Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nadškof Stres in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič (foto: Arhiv: MORS)
Nadškof Stres in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič

Jelušičeva: Novela zmanjšuje standarde verske oskrbe v vojski

Cerkev na Slovenskem | 28.09.2011, 11:41 Petra Stopar

Parlamentarni odbor za obrambo je na nujni seji obravnaval novelo zakona o verski svobodi. Spomnimo, da je bil zdaj veljavni zakon v presoji na ustavnem sodišču, ki je ugotovilo, da bi bilo treba vnesti popravke v dveh pogledih, in sicer pri določbi glede potrebnega števila članov verske skupnosti za registracijo in določbi o zaposlovanju duhovnikov v bolnišnicah in zaporih.

Katoliška Cerkev je že pred časom izjavila, da odločba Ustavnega sodišča ne naroča spremembe obstoječe zakonodaje ali novele zakona, temveč narekuje in odpira nadaljnji dialog o zagotavljanju verske svobode. Nasprotovanje noveli je na seji izrazila tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič, saj meni, da bi se zmanjšali standardi verske oskrbe v vojski.

Predlog sprememb zakona o verski svobodi je predlagala skupina koalicijskih poslancev. Med drugim izenačuje verske skupnosti s svetovnonazorskimi združenji, na novo ureja registracijo in financiranje ter ukinja plačilo socialnih prispevkov za pastoralne delavce. Novela še prepoveduje zaposlovanje pastoralnih delavcev kot javnih uslužbencev v bolnišnicah, zaporih, upokojenskih domovih, vojski in policiji. Predvsem na delo v vojski se je osredotočila seja odbora, kjer je ministrica pojasnila, da ustavno sodišče ni presodilo, da bi bil obstoječi zakon v neskladju z ustavo, zato ne vidi utemeljenih razlogov za odpravljanje obstoječe ureditve. Novela pa, kot nadaljuje, napoveduje to, da bo ukinjen vikariat Slovenske vojske, če v njem ne bo zaposlenih. S tem bi se ukinila stalnost verske oskrbe v vojski. "Govorimo, kot da te oskrbe ne potrebujemo."

Direktor Urada za verske skupnosti Aleš Gulič je zanikal, da se z novelo ukinja verska oskrba v vojski, saj meni, da „jo kvečjemu širi“, in sicer v smislu zagotavljanja enakopravnosti verskih skupnosti in enakopravnosti verujočih. Po mnenju načelnika generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja bi bilo problematično, če pastoralni delavci v vojski ne bi bi imeli cerkvenega pooblastila, saj ne bi mogli deliti zakramentov, na drugi strani pa bi bilo prav tako težavno, če ne bi bili ustrezno vključeni v vojaško organizacijo.

Noveli nasprotujejo tudi opozicijski poslanci iz vrst SDS-a, med njimi Robert Hrovat, ki je ocenil, da gre za predvolilno, ideološko obarvano tematiko.

Koalicije na razpravi ni bilo, ker je po njenem mnenju predsednik odbora Jožef Jerovšek s sklicem seje na to temo zlorabil pooblastila in vodenje odbora izkoristil za strankarske namene.

O tem, da nova zakonodaja o verski svobodi ni potrebna, je za naš radio ocenil tudi pravnik dr. Lovro Šturm: „V dveh pogledih bi bilo treba ta zakon nekoliko dopolniti, vse drugo pa gre preko tega, kar je zahtevalo Ustavno sodišče.“

Tudi Slovenska škofovska konferenca poudarja, da je obstoječi zakon „ustrezen ter evropsko primerljiv“, in da je glavni cilj predlagane novele, ki je nastala mimo Cerkve, predvsem „političen“, saj „smo tik pred volitvami“.

Cerkev na Slovenskem, Politika
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...