Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Marija je znamenje upanja za Cerkev in svet

Cerkev na Slovenskem | 08.12.2011, 12:20 Marta Jerebič

V katoliški Cerkvi danes obhajamo slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja. Papež Benedikt XVI. je vernike nagovoril pred molitvijo Angelovega čaščenja. V pozdravih v različnih jezikih je med drugim dejal, da je Marija s svojo brezgrešno popolnostjo veliko znamenje upanja za Cerkev in svet, znamenje čudežev, ki jih Božja milost lahko naredi v nas, ki smo njegove človeške stvaritve.

Izrazil je upanje, da bi nam Marija pomagala izogibati se grehom in da bi bili zvesti Božji volji. Sveti oče se bo popoldne odpravil na Španski trg v Rimu, kjer bo, kot vsako leto, počastil Marijin Kip.

Na Radiu Ognjišče pa smo mašo prenašali iz naše kapele in se ob tem spomnili tudi 6. obletnice njene blagoslovitve. Mašo je daroval upokojeni nadškof Alojz Uran.

Verska resnica o Marijinem brezmadežnem spočetju je bila razglašena sredi 19. stoletja, leta 1854 in je povzela starodavno verovanje Cerkve, da je bila Marija iz Nazareta po Božjem načrtu izbrana za najtesnejšo sodelavko v zgodovini odrešenja. Zato je bila obvarovana madeža izvirnega greha in vseh drugih osebnih grehov, ker je postala Mati učlovečene Božje Besede, Jezusa Kristusa. Upokojeni nadškof Alojz Uran je ob tem v pridigi poudaril, da je Bog vir vsakega življenja.

Vsako spočetje je od Svetega Duha. Ne dajo otroku življenja starši, ampak to vedno prihaja od Boga. Zato je tako velika naša odgovornost do življenja.“

Marija se je zavedala, da je samo »dekla«, služabnica Gospodova. Marijina brezmadežnost je prav v tej popolni predanosti - podarjenosti Bogu.

Tukaj, v Mariji, je postavljen najvišji ideal človeka. Čeprav nas grehi težijo in pogosto odvračajo od Boga in njegovih zapovedi, imamo možnost, da zaživimo brezmadežno.“

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran je pridigo sklenil z naslednjimi besedami:

Praznik Marije Brezmadežne je poln upanja, ker nosi v sebi sporočilo, da »pri Bogu ni nič nemogoče«. Samo zaupati moramo in sprejeti njegovo ponujeno roko v Jezusu iz Nazareta, ki ponovno prihaja zaradi nas in za nas.

Dodajmo še to, da bodo bogoslovci prvega letnika bogoslovnega semenišča v Ljubljani danes sprejeti v Marijino kongregacijo slovenskih duhovnikov in bogoslovcev. V stolnici sv. Nikolaja bo nato sledila akademija v čast Brezmadežni.

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...