Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovni dan sladkorne bolezni

Slovenija | 14.11.2011, 13:00 Andrej Šinko

Letošnji svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo 14. novembra, poteka pod geslom Oskrba za vse. V zvezi Mednarodni diabetes si namreč prizadevajo vzbuditi zavedanje o pomenu optimalne oskrbe za bolnike s sladkorno boleznijo. Pojavnost te bolezni se povečuje z daljšanjem življenjske dobe in nezdravega načina življenja. Zato strokovnjaki opozarjajo predvsem na pomembnost zdravega načina prehranjevanja ter gibanja.

Na svetu je 366 milijonov sladkornih bolnikov, v državah evropske unije pa približno 30 milijonov. V Sloveniji naj bi bilo znanih 109.000 bolnikov z diabetesom, približno 20 odstotkov oziroma 27.000 pa jih po ocenah strokovnjakov še ni odkritih. Vodja diabetološkega oddelka na Kliničnem centru v Ljubljani dr. Vilma Urbančič Rovan pravi, da „po ocenah hodi po svetu odkritih vsaj še enkrat toliko, kot je tistih, ki imajo znano diagnozo. Skratka bolniki z diagnozo so pravzaprav vrh ledene gore.“ V Sloveniji naj bi po ocenah do leta 2030 imelo sladkorno bolezen 8,9 odstotka prebivalstva.

Sladkorna bolezen tipa 2

Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša oblika sladkorne bolezni, za katero zboli približno 90 odstotkov vseh bolnikov, obolelih s to boleznijo. „Zanjo je značilna trajno povišana raven krvnega sladkorja, ki je posledica nezadostnega izločanja insulina, njegovega pomanjkljivega delovanja ali obojega,“ razlaga dr. Andrej Janež, predstojnik oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na UKC Ljubljana. Vendar pa smo povečini sami krivi za povečanje tveganja bolezni. Ključ do rešitve proti diabetesu se po besedah Urbančič Rovanove skriva „v zdravem življenjskem slogu, kar pomeni vzdrževanje pravilne telesne teže, zdravo prehranjevanje in redna telesna dejavnost. Ob tem bi rada poudarila, da je ta epidemija sladkorne bolezni v razvitem svetu v veliki meri posledica tega, da se ljudje premalo gibljejo, da preveč jedo in da debelost v razvitem svetu zavzema res epidemične razsežnosti.“ To pa bi najverjetneje pripomoglo tudi k boljšemu stanju naše zdravstvene blagajne. V letu 2010 so stroški za zdravila za zniževanje krvnega sladkorja znašali 25,6 milijona evrov oziroma 5,5 odstotka vseh izdatkov za zdravila.

Dogodki ob svetovnem dnevu diabetesa

Nekateri kulturni objekti po državi so danes osvetljeni z modro barvo, s čimer obeležujejo svetovni dan sladkorne bolezni. Prav tako so po Sloveniji organizirani številni dogodki, od pohodov pa vse do merjenj krvnega sladkorja. Tega so med drugim izmerili tudi poslancem v Državnem zboru. Prav tako je brezplačno merjenje glukoze v krvi za vse organizirano od 8. do 15. ure v avli glavne stavbe Kliničnega centra v Ljubljani.

Slovenija, Svet
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...