Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Nemčija poslala pozitivne signale

Svet | 29.09.2011, 16:30

Evro si za zdaj lahko oddahne. Spodnji dom nemškega parlamenta je namreč z veliko večino podprl povečanje sredstev začasnega mehanizma za stabilnost skupne valute (EFSF). Glasovanje je bilo pomemben preizkus za koalicijo kanclerke Angele Merkel, saj se je soočala s številnimi kritikami v lastnih vrstah. A na koncu se ji, tako kaže, ni bilo treba zanesti na opozicijo.

Stara celina je nestrpno čakala na odločitev svojega največjega gospodarstva. Nemčija je le poslala pozitivne signale, saj je EFSF z glasovi za podprlo 523 poslancev v bundestagu. Proti jih je bilo 85, trije so se vzdržali. Pred Nemčijo so EFSF že podprle Belgija, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Luksemburg, Portugalska, Španija in Slovenija.

EFSF bo imel po novem 780 milijard evrov kapitala in za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti. Nemčija bo, če bodo spremembe podprle vse članice območja z evrom, vanj prispevala 211 milijard evrov. Po prvem načrtu je njen delež znašal 123 milijard evrov.

Glasovanje pomemben preizkus za koalicijo

Danes je bilo sicer pomembno tudi to, koliko koalicijskih poslancev še zaupa Merklovi. Doma namreč izgublja podporo, saj se mnogi tudi v njenih lastnih vrstah ne strinjajo z načinom reševanja evropske dolžniške krize. Kot je znano, je EFSF je pri tem ena ključnih rešitev, njegova krepitev pa eden najpomembnejših projektov nemške kanclerke v tem času.

Če bi se morala Merklova pri sprejetju tako pomembnega zakona zanašati na glasove opozicijskih poslancev, bi to po njihovem mnenju pomenilo, da ni več sposobna učinkovito vladati. A po dolgi noči intenzivnega lobiranja je za predlog glasovalo 315 poslancev iz koalicijskih vrst. Le 15 jih je bilo torej proti ali pa niso glasovali. V 620-članskem bundestagu je tako Merklova prejela t.i. kanclersko večino, kar je njeni vladavini znova povrnilo nekaj trdnosti. "S tem smo jasno izkazali odločnost koalicije pri tem vprašanju," je dejal vodja poslanske skupine koalicijskih liberalcev Rainer Brüderle in dodal, da gre za "pomembno odločitev za Evropo".

Schäuble: EFSF-a ne bomo več širili

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble pa je v parlamentu poudaril, da se EFSF po tej krepitvi ne bo več širil. "Ne bo več povečan. To ni več stvar razprave," je zatrdil poslancem. Obenem je napovedal, da se bodo finančni ministri 17-članskega območja skupne valute sešli 13. oktobra in takrat odločili o izplačilu osem milijard evrov vredne tranše posojila Grčiji. "Odločitev je odprta," je dejal in tako poudaril, da države še čakajo na poročilo strokovnjakov tako imenovane trojke iz Evropske unije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada. Ti so se vrnili v Atene, kjer bodo v prihodnjih dneh nadaljevali pregled grških javnih financ. Delo naj bi končali do začetka prihodnjega tedna.

Trojka v Atenah, Grki na ulicah

Od ugotovitev trojke bo odvisno izplačilo naslednje tranše prezadolženi državi. Grčija denar nujno potrebuje za poplačilo svojih računov, s čimer bi lahko ušla bankrotu. A med njenimi prebivalci vre. Javni uslužbenci, ki nasprotujejo znižanju svojih plač za petino, dodatnemu krčenju pokojnin, odpuščanju in novemu nepremičninskemu davku, so pred prihodom trojke v prestolnico zasedli sedeže ministrstev za finance, razvoj, pravosodje, delo, zdravje, notranje zadeve in kmetijstvo.

Svet, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...