Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Simbioza_prostovoljka (foto: Izidor Šček)
Simbioza_prostovoljka

Projekt Simbioz@ za širjenje računalniških znanj med starejšimi

Slovenija | 17.10.2011, 08:58

Po vsej Sloveniji se je v ponedeljek, 17. oktobra, začel projekt s katerim želijo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah predstavnike starejše generacije navdušiti nad uporabo računalnika in interneta. Simbioz@ e-pismena Slovenija je letošnji največji prostovoljski projekt v Sloveniji. V torek (18. oktobra) smo obiskali delavnico v Mestni knjižnici Grosuplje.

Zavod Ypsilon, glavni organizator projekta, kot osrednji namen akcije poudarja predvsem omogočanje pozitivne izkušnje z računalnikom za starejše ter njihovo motivacijo za nadaljnje učenje, uporabo računalnika in interneta. S tem pa želijo prispevati k višji ravni računalniške pismenosti med starejšimi v Sloveniji. V tednu dni, kolikor bo potekal projekt, želijo udeležencem s pomočjo brezplačnih delavnic predvsem predstaviti samo delovanje računalnika, interneta in spletnih strani, ki lahko starejšim olajšajo vsakdanje življenje ter jih seznaniti z elektronsko pošto ter pošiljanjem in branjem elektronskih sporočil.

Image 6057
Simbioza Grosuplje © Izidor Šček

V Grosupljem je bilo vzdušje delovno, udeležba polna, poučevanje pa skoraj individualno, saj so bili za 5 udeležencev na voljo kar trije inštruktorji.

Vodja projekta iz Zavoda Ypsilon Borut Jeglič je ob tem poudaril, da so organizatorji že uspeli vzpostaviti več kot 500 informacijskih točk ter več kot 250 lokacij po vsej Sloveniji, kjer bodo brezplačne delavnice potekale. Ob tem je Jeglič izpostavil tudi številne koristi, ki jih projekt prinaša. Tako bodo s projektom spodbudili medgeneracijsko sodelovanje, povečali zavedanja o pomembnosti e-pismenosti pri starejših ter spodbudili prostovoljstvo med mladimi. Da je projekt dobro zasnovan, so potrdile tudi uspešne pilotne delavnice, kjer je sodelovalo preko 100 udeležencev in 40 prostovoljcev.

 

 

Breda Podbrežnik Vukmir iz Zveze splošnih knjižnic, je ob tem izrazila zadovoljstvo, da so organizatorji knjižnice prepoznali kot svoje naravne sodelavce pri informacijskem opismenjevanju. Knjižnice so po njenem mnenju namreč odprt prostor izmenjave znanja, izkušenj in stikov ter prostor pridobivanja bralne in informacijske pismenosti. In prav informacijska pismenost je po njenih besedah ključna kompetenca. brez katere si osebnega, družabnega in poklicnega življenja ne moremo več predstavljati. Tako je po mnenju Podbrežnik Vukmirjeve nujno, da starejši generaciji, ki nima enakih možnosti kot jih imajo mlajši ali že zaposleni, omogočimo osnovna računalniška znanja.

Slovenija
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...