Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež spomnil na Jezusove besede: „Bodite budni!“

Cerkev po svetu | 27.11.2011, 15:44 Petra Stopar

Skupaj z vso Cerkvijo danes začenjamo novo bogoslužno leto in novo pot vere. Povabljeni smo jo živeti povezani v krščanskih občestvih, pa tudi prehoditi jo znotraj zgodovine sveta. Ta naj bi se odprla skrivnosti Boga in odrešenju, ki je dar njegove ljubezni. O tem je na današnjo prvo adventno nedeljo, pred opoldansko molitvijo, spregovoril papež Benedikt XVI.

„Bodite budni!“(Mr 13,37) poziva Jezus v evangeliju, ne le svoje učence, temveč vse ljudi. Gre za koristen napotek k zavedanju, da naše življenje nima zgolj zemeljske razsežnosti, je dejal papež Benedikt XVI. Spomnil je, da je naše življenje usmerjeno „tja čez“. Primerjal ga je rastlini, ki vzbrsti iz zemlje in se odpre proti nebu. Pri človeku gre za razmišljajoče bitje. Obdarjeno je s svobodo in odgovornostjo. Zato bo vsakdo poklican k dajanju odgovora, kako je živel, kako je uporabljal svoje talente: ali jih je zadržal zgolj zase, ali pa jih je razvijal tudi v dobro drugih.

Nato je sveti oče spomnil na odlomek iz knjige preroka Izaija, kjer se v imenu ljudstva žalosten obrača na Boga. Priznava pomanjkljivosti svojih ljudi in med drugim pravi: „Nikogar ni, ki bi klical tvoje ime, ki bi se prebudil, da bi se te držal, kajti skril si svoj obraz pred nami, prepustil si nas môči naše krivde“ (Iz 64,6). Kako naj nas ta opis ne bi pretresel, je dejal sveti oče. Zdi se, da zrcali določen pogled na sedanji postmoderni svet: mesta, kjer življenje postaja anonimno in horizontalno, kjer se Bog zdi odsoten in človek edini gospodar, kot da bi on bil tvorec in režiser vsega: gradenj, dela, gospodarstva, transportov, znanosti in tehnike. Vse je videti odvisno samo od človeka. Včasih se v tem svetu, ki se zdi skoraj popoln, zgodijo pretresljive stvari v naravi ali v družbi, zaradi česar mislimo, da se je Bog umaknil, da nas je prepustil samim sebi. Dejansko pa pravi gospodar sveta ni človek, temveč Bog. Evangelij pravi: „Bodite budni, ker ne veste, kdaj pride hišni gospodar – zvečer, opolnoči, ob petelinjem petju ali ob zori –, da vas ne najde spečih, če pride nenadoma“ (Mr 13,35-36).

Adventni čas nas vsako leto želi spomniti prav na to, da bi naše življenje znova našlo pravo smer, smer Božjega obličja. To ni obraz „gospodarja“, temveč Očeta in Prijatelja, je dejal ter sklenil s povabilom: „Z Devico Marijo, ki nas vodi na adventni poti, vzemimo tudi mi za svoje besede preroka, ki pravi Bogu: 'In zdaj, Gospod, si ti naš oče! Mi smo glina, ti si naš upodabljavec, vsi smo delo tvojih rok' "(Iz 64,7).

Po molitvi je sveti oče opozoril na ponedeljkovo zasedanje v Durbanu v Južni Afriki, kjer bodo razpravljali o podnebnih spremembah. Izrazil je željo, da bi vsi člani mednarodne skupnosti prišli do odgovornih rešitev, s posebno pozornostjo do najrevnejšega prebivalstva in do prihodnjih generacij.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...