Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Kapelica Marije Pomagaj v Marian Valley v Queenslandu (foto: Mirko Cuderman)
Kapelica Marije Pomagaj v Marian Valley v Queenslandu

Rojaki iz Melbourna in Adelaide v Brisbanu

| 09.09.2011, 11:11 Matjaž Merljak

Na praznik Marijinega rojstva, v četrtek, 8. septembra 2011, smo imeli v Brisbanu posebno lepo doživetje, ko nas je obiskalo več kot 50 rojakov iz daljnega Melbourna in Adelaide pod vodstvom p. Cirila Božiča. Prišli so ob drugi obletnici blagoslovitve slovenske kapelice Marije Pomagaj v Marijini dolini.

Rojaki so prišli s polnim avtobusom pred brisbansko katedralo, kjer jih je pričakal velik pozdravni napis POZDRAVLJENI V BRISBANU. Njihov vodnik pater Ciril Božič je v mali cerkvici poleg katedrale svetega Štefana, ki je mimogrede omenjeno tudi najstarejša cerkvica v Brisbanu,daroval slovensko sveto mašo. Slovenske Marijine pesmi in litanije Matere Božje so lepo poudarile in počastile njen praznik. Nad oltarjem je bilo navzoče naše bandero Marije Pomagaj in bandero svetega Cirila in Metoda. To je bil tudi zgodovinski dogodek, saj je bila tukaj prva slovenske sveta maša. Tukaj je tudi svetišče prve avstralske svetnice Mary Mackillop.

Po maši smo šli še na ogled poljske cerkve na lepem griču OUR LADY OF VICTORY, ki so jo zgradili po prvi svetovni vojni v spomin padlim vojakov in je ta cerkev tudi uradni državni spomenik. Od tukaj je lep razgled na reko Brisbane in mesto z okolico. Njihov župnik fr. Silvester nam je lepo razložil nastanek in zgodovino cerkve, kjer smo zapeli še nekaj Marijinih pesmi in zmolili še del rožnega venca.

Od tukaj smo se napotili na drugo lepo razgledno točko, kjer smo imeli kosilo. Nato so se romarji odpravili še na obisk našega nad 57 let starega slovenskega društva Planinka, kjer je bilo nadaljevanje srečanja bližnjih in daljnih rojakov.

Glavni namen romarske skupine iz Melbourna in Adelaide pa je predvsem ob navzočnost pri praznovanju druge obletnici blagoslovitve slovenske kapelice Marije Pomagaj v Marijini dolini. Več o tem bomo poročal naslednjič. Omenil bi le rad veliko in naporno žrtev dolgega potovanja, ki so jo romarji iz Melbourna in Adelaida storili, saj so naredili 2 do 3 tisoč kilometrov dolgo pot, da so bili skupaj z drugimi rojaki navzoči pri tem lepem praznovanju naše nebeške Matere.

Anica in Mirko Cuderman sta pri praznični sveti maši, ki jo je daroval p. Ciril Božič prejela tudi blagoslov papeža Benedikta XVI., ki ga je poslal ob lanskem 70. življenjskem jubileju Mirka Cudermana.

Tudi Slovneci so sodelovali pri večkulturni sveti maši v Brisbanu
Tudi Slovneci so sodelovali pri večkulturni sveti maši v Brisbanu © Mirko Cuderman

Ko pa sem že omenjal katedralo svetega Štefana, pa bi rad omenil, da smo pred tedni tamkaj Slovenci sodelovali pri Multicultural Mass – Večkulturni sveti maši, kjer sta nas zastopala Jana in Jože Čeh v gorenjski narodni noši ter ponesla dar tukajšnje slovenske verske skupnosti (idrijske čipke v obliki križa, dar Anice Cuderman) nadškofu J. Bathersbeju. Jana je tudi brala prošnjo v slovenščini v nabito polni katedrali.

Jana Čeh je pri večkuturni maši v Brisbanu prebrala prošnjo v slovenščini
Jana Čeh je pri večkuturni maši v Brisbanu prebrala prošnjo v slovenščini © Mirko Cuderman

Prejšnji teden je bil med nami tudi g. profesor Drago Ocvirk, ki je daroval sveto mašo v društvu Planinka. Govoril nam je zelo poučno o zanimivem delovanju in o življenju na misijonih na Salomonovih otokih. Posebno zanimiva je zgodovina slovenske prisotnosti tamkajšnjega misijona. Zato smo vedno veseli, kadar se občasni misijonar oglasi pri nas.

Dr. Drago Ocvirk je maševal za slovenske rojake v Planinki
Dr. Drago Ocvirk je maševal za slovenske rojake v Planinki © Mirko Cuderman

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.