Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Dodatna mnenja glede družinskega zakonika nazaj na ustavno sodišče

| 19.10.2011, 11:17

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je pozno sinoči podprl dodatno mnenje vlade glede družinskega zakonika. Vlada ga je pripravila kot odgovor na argumente civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki je prepričana, da je zahteva za razpis referenduma o tem vprašanju ustavna.

A vlada meni drugače. Po njenem je neustavna že sama pobuda za vložitev takšne zahteve, kot dodaja, bi protiustavne posledice lahko nastale tudi, če bi bila zaradi dejavnosti za razpis referenduma odložena uveljavitev zakonika.

Člani odbora se strinjajo z vlado, ki je po dopisni seji v začetku tedna v svojem mnenju zapisala, da so v trenutno veljavni družinski zakonodaji izkazane vrste neustavnosti. Po njenem je obstoječa ureditev pravic istospolnih partnerjev praktično na vseh področjih družbenega življenja pomanjkljivo urejena oziroma je ureditev neustavna. Vlada je prepričana, da je to mogoče rešiti le z dobrim sistemskim ukrepom, ki ga je oblikovala v družinskem zakoniku. Pridružuje se stališču državnega zbora in ustavnemu sodišču predlaga, naj ne dopusti referenduma, na katerem bi volivci lahko sprejeli odločitev, ki bi onemogočila odpravo protiustavne zakonske ureditve oziroma bi povzročila protiustavne posledice. Državni zbor mora odgovor poslati najpozneje do jutri.

Kdo podpira družinski zakonik in kdo je proti?

Novinarji časopisa Žurnal24 so dvanajstim strankam oziroma listam, ki so jih izbrali glede na javnomnenjske raziskave in druge dejavnike, postavili enaka aktualna vprašanja. Med drugim so želeli slišati njihovo stališče glede družinskega zakonika. Podpirajo ga v SD-ju, kjer obenem dodajajo, da zavzemajo pogled, ki priznava, da v družbi obstaja različnost. Podpirajo ga tudi v Zaresu in LDS-u, slednja je bila tudi pobudnica, da se vprašanje izenačitve istospolnih partnerskih skupnosti uredi v družinskem zakoniku. V DeSUS-u pravijo, da ga podpirajo, ker je bil dosežen kompromis. "Da" mu izrekata tudi stranka Trajnostni razvoj Slovenije in Lista Gregorja Viranta. V Gibanju za razvoj Slovenije pravijo, da ga podpirajo, saj izboljšuje položaj družin v naši državi, ne strinjajo pa se z možnostjo posvojitve otrok v istospolnih skupnostih. Družinskega zakonika v tej obliki ne podpira v celoti Slovenska nacionalna stranka. V SDS-u pravijo, da vsebuje mnoge dobre rešitve, a ga ne morejo podpreti, saj bi pomenil razvrednotenje družine in zakonske zveze. Odločno proti je Nova Slovenija, prav tako ga ne podpira SLS, ki pravi, da je treba pravice otrok postaviti pred pravice vseh. Kot dodaja, ima vsak otrok pravico do enakih možnosti kot večina njegovih vrstnikov. Stranka Zorana Jankovića medtem še nima pripravljenega programa.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.