Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sestre Hčera Marije Pomočnice (foto: Arhiv HMP)
Sestre Hčera Marije Pomočnice | (foto: Arhiv HMP)

75-letnica prihoda sester hčera Marije Pomočnice v Slovenijo

| 14.10.2011, 09:22

V župniji Ljubljana – Rakovnik bo jutri zahvalna slovesnost ob 75-letnici prihoda sester hčera Marije Pomočnice v Slovenijo. Ob 10. uri bo salezijanski inšpektor dr. Alojzij Slavko Snoj daroval sveto mašo, po kateri bo kulturni program.

V prostorih skupnosti hčera Marije Pomočnice na Gornjem trgu 21 v Ljubljani bo organiziran ogled spominske sobe pionirke prve skupnosti redovnic v Sloveniji s. Alojzije Domajnko. Ob tej priložnosti bo predstavljena tudi nova knjiga z življenjepisom soustanoviteljice hčera Marije Pomočnice sv. Marije Dominike Mazzarello z naslovom Koliko je ura? avtorice Karmen Jenič.

Zgodovina družbe hčera Marije Pomočnice v Sloveniji

 Prve Slovenke so v redovno skupnost hčera Marije Pomočnice vstopile v Italiji in tam prejele redovno vzgojo ter izpovedale zaobljube, v Ljubljano pa so prišle leta 1936. Njihovo prvo poslanstvo je bilo delo v salezijanskih hišah: v zavodu na Rakovniku v Ljubljani in v vzgojnem domu na Selu pri Ljubljani. Leta 1938 so v Ljubljani odprle internat za dijakinje in študentke, otroški vrtec in oratorij z raznovrstnimi dejavnostmi. Redovnicam so se kmalu pridružila dekleta, ki so želela vstopiti v njihove vrste.

 Družbeno-politično sistem je po koncu 2. svetovne vojne nenadoma zrušil dotedanje delo redovnic na Slovenskem. Odvzeli so jim edino hišo, ki so jo takrat imele v lasti in jih postavili na cesto. Na različnih krajih so si poiskale zaposlitev in med seboj ostale povezane. V Jugoslaviji so se leta 1959 hčere Marije Pomočnice znova zbrale v skupnost na Reki na Hrvaškem. Tej skupnosti so počasi sledile še druge. Po letu 1960 so se začele ponovno vključevati v župnijsko katehezo in liturgično animacijo po župnijah. Leta 1969 so prišle na Bled, kjer so začele z novo pastoralno dejavnostjo v obliki duhovnih vaj za dekleta. Število sester je počasi naraščalo.

 S političnim preobratom po letu 1989 se je vzgojno-pastoralno delo sester razširilo tudi na druge dejavnosti, kot so poletni oratorij, otroški vrtec, internat in dejavnosti prostega časa. Leta 2006 so ustanovile zasebni zavod Dominika z namenom, da bi se v slovenskem prostoru v duhu krščanskega humanizma in don Boskovega preventivnega sistema med otroki, mladino in odraslimi širile človeške in krščanske vrednote ter kultura življenja. V letu 2010 je inšpektorija obsegala sedem skupnosti v Sloveniji in tri na Hrvaškem. Več sester živi in deluje v misijonih, nekatere pa tudi v Italiji. Prej omenjenim dejavnostim se je pridružilo delo s prostovoljci v organizaciji VIDES, animacija ZMP in formacija prve skupine salezijank sotrudnic.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...