Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

V kampanjo najmanj 20 organizatorjev

Politika | 25.10.2011, 14:27 Petra Stopar

Pred decembrskimi predčasnimi volitvami so morali organizatorji volilne kampanje do ponedeljka odpreti posebne transakcijske račune, s katerih bodo poravnali stroške kampanje. Po doslej znanih podatkih je račune odprlo dvajset organizatorjev.

V registru transakcijskih računov Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so doslej registrirani računi vseh parlamentarnih strank (SD, SDS, SLS, LDS, DeSUS, Zares in SNS) ter novoustanovljenih strank Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija), Gregorja Viranta (Lista Virant) in Matjaža Hanžka (Stranka za trajnostni razvoj Slovenije). V kampanjo bo vstopilo tudi „župansko“ Gibanje za Slovenijo ter stranke Nova Slovenija, SMS - Zeleni, Demokratična stranka dela, Stranka Humana Slovenija, Stranka enakih možnosti, Stranka slovenskega naroda, Naprej Slovenija in Akacije. Volilni račun je odprl tudi poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz.

V volilno kampanjo, ki se uradno začne 4. novembra, sodijo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za volilno kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter javni shodi.

Višina stroškov, ki jih smejo organizatorji porabiti za volilno kampanjo, je omejena. Tako ne sme preseči 40 centov na posameznega volilnega upravičenca v volilnem okraju oziroma volilni enoti, v kateri je vložena lista kandidatov. Lista, ki bo imela kandidate v vseh volilnih okrajih, bo tako za financiranje kampanje denimo lahko porabila dobrih 680.000 evrov. Volilne kampanje sicer ni dovoljeno financirati s sredstvi gospodarskih družb, ki so v več kot 25-odstotni državni lasti. Organizatorji kampanje, katerih listam bodo pripadli poslanski mandati, pa bodo upravičeni do delnega povračila stroškov kampanje, in sicer v višini 33 centov za dobljeni glas.

Transakcijske račune morajo organizatorji zapreti najpozneje štiri mesece po dnevu glasovanja, v petnajstih dneh po tem pa morajo državnemu zboru in računskemu sodišču predložiti poročilo o porabljenih sredstvih.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.