Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Evropski parlament (foto: nn)
Evropski parlament

EU potrdila svetost življenja

Svet | 31.10.2011, 05:51

Ob prazniku Vseh svetih pogosteje razmišljamo o vrednoti življenja in o smrti. Kot smo že poročali, je z vidika prava sodišče Evropske unije v sodbi o patentiranju zarodkov za raziskave prejšnji teden potrdilo, da se človeško življenje začne ob spočetju.

Ta teden pa sta evropska poslanca Anna Zaborska in Lojze Peterle Evropskemu parlamentu na plenarnem zasedanju predstavila t. i. "Člene San Jose" ali po slovensko Sveti Jožef. 

Poslanka Zaborska je v Strasbourgu povedala, da je veliki senat Sodišča Evropske unije 18. oktobra prvič sprejel odločitev, ki je obvezujoča za vseh 27 držav članic, in sicer da se človeško življenje začne s spočetjem ter da si zasluži pravno varstvo. Členi San Jose, ki so jih v tem tednu prvič predstavili, pa so po njenih besedah novo orodje, ki ga bodo uporabljalo pravniki, profesorji prava, sodniki, zakonodajalci, novinarji, študenti in civilna družba pri zaščiti nerojenih otrok.

Pravice nerojenih otrok zaščitene v mednarodnem pravu

Členi San Jose so bili oblikovani z namenom, da bi vlade in civilna družba pri svojem prizadevanju za temeljne človekove pravice razumele, kako so pravice nerojenih otrok zaščitene v mednarodnem pravu. Sprejeti so bili 25. marca 2011 na Kostariki. 

Dokument so oblikovali ugledni znanstveniki in strokovnjaki s področja človekovih pravic, medicine, prava in demokracije. Po njihovih besedah ne gre za ideološko ali politično izjavo, temveč za stvarno analizo, namenjeno zoperstavljanju napačnim trditvam, kot denimo, da se človeško življenje ne prične ob spočetju ali da je splav temeljna človekova pravica.

Kaj poudarjajo členi "San Jose"?

Kratek povzetek nekaterih ključnih poudarkov:

- Člen 1 pravi: Znanstveno dejstvo je, da se novo človeško življenje začne ob spočetju.

- Člen 3 se glasi: Od spočetja naprej je vsak nerojen otrok človeško bitje

- Člen 5 razjasni: V mednarodnem pravu ne obstaja nikakršna pravica do splava, ki bi izhajala iz katerekoli pogodbene obveznosti ali mednarodnega običajnega prava. Nobene mednarodne pogodbe Združenih narodov ni mogoče natančno navajati v smislu, da bi ustvarjala ali priznavala pravico do splava.

Strokovni dokument so podpisale številne priznane osebnosti iz celega sveta, kot denimo lord David Alton, lord Nicholas Windsor, profesor John Haldane z univerze St. Andrews, profesor John Finnis z Oxforda, profesor Robert George z univerze Princeton, nekdanji sodnik za človekove pravice na Evropskem sodišču za človekove pravice Javier Borrego in številni drugi pravniki, politiki, akademiki, znanstveniki, zdravniki itd.

Ob predstavitvi v Evropskem parlamentu so bili k podpisu členov San Jose povabljeni tudi evropski organi odločanja.

Besedilo je pripravil Klemen Žumer, svetovalec Evropske ljudske stranke, najdete pa ga tudi na 24kul.si

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...