Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Nagrada Saharova: med kandidati tudi slovenski pisatelj Boris Paho (foto: Evropski parlament)
Nagrada Saharova: med kandidati tudi slovenski pisatelj Boris Paho

Nagrada Saharova: med kandidati tudi slovenski pisatelj Boris Pahor

Slovenija | 17.09.2011, 06:32

Aktivisti iz demokratičnih revolucij v Tuniziji, Egiptu, Libiji in Siriji, palestinski zdravnik in mirovnik Izeldin Abuelaiš, beloruski novinar Dmitri Badarenka in kolumbijski kmetje, borci za mir v tej južnoameriški državi: to so kandidati, ki so bili skupaj s slovenskim pisateljem in nekdanjim taboriščnikom Borisom Pahorjem predlagani za letošnjo Nagrado Saharova za svobodo misli. Slednjo vsako leto podeljuje Evropski parlament.

Boris Pahor je slovenski pisatelj, ki živi v italijanskem Trstu. Borec za svobodo misli, oster nasprotnik vseh totalitarizmov ter zagovornik pravic manjšin in manjšinskih jezikov je zanimanje javnosti prvič vzbudil s svojimi deli, v katerih opisuje svoje izkušnje iz koncentracijskih taborišč. Pahorja je za Nagrado Saharova predlagal Uradno je Pahorja predlagala Slovenska delegacija v Evropski ljudski stranki na čelu s poslencem Milanom Zverom, Romano Jordan Cizelj in Lojzetom Peterletom. Ti so v kratkem času zbrali 52 podpisov poslank in poslancev iz kar 19 držav članic EU, kljub temu, da se je večina političnih skupin v EP dogovorila za podporo kandidatom, ki so povezani s t.i. arabsko pomladjo. Po mnenju pobudnika nominacije, Milana Zvera, je Boris Pahor velik Slovenec, obenem pa tudi velik Evropejec. "V času, ko je evropska ideja v krizi, je taka nominacija izjemnega pomena tudi za EU. Dejstvo, da je Pahor pripadnik slovenske manjšine, ki se z vrhunskimi literarnimi stvaritvami bori za ugled in svoj položaj v italijanski družbi, pa predstavlja še posebno dodano vrednost kandidata", je povedal Zver.

Izeldin Abuleaiš je palestinski zdravnik in ustanovitelj organizacije Hčerke za življenje. Predlagala ga je politična skupina Evropskih konservativcev in reformistov. Abuleajš je življenje posvetil prizadevanjem za mir med Izraelom in Palestino, pravijo mu pa tudi "čarobni, skrivnostni most" med obema ljudstvoma.

Politične skupine Evropske ljudske stranke, socialistov in demokratov, liberalcev in Zelenih so za nagrado predlagale predstavnike gibanj arabske pomladi. "Arabska pomlad je simbol za vse tiste, ki si prizadevajo za dostojanstvo, demokracijo in temeljne pravice v arabskem svetu," so zapisali v obrazložitvi. Kandidati so Mohamed Bouazizi (Tunizija), Asmaa Mahfouz (Egipt), Ahmed a-Zubair in Ahmed al-Sanusi iz Libije ter Razan Zeitouneh in Ali Farzat iz Sirije.

Dmitri Bandarenka je beloruski novinar in civilnodružbeni aktivist, soustanovitelj gibanja za demokratične spremembe v Belorusiji in koordinator kampanje za vstop države v EU. Predlagali so ga evropski konservativci in reformisti.

Mirovno skupnost San José de Apartadó iz Kolumbije je predlagala Evropska združena levica - Nordijska zelena levica. "Ta skupnost kolumbijskih kmetov je mednarodno priznan simbol poguma, vztrajnosti in zavezanosti vrednotam miru in pravice, in sicer v okolju, ki ga zaznamuje brutalnost in uničenje," so zapisali v obrazložitvi. Kolumbijo sicer že več desetletij pretresa državljanska vojna, v kateri pa kmetje nočejo zavzemati strani, ampak zahtevajo le svobodo za običajne ljudi.

Nagrada Saharova za svobodo misli

Poimenovana je po ruskem fiziku in disidentu Andreju Saharovu, Parlament pa jo podeljuje vsako leto od leta 1988 naprej in sicer organizacijam in posameznikom, ki so pomembno prispevali k boju za človekove pravice in demokracijo.

Lani je nagrado prejel Kubanec Guillermo Fariñas, ki je v zadnjih nekaj letih že večkrat protestno gladovno stavkal, da bi tako opozoril na zatiranje oporečnikov na Kubi. Julija letos je potem, ko so kubanske oblasti privolile v izpustitev političnih zapornikov, končal svojo zadnjo gladovno stavko.

Med nekdanjimi nagrajenci so sicer tudi Južnoafričan Nelson Mandela (1988), vodja burmanske opozicije Aung Sang Suu Kyi (1990) in Organizacija Združenih narodov (2003).

Kako bo potekala izbira?

Nominacije bodo 5. oktobra predstavljene v odboru Parlamenta za zunanje zadeve, ki bo 20. oktobra izbral tri finaliste. Predsedniki političnih skupin Parlamenta bodo nato 27. oktobra izbrali nagrajenca, ki bo povabljen na slovesno podelitev 14. decembra v Strasbourgu.

Nagrada znaša 50.000 evrov, kandidate pa lahko imenujejo politične skupine v Parlament ali vsaj 40 poslancev.

Slovenija, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...