Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Septembrski GOD o letovanju otrok

| 21.09.2011, 09:05 Matjaž Merljak

Gostja tokratne oddaje Gradimo odprto družbo (GOD) je bila Milena Frank, socialna delavka pri Jezuitskem združenju za begunce Slovenije JRS. Spregovorila je o letošnjem – že devetem – letovanju skupine otrok in žena iz Azilnega doma ter begunskih družin pretekli mesec na slovenski obali. V oddaji ste lahko slišali tudi novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine.

Letos se je letovanja udeležilo 29 otrok in žena iz štirih držav: Mongolije, Kosova, Bosne in Slovenije. Frankova je zelo zadovoljna in njena pričakovanja so se izpolnila. Poudarila je: "Čeprav različni smo bili kot velika družina. Mame in otroci so si res oddahnili, po zajtrku smo odšli na plažo, kosilo smo imeli na plaži, nato smo imeli igre brez meja, kjer smo imeli veliko občudovalcev, po večerji smo imeli glasbene delavnice ali odšli na sprehod."

Na letovanju je bila bila tudi deklica, ki je bila prvič na morju, plavat pa sta se naučila: mama in fantič. Tam je bila tudi babica ene družine, ki je bila na morju že v otroštvu, potem pa dolga leta ne.

Mileni Frank je pomagala tudi skupina prostovoljcev in prostovoljk. Kar nekaj je tudi organizacij, ki so pomagali pri izvedbi letovanja: Slovenski Karitas, Mercator, Javno podjetje Okolje Piran in župnija Portorož.

Milena Frank je k sodelovanju v JRS povabila tudi nove prostovoljke in prostovoljce.

Tudi v akademskem letu 2011/12 Jezuitsko združenje za begunce Slovenije vabi nove prostovoljke in prostovoljce, da se pridružijo pri delu z begunci, prebežniki in prosilci za mednarodno zaščito. Pri svojem delu imajo prostovoljci neposreden stik z ljudmi.

S prebežniki se srečujemo v Centru za tujce (Postojna), kjer se izvajajo različne družabne aktivnosti kot so igre in delavnice. Delo s prosilci za mednarodno zaščito poteka v Azilnem domu (Ljubljana), kjer poteka vrtec za predšolske otroke, izvajajo se ustvarjalne delavnice za ženske, otrokom se pomaga pri domačih nalogah, z moškimi igramo nogomet, gledamo filme.  Beguncem nudimo podporo pri njihovi integraciji v slovensko družbo.

Prostovoljno delo poteka od oktobra do junija, 1x tedensko po 2 uri. Program vsebuje začetno in vmesno izobraževanje, mesečne supervizije, podporo mentorja in soprostovoljcev ter neformalna srečanja in izlete.

Kdor bi se nam rad pridružil, naj pokliče v urad JRS , socialno delavko Mileno Frank na telefonsko številko (01) 430 00 58 ali na GSM (031) 63 69 64. Lahko ji tudi pošljete sporočilo po elektronski pošti na naslov: begunci.info@gmail.com. Vsi lepo vabljeni!

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...