Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Parlament od petka le o nujnih zadevah

Politika | 20.10.2011, 15:38 Petra Stopar

Državni zbor le še danes deluje s polnimi pooblastili, saj ga bo po polnoči predsednik države Danilo Türk razpustil, obenem pa razpisal predčasne volitve. Od petka naprej bodo tako poslanke in poslanci lahko opravljali le še nujne zadeve, izjemoma bodo zasedali, če bodo morali npr. razpisati referendum. Kot je za naš radio pojasnil pravnik prof. dr. Rajko Pirnat, mora biti nov Državni zbor izvoljen in delujoč še pred koncem leta.

Poslanke in poslanci imajo danes še zadnjo izredno sejo, minuto čez polnoč pa bo predsednik države parlament kot napovedano razpustil in kot datum predčasnih volitev najverjetneje razpisal 4. december.

Državni zbor v času razpusta ne bo imel rednih sej. Kot je za naš radio pojasnil prof. dr. Rajko Pirnat s Pravne fakultete, „to pomeni, da pravzaprav ne bo več opravljal te svoje zakonodajne funkcije, razen v izjemnih primerih“. Poslanci sicer kljub razpustitvi obdržijo mandat do konstituiranja novega Državnega zbora.

Za obravnavo izjemnih primerov bo moral sklic morebitnih izrednih sej potrditi kolegij predsednika Državnega zbora, z dvotretjinsko večino. Med izjeme, zaradi katerih bi poslanci morda morali zasedati, Pirnat navaja „odpravljanje posledic naravnih nesreč, odpravljanje kakšne škode za delovanje države, skratka, zelo nujne zadeve. Potem pa seveda tudi vse zadeve, kjer so roki predpisani z ustavo, poslovnikom ali zakonom, kot je npr. razpis referenduma, če bo v tem vmesnem času Ustavno sodišče odločilo“.

In če bo ustavno sodišče v teh dneh odločilo v prid razpisu referenduma o družinskem zakoniku, katerega pobudnik je Civilna iniciativa za družino in pravice otrok in ki si tudi prizadeva za izvedbo referenduma sočasno z volitvami, bi bil to že primer, zaradi katerega bi se morali poslanci usesti za klopi.

Kdaj po volitvah pa lahko pričakujemo prvo ustanovno sejo novega parlamenta? „Kolikor je bilo že nekako napovedano, naj bi bila ta seja dvajset dni po volitvah, torej tik pred božičem,“ razlaga pravnik. Ustava namreč zahteva, da mora biti nov Državni zbor po razpustitvi izvoljen v šestdesetih dneh. Takrat tudi preneha mandat prejšnjemu Državnemu zboru.

To so prve predčasne volitve v Republiki Sloveniji, prvi razpust parlamenta. Udeležba s strani strank in list bo kar številčna, postopki volilnih opravil in na sam dan volitev pa so enaki kot pri rednih volitvah. Jutri bodo začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil in ena prvih nalog strank in list bo vlaganje kandidatur.

Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.