Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Madžarski se obetajo sankcije Bruslja

Svet | 15.01.2012, 11:00

Evropska komisija ima vse več težav z Madžarsko. Državi namreč grozita dve vrsti sankcij. Prvo kar bode v oči so sporne politične reforme, ki niso v skladu z evropsko zakonodajo. Ukrepi Budimpešti grozijo tudi, ker ni sprejela učinkovitih ukrepov za znižanje proračunskega primanjkljaja.

Evropsko unijo vse bolj skrbijo politične spremembe, ki jih uvaja vlada Viktorja Orbana. Ta je namreč sprejela novo ustavo, ki je v veljavo stopila s 1. januarjem. Na novo je urejena vrsta področij, med drugim centralna banka in javne finance, ustavno sodišče, organizacija sodstva in državnega tožilstva in volilna zakonodajo. Ob novi ustavi je bila z ustavno večino sprejeta še vrsta posebnih zakonov, ki po oceni opazovalcev posegajo v neodvisnost centralne banke oziroma sodstva. S tem, ko uvaja celo vrsto šest-, devet- in celo dvanajstletnih mandatov, pa je nova ustava tudi močno otežila delo prihodnji vladi. Če ta v parlamentu ne bo razpolagala z dvotretjinsko večino, bo imela namreč v veliki meri zvezane roke, saj ustava za mnoge ključne odločitve po novem zahteva dvotretjinsko podporo.

V Bruslju so že pred časom izrazili zaskrbljenost nad novo zakonodajo, ki utegne biti celo v nasprotju z evropsko. Evropska komisija je že sprožila analizo in če bo ugotovila kršitve, utegnejo že v torek proti Budimpešti sprožiti postopek. Pomisleki se pojavljajo predvsem glede neodvisnosti madžarske centralne banke, njenega pravosodja ter državnega regulatorja za zaščito podatkov. V Bruslju upajo, da bo madžarska vlada sama popravila tiste zakone, ki so problematični. V tem primeru ji namreč ne bi bilo treba iti skozi zapleten postopek opozoril državi. Predstavnica komisije pravi, da je žogica na madžarski strani.

V zadnjem tednu so v Bruslju opozorili tudi, da Madžarska ni sprejela nobenih učinkovitih ukrepov za znižanje primanjkljaja pod maastrichtsko mejo treh odstotkov BDP. Finančne ministre EU je zato pozvala, naj v skladu z novo evropsko zakonodajo, katere cilj je okrepiti proračunsko disciplino v uniji, proti Budimpešti sprožijo sankcije.

Svet, Evropska Unija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...