Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Risbe otrok iz Buenos Airesa ob obletnici Slovenije (foto: Svobodna Slovenija)
Risbe otrok iz Buenos Airesa ob obletnici Slovenije

Otroci iz Buenos Airesa obiskali veleposlaništvo

| 07.09.2011, 06:50 Matjaž Merljak

Veselo so se šolarji slovenskih tečajev v Buenos Airesu dve zapovrstni soboti podali na nov, drugačen izlet. Veleposlaništvo Republike Slovenije v Argentini je povabilo otroke osnovnih šol na Dan odprtih vrat, to se pravi, prosti dostop v poslopja veleposlaništva, kjer smo bili seznanjeni s tamkajšnjim vsakdanjim delovanjem.

Vabilo je bilo namenjeno vsem otrokom osnovnih šol, ki so svoje izdelke predstavili na »Otroškem ustvarjalnem natečaju: čestitke za 20. rojstni dan Slovenije«.

Odzvalo se je izredno veliko število otrok - računajo, da kakih 240 -, ki so se odzvali vabilu natečaja, organiziran pod pokroviteljstvom soproge slovenskega veleposlanika v Argentini, mag. Darje Zorko Mencin.

Ob prihodu sta jih pozdravila g. veleposlanik Tomaž Mencin in ga. Darja. Razstava je bila razporejena po dolgem in širokem na posebnih panojih. Vsak izdelek je bil opremljen z imenom, starostjo in imenom šole, v katero avtorji zahajajo. Zanimivo je bilo gledati vsakega otroka, ko je svojo risbo iskal po stenah in drug drugega so opozarjali, kje je njihova.

Pravo doživetje za naše otroke! Obiskali so vse prostore, najbolj zanimiva od vseh je bila seveda osebna pisarna g. veleposlanika opremljena z zemljevidi, usnjeni naslonjači, slike na stenah... Tam so odkrili zastave, celo Viktorija iz Balantičeve šole se ni mogla načuditi, ko je otipala slovensko in evropsko zastavo in povedala g. Mencinu, da to so zares prave zastave!

Nato so sklicali otroke za malico! Potem, ko so se podprli, so bili že pripravljeni za formalen del. Seveda, preden smo pričeli, smo tudi eno lepo, domačo, slovensko pesem zapeli.

Najprej nas je g. veleposlanik ponovno vse lepo pozdravil. Sledila je razlaga delovanja na veleposlaništvu, ki ga je predstavila ga. Mateja Lesar Markovič. Nato pa obrazložitev ge. Mojce Jesenovec, ki poučuje slovenski jezik na buenosaireški univerzi.

Prispeveki otrok na natečaju veleposlaništva
Prispeveki otrok na natečaju veleposlaništva © Svobodna Slovenija

Otroci naših sobotnih šol so lepo, pravilno odgovarjali in presenetili s svojim znanjem. Sledila je podelitev diplom za sodelovanje pri natečaju. Delila jih je ga. mag. Darja, ter vsakemu posebej čestitala. Poleg diplome in zgoščenke z vsemi risbami in fotografijami slovenskih pokrajin, so vsi otroci dobili še dodatno pozornost kot priznanje za njihov trud: nekateri so dobili športne kape, drugi beležke in pisala in tretji pa vstopnice za muzej, ki ga je sponzoriral častni konzul Hermán Zupan.

Za na konec so postregli sladke priboljške, da bi se še bolj veseli vrnili domov.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...