Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar
Nigerija (foto: ARO)
Nigerija

Po napadih na cerkve v Nigeriji izredni vrh o državni varnosti

Svet | 27.12.2011, 11:38 Marta Jerebič

Nigerijska vlada je po atentatih na krščanske cerkve za začetek prihodnjega leta napovedala izredni vrh o državni varnosti. Spomnimo, da je v napadih na božični dan umrlo najmanj 40 ljudi, več je bilo ranjenih.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je dogodek označil za izraz krutega, slepega in nesmiselnega nasilja, ki ne spoštuje človeškega življenja in predstavlja poskus za ustvarjanje in podžiganje novega nasilja in zmede. Izrazil je bližino vsem Nigerijcem in upanje, da napadi ne bodo oslabili željo po mirnem sobivanju in dialogu v državi.

Odgovornost za napade je prevzela islamistična skupina Boko Harám, ki si prizadeva za uveljavitev šeriatskega prava. Kot je v pogovoru za naš radio povedal Lojze Peterle, ki je bil aprila letos vodja opazovalne misije na predsedniških, parlamentarnih in pokrajinskih volitvah v Nigeriji, je od takrat v državi prišlo do več napadov omenjene teroristične organizacije, ki je prej delovala lokalno.

Te napade spremljajo zelo radikalne izjave, ki jih ne delijo vse muslimanske organizacije v tej državi. Očitno se je neka linija odločila, da radikalizira svojo borbo, ki je povezana tudi z voljo, da se uvede šariatsko pravo po vsej državi in očitno pri tem ne izbirajo sredstev.

Peterle pravi, da je po predsedniških volitvah del islamskega sveta Nigerije prizadet, ker meni, da bi moral zmagati musliman.

Skratka, država je ostala v napetosti in Boko Haram je samo en izraz teh napetosti in zgleda, da tukaj še dolgo ne bo pomiritve. Sicer pa kristjani in muslimani na številnih področjih zelo dobro sodelujejo.“

Tudi nadškof v Abudži, John Onayekan, je za Radio Vatikan povedal, da večina Nigerijcev – muslimanov, ki jih je polovica, in kristjanov, ki jih je 40 odstotkov, želi živeti v miru.

Ne smemo pustiti, da bi teroristi ubili naš duh sožitja, skupnega sobivanja in medsebojnega spoštovanja. Obstaja velika nevarnost, da se s takšnimi dejanji ustvari napetost in sovraštvo med kristjani in muslimani. To bi bila še večja tragedija,“ je dejal nadškof iz nigerijske prestolnice in dodal, da so se včeraj srečali z notranjim ministrom, od katerega zahtevajo, da vlada odkrije in izkorenini skrivališča teh terorističnih skupin.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...