbujati zaposlene k čim daljši aktivnosti, prav tako po Vizjakovih besedah verjetno ne bodo mogli ubežati temu, da bodo postopno zviševali starostno mejo upokojevanja.

Na področju socialnih zadev izpostavlja, da bo treba v življenje spraviti nov zakon o pravicah iz javnih sredstev, ki nalaga preglednejši in pravičnejši sistem. Temeljni cilj je, da so socialni transferji izjema takrat, kadar posameznik zaradi objektivnih ali drugih razlogov pade v težave, še poudarja Vizjak in dodaja, da si bodo prizadevali ljudem zagotoviti dostojno delo in plačilo. Socialna politika mora biti "nadgradnja tistega, kar ne uspemo storiti na drugih področjih".

Družinsko politiko pa bo po kandidatovih ocenah v prihodnje tlakoval rezultat referenduma o družinskem zakoniku. Ministrstvo za delo se ne bo aktivno vključilo v kampanjo, osebno pa meni, da zakonik vsebuje vrsto dobrih, nespornih rešitev, ki bi jih bilo treba čim prej uveljaviti ne glede na rezultat referenduma.

 

Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...