EU zastave (foto: Wikimedia Commons)
EU zastave

Jeziki nas združujejo

| 26.09.2011, 13:14

26. september je že enajsto leto zapored namenjen jezikom. Svet Evrope je namreč ta dan razglasil za evropski dan jezikov, dan, ko praznujemo jezikovno in kulturno raznolikost Evrope. Namen pobude, ki se je porodila med evropskim letom jezikov leta 2001, je z različnimi prireditvami in dejavnostmi opozoriti širšo javnost na pomen učenja in znanja tujih jezikov, ji približati jezikovno bogastvo in pestrost Evrope ter spodbujati vseživljenjsko učenje.

Znanje jezikov je veliko bogastvo vsakega posameznika, omogoča medsebojno komunikacijo in sklepanja novih poznanstev, spoznavanje tujih kultur, krajev ter delovno in študijsko mobilnost. Vsak prebivalec Evrope naj bi poleg materinščine govoril še vsaj dva tuja jezika.

Evropa je prava jezikovna zakladnica: 23 uradnih jezikov Evropske unije, njihovo število pa se bo s širitvijo povezave še povečalo; več kot 60 regionalnih in manjšinskih jezikov, ki jih govorijo pripadniki avtohtonih evropskih skupnosti, jeziki priseljencev iz drugih držav in celin. Evropska komisija in Svet Evrope sta leta 2001 s pobudo za evropsko leto jezikov želela opozoriti prav na to neverjetno jezikovno bogastvo. Evropski dan jezikov je namenjen tudi praznovanju, zato se bodo v Evropi danes zvrstile številne prireditve, kot so konference, kvizi, branje poezije in poulične igre, v katerih imajo glavno vlogo jeziki.

Jezikovna tržnica in še kaj

Osrednja prireditev v Sloveniji je Jezikovna tržnica v središču Ljubljane, na kateri predstavljajo 15 jezikov, ponujajo možnost učenja osnovnih fraz v tujih jezikih ter pripravljajo jezikovno igro in klepet z znanimi Slovenci.

V Novi Gorici in v Mariboru lahko mimoidoči na mestnih ulicah spoznavajo jezikovno različnost Evrope in se prav tako učijo preprostih fraz v različnih evropskih jezikih. Informacijska točka Evropske komisije Europe Direct Nova Gorica namreč v sodelovanju s tamkajšnjo gimnazijo organizira dogodek »Govori z mano!«. Na Bevkovem trgu so med 10.00 in 14.00 uro dijaki mimoidoče učili najpogostejše fraze izbranih evropskih jezikov: angleščina,nemščina, italijanščina, španščina, češčina, finščina, ruščina in japonščina. „Vseh 23 jezikov seveda ne moremo zastopati, sodelujejo pa dijaki 2., 3. in 4. letnika evropskega oddelka Gimnazije Nova Gorica. Mimoidoči kar pridno sodelujejo, čeprav morda v večji meri mlajši. Ena motivacija je tudi slovarček - sodelujoči namreč prejmejo slovarček najpogostejših fraz 23 uradnih jezikov Evropske unije, s katerim bo potovanje po Evropi lažje,“ je za Radi Ognjišče pojasnila vodja novogoriške Informacijske točke Evropske komisije, Jasmina Nikić. Gre za publikacijo, ki jo evropska komisija zagotavlja državljanom EU.

V Ravnah na Koroškem, Murski Soboti in Celju pa na temo jezikov potekajo nagradni natečaji za šolarje. V Novem mestu lahko otroci "jezikajo" v španščini, frankofili pa klepetajo ob zvokih francoskih šansonov. V Kočevju si filmski navdušenci lahko ogledajo poljski film Triki in se tako spoznajo z jezikom trenutno predsedujoče države Svetu EU - Poljske.

Namen dogodka je prebivalcem predstaviti bogastvo jezikovne različnosti in pomen učenja jezikov, opozoriti na pomen večjezičnosti v Evropi, ohranjati jezikovno in kulturno različnost in spodbujati učenje jezikov v šoli in zunaj nje. Jeziki so vezivo evropskega povezovanja, zato bomo tudi v Novi Gorici obeležili ta dan. Mimoidočim bo na naši stojnici na voljo brezplačen informativni in promocijski material EU. Evropska unija si z jezikovno politiko prizadeva zaščititi jezikovno različnost in uveljaviti znanje tujih jezikov. Pri tem jo vodi spoštovanje kulturne identitete prebivalcev in prizadevanje za večjo družbeno povezanost. Ljudje, ki govorijo več jezikov, tudi laže izkoristijo priložnosti za študij in delo v drugih državah članicah.

 

Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija) Oratorij Slovenija (photo: Oratorij Slovenija)

In tema Oratorija 2025 je ...

Razglasitev teme Oratorija prihodnjega leta je za marsikaterega animatorja in udeleženca težko pričakovani dogodek. Zdaj je znana tudi tema leta 2025.

Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe (photo: PixaBay) Kiosk K67, ikona oblikovanja modernejše dobe (photo: PixaBay)

Nove priložnosti znamenitega Kioska K67

K67 sodi med vrhunce slovenskega oblikovanja. Muzej moderne umetnosti v New Yorku ga je uvrstil v svojo zbirko oblikovanja dvajsetega stoletja. Prepoznavamo vse več poizkusov prenove originalnih ...