Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Benedikt XVI. v Nemčiji: Erfurt in Etzelsbach

Papež in Sveti sedež | 23.09.2011, 20:00 Marta Jerebič

V središču papeževega obiska v Erfurtu 23. septembra je bilo srečanje s predstavniki evangeličanske Cerkve v Nemčiji v avguštinskem samostanu, kjer je deloval Martin Luter. Mnogi ob tem obisku pričakujejo močno ekumensko spodbudo. Papež je obiskal tudi romarsko kapelu v Etzelsbachu v pokrajini Eichsfeld. Zvečer se je v Erfurtu srečal z nekaterimi žrtvami spolnih zlorab. 24. septembra pa je maševal pred stolnico v Erfurtu.

12:00 Srečanje z evangeličani in ekumensko bogoslužje

Papež se je s predstavniki evangeličanov srečal v nekdanjem avguštinskem samostanu, kjer se je duhovno in intelektualno oblikoval Martin Luther. Sledilo je ekumensko bogoslužje, ki sta se ga udeležila tudi nemški zvezni predsednik Christian Wulff in kanclerka Angela Merkel.

Pregovor o nemški točnosti tokrat ne drži. Ekumensko bogoslužje se je začelo s polurno zamudo, prav tako srečanje s predstavniki Sveta evangeličanske Cerkve, ki je potekalo za zaprtimi vrati in trajalo veliko dlje, kot je bilo predvideno. O čem so govorili sogovorniki, ni znano, imamo le uradni papežev govor, v katerem poudarja, da je za ekumenizem najpomembnejše to, da pod pritiskom sekularizacije ne pozabimo na velike stvari, ki so kristjanom skupne. V preteklosti smo namreč delali napako, da smo videli le tisto, kar nas ločuje. V zadnjih desetletjih pa ekumenizem beleži napredek tudi v smislu, da smo se zavedli skupnega prizadevanja za krščanski etos v svetu. Benedikt XVI. je ob tem poudaril, da je naša osrednja ekumenska naloga v sedanjem sekulariziranem svetu bolj globoko in živo verovanje. Enak poziv je sledil v pridigi pri ekumenskem bogoslužju.

Človek je ustvarjen po Bogu in ga potrebuje. Naša prva ekumenska služba v tem času mora biti, da skupaj pričujemo za navzočnost živega Boga in tako damo svetu odgovor, ki ga potrebuje,“ je dejal papež in dodal, da se mora vera v Boga uresničevati v skupnem zavzemanju za človeka.

Nobenih kompromisov

In kako je bilo z visokimi pričakovanji, ki so jih v ekumenskem pogledu povezovali s papeževim obiskom?

Ni potrebno, da govorim o teh pričakovanih ekumenskih darovih. K temu bi rad rekel, da to predstavlja politično napačno razumevanje vere in ekumenizma.“

Njegov obisk ni kot obisk državnika, s katerim sklepajo pogodbe in pri tem privolijo v kompromise, je dejal Benedikt XVI.

Vera kristjanov ne sloni na tehtanju naših koristi in slabih strani. Vera, ki si jo sami naredimo, je brez vrednosti. Vera ni nekaj, kar si izmislimo ali o čemer se pogajamo. Vera je temelj, na katerem živimo. Edinost ne raste s tehtanjem prednosti in slabih strani, ampak le skozi vedno globlje pronicanje v globino vere z mislijo in življenjem,“ je še dejal papež.

VIDEO: Prihod v Erfurt, obisk katedrale, srečanje z evangeličani

 

17:45 Marijine večernice v Etzelsbachu

Papež Benedikt XVI. se je popoldne mudil v Marijinem romarskem svetišču v Etzelsbachu, približno 80 kilometrov oddaljenem od Erfurta. V t. i. romarski kapeli je shranjen lesen Marijin kip z mrtvim Jezusom v naročju, ki izvira iz 16. stoletja. Ta kip je danes stal na osrednjem prizorišču, kjer je papež ob prisotnosti približno 90.000 romarjev vodil večernice.

Benedikt XVI. v Etzelsbachu
Benedikt XVI. v Etzelsbachu © Radio Vatikan
Marija nam daje varnost in novo moč, je dejal papež in spomnil na to, kako so se tamkajšnji okolišči prebivalci v času dveh brezbožnih diktatur zatekali v to svetišče. Kristjani vseh časov in krajev se obračamo k Mariji v prepričanju, da Jezus svoji materi ne more odreči, kar ga prosi. Pri tem se zanašajo na neomajno upanje, da je Marija tudi naša mati, ki sočustvuje z vsemi našimi težavami in na materinski način presoja, kako jih je najbolje premostiti.

Marijanska pobožnost je osredotočena na kontemplacijo odnosa med Materjo in njenim božanskim Sinom. Vernik nenehno odkriva nove razsežnosti in kakovosti, ki mu jih lahko razodene ta skrivnost. Samoizpolnitev v skladu z modelom, ki ga moderno življenje pogosto postavlja pred nas in se zlahka sprevrže v pretanjeno obliko sebičnosti ni tisto, kar resnično omogoča, da človek vzcveti. Pač pa je to drža samopodarjanja, usmerjena v Marijino srce in zato tudi v Odrešenikov srce, je dejal papež.

V življenju doživljamo vzpone in padce, toda Marija posreduje za nas pri svojem Sinu in nam posreduje moč božanske ljubezni. Želi namreč, da bi dojeli razežnost in globočino naše krščanske poklicanosti. Z materinsko nežnostjo nam želi pojasniti, da bi moralo biti vse naše življenje odgovor na ljubezen našega Boga, ki je tako bogat v usmiljenju.

Kjer je Bog, tam je prihodnost, je ob koncu še povedal papež in dodal, da je sedanjost mogoče oblikovati na tak način, da vedno bolj ustreza veseli novici našega Gospoda Jezusa Kristusa. Takrat male vsakdanje reči dobijo smisel, veliki problemi pa najdejo prave rešitve, je še dejal papež.

Srečanje z žrtvami spolnih zlorab

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. © Radio Vatikan
Papež Benedikt XVI. se je zvečer v semenišču v Erfurtu srečal z nekaterimi žrtvami spolnih zlorab. 

Kot je povedal tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi, ki je bil poleg pri srečanju, je bil papež globoko pretresen nad trpljenjem žrtev in je izrazil svoje globoko sočutje in obžalovanje za vse, kar je bilo storjeno proti njim in njihovim družinam.

Benedikt XVI. je pozdravil tudi nekatere ljudi, ki spremljajo zdravljenje spolno zlorabljenih oseb. Zagotovil je, da si vodstvo Cerkve prizadeva za natančno obravnavo vseh spolnih zlorab in zagotovitev utsreznih ukrepov za varnost otrok in mladih. Benedikt XVI. izraža bližino žrtvam in upanje, da bo Usmiljeni Bog ozdravil rane zlorabljenih oseb in jim podaril notranji mir.

 

SOBOTA, 24. SEPTEMBER 2011

9:00 Maša pred stolnico v Erfurtu

Ob stolni cerkvi v Erfurtu, zgrajeni v mogočnem in slikovitem gotskem slogu, je danes ob 9.00 uri Benedikt XVI. daroval sveto mašo. Na prostranem trgu ob njej je je zbrala nepregledna množica vernikov, med katerimi so bili ne le katoličani, temveč tudi mnogi evangeličani.

Benedikt XVI. v Erfurtu
Benedikt XVI. v Erfurtu © Radio Vatikan
Prepletanje ubranega petja ženskih, moških, deških in mladinskih zborov je ob blagih žarkih jutranjega sonca ustvarjalo ozračje prisrčne topline, ki jo doživlja družina zbrana ob svojem očetu. Erfurtski škof dr. Joachim Wanke je v kratkem pozdravnem nagovoru izrazil svojo veliko hvaležnost papežu za obisk, saj je med njimi osebno navzoč on, s katerim so sicer vsak dan duhovno povezani pri sveti maši. Množica je škofove besede podprla z navdušenim aplavzom.

Papež Benedikt XVI. je nato v nagovoru med sveto mašo današnji dan s označil psalmistovimi besedami kot dan slave in zahvale Bogu. Težka desetletja, ki so jih prebivalci Vzhodne Nemčije doživljali v ločenosti od ostalih sonarodnjakov, še vedno puščajo globoke sledi zlasti na duhovnem in verskem področju. A zdaj je tudi zanje nastopil čas novih možnosti. Izkušnja zadnjih dvajsetih let dejanske svobode, krepi zaupanje v Božjo pomoč. Ob tem je sveti oče poudaril, da kjer je Bog navzoč, tam je tudi prihodnost. Pohvalil je njihovo zvestobo Kristusu in hkrati spodbudil, naj se po zgledu svetnikov, kot sta sv. Bonifacij, sv. Elizabeta Ogrska ter drugi, vedno bolj zavzemajo za izpovedovanje svoje vere tudi v dejavnem javnem življenju.

Vera v Kristusa vsebuje namreč nujno tudi skupnostno razsežnost. Svetniki so svojo vero hranili v povezanosti z Bogom v osebni molitvi, a jo hkrati živeli tudi v občestvu Cerkve. Nihče namreč ne more biti veren sam zase. Vera je po eni strani zastonjski Božji dar, a pričakuje od nas, da verujemo skupaj z drugimi. Gre za Cerkev, ki nima meja posameznih dežel in držav in ob tem se v duhovni izmenjavi eni od drugih učimo verovati. Politične spremembe so po letu 1989 prinesle ne le možnost neoviranega pretoka prebivalstva, temveč so podprle hrepenenje po novem. Svetniki nas spodbujajo k pogumu, naj ne ostajamo samo v neki privatni vernosti, temveč naj se kot kristjani približamo svojim sodržavljanom in jih povabimo k odkritju lepote vere. Svoj nagovor je sveti oče sklenil s prisrčnim zagotovilom: „Bog je tu in življenje je lepo in polno smisla!“

 

PROGRAM V ERFURTU

PETEK, 23. september 2011

  • 10:45 – Prihod na letališče v Erfurtu; pozdrav premierke svobodne države Turingije Christine Lieberknecht
  • 11:15 – Obisk stolnice Sv. Marije v Erfurtu; papeža pozdravi škof dr. Joachim Wanke
  • 11:45 – Srečanje s predstavniki Sveta evangeličanske Cerkve v Nemčiji (EKD) v kapiteljski dvorani nekdanjega avguštinskega samostana - govor
  • 12:20 – Ekumensko bogoslužje v cerkvi aguštinskega samostana - govor (do 13.00)
  • 13:20 – Kosilo s papeževim spremstvom v semenišču v Erfurtu
  • 16:45 – Polet s helikopterjem z erfurtskega letališča do romarske kapele v Etzelsbachu v pokrajini Eichsfeld

 

Etzelsbach

  • 17:30 – Prihod v Etzelsbach
  • 17:45 – Marijine večernice v Etzelsbachu – govor
  • 19:00 – Odhod proti Erfurtu

 

Erfurt

  • 19:40 – Prihod na letališče v Erfurtu

 

SOBOTA, 24. september 2011

 

09.00 – Sveta maša na trgu stolnice v Erfurtu – homilija (do 11.00)

11:50 – Odhod z letališča v Erfurtu proti Lahru

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...