Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Janša: Ključna bosta učinkovitost in sodelovanje

Slovenija | 28.01.2012, 12:26

V državnem zboru se je začela izredna seja, na kateri bodo poslanci odločali o imenovanju Janeza Janše za mandatarja. Pred prihodom v veliko dvorano hrama demokracije niso bili zgovorni, a kaže, da bodo imeli veliko povedati, saj je napovedanih kar 8 ur razprave. Glede na napovedi med predstavitvami stališč poslanskih skupin ima predsednik SDS-a zagotovljenih 52 glasov.

Besedo je najprej dobil kandidat za mandatarja. Poudaril je, da so časi resni, a ne izredni. Nato je podrobno predstavil analizo položaja v državi, pri kateri so bili upoštevani podatki Eurostata "Brez kakšnih intervencij, kakršen je bil dan s strani vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj, se pravi, gre za edine podatke, ki pač obstajajo in so verodostojni," je dodal.

Janša je prepričan, da je treba pred spremembami doseči visoko stopnjo strinjanja, kakšen je položaj. Pojasnil je, da je treba doseči uravnoteženost gospodarstva in javnega sektorja. Po njegovem načelo, da gospodarstvo ustvarja, javni sektor pa troši, da je torej ta parazit družbe, nikakor ne drži. A dodaja, da je dejstvo, da ni mogoče imeti javnega sektorja, ki ga ni mogoče financirati. Kot še pravi, gre za strukturni problem, ki je posledica sistema izobraževanja. "Spremembe se morajo najprej začeti v izobraževanju. Če tukaj ne bomo ustvarili ravnovesja, potem ga ne bo tudi v produkciji. In ta sprememba ni samo sprememba v številu vpisnih mest na posamične usmeritve, ki morajo biti bolj uravnotežene, gre tudi za drugačen poudarek v celotnem sistemu izobraževanja. Ta poudarek mora iti iz tega, da se od učencev, dijakov, študentov zahteva, da veliko znajo, nato, da se od njih zahteva da znajo to znanje uporabljati, da so bolj inovativni, da so bolj kreativni," je dejal. Da bomo postali konkurenčni ne le v pridnosti ampak tudi v inovativnosti in ustvarjanju, potrebujemo dodatne poudarke v socialni politiki. "Sama sociala oziroma socialno stanje v katerega je nekdo rojen ali dejstvo da je nekdo rojen nekje na obrobju, na periferiji, ne sme predstavljati izločitvenega kriterija pri tem ali bo mlad človek potem uspel v življenju ali ne.“ Kandidat za mandatarja meni, da zagotavljanje enakih izhodiščnih možnosti ni le socialna politika, ampak še prej dolgoročna naložba družbe v svojo boljšo prihodnost. Videti je treba tudi to, kje smo bili uspešni pred krizo in kakšne so lahko izboljšave na teh področjih z minimalnimi dodatki, pri čemer je omenil turizem. "Dobre investicije ob nekem dobrem vodenju področja lahko dajejo tudi dobre rezultate," je dodal.

Ob omenjenih načelnih spremembah, do katerih mora priti, je Janša poudaril tri ključne ukrepe: stabilizacija javnih financ, zagon gospodarske rasti in ustvarjanje delovnih mest. "Ker denarja enostavno ni in si ga tudi za sprejemljivo ceno ne moremo več sposoditi, nas čaka varčevanje, varčevanje zaradi stabilizacije javnih financ, zato, da se dvigne tudi rating države, da bomo drugače tretirani na mednarodnih finančnih trgih in da bodo lahko končno potem tudi za sprejemljivo ceno dobili svež denar za infrastrukturne projekte, ki jih Slovenija nujno potrebuje, jih pa sama ne more sfinancirati,“ je dejal. Po njegovem moramo tudi imeti boljše storitve javnega sektorja in državne uprave za manjše stroške, pri čemer je potrebna reorganizacija, predvsem združevanje podobnih ustanov. Pri varčevanju bo po njegovem šlo za mehko varčevanje. „Nujno je, ko gre za strukturno razporeditev sredstev v javnem sektorju, nameniti več za dejavnost in manj za birokracijo.“

Kakšna bo socialna politika nove vlade? Kot je dejal, je najboljša socialna politika "politika ustvarjanja novih delovnih mest, kjer ljudje dobijo pošteno plačilo za pošteno delo". Ljudem je treba po njegovem omogočiti, da dobijo delo in pošteno plačilo ne pa miloščine. "Če je stimulacija za to, da delaš, približno enaka kot stimulacija za to, da ne delaš, potem je jasno, kje je tukaj motivacijski moment. Ne govorim o tem, da je minimalna plača prevelika, govorim o tem, da se je treba potruditi, da jo bo možno dvigniti, in da bo to odpravilo to strukturno nesorazmerje."

Janša je odgovoril tudi na kritike, ki so začele deževati na združevanje ministrstev. Kot je dejal, bo koalicija strokovne pomisleke preučila, a obenem poudaril, da "nobenega ministrstva ne ukinjamo, res pa je, da nekatere resorje združujemo, ker bomo iskali sinergijske učinke, ker jih je treba iskati".

Janša je ob koncu nagovora poudaril sodelovanje. "Od tega, koliko bomo učinkoviti in tudi, koliko bomo sposobni sodelovati, je odvisno, ali se bo to stanje stabiliziralo in se ponovno normaliziralo ali pa bo postalo izredno," je poudaril. Povedal je, da bo vlada, ki jo bo sestavil, če bo dobil možnost za to, ponudila roko sodelovanja vsem, ki bodo to želeli. Stranke v opoziciji bodo po njegovih besedah povabili v politično razvojno partnerstvo, vse socialne partnerje pa k oblikovanju novega socialnega in medgeneracijskega sporazuma. "Časa ni veliko in čas za ukrepanje je takoj."

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...