Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Voditelj tradicionalistov na obisku v Vatikanu

Cerkev po svetu | 14.09.2011, 07:00 Marta Jerebič

V Vatikanu se bo danes mudil voditelj tradicionalističnih katoličanov. Vrhovni predstojnik Bratovščine svetega Pija X., škof Bernard Fellay, se bo sestal s prefektom Kongregacije za nauk vere, kardinalom Williamom Levado. Predstojnik bratovščine v Nemčiji, Franz Schmidberger, je na njihovi spletni strani zapisal, da bodo na srečanju razpravljali o izidu pogovorov glede nauka v zadnjih dveh letih. Ti pogovori so se začeli leta 2009, ko je Vatikan preklical izobčenje njihovih škofov.

Bratovščina svetega Pija X. ni sprejela bogoslužne reforme niti nekaterih določil drugega vatikanskega koncila, še posebej pa se ni strinjala z odpravo svete maše v latinskem jeziku. Ustanovitelj te skupnosti je bil škof Marcel Lefebvre, ki je leta 1988 v Švici brez soglasja Vatikana in kljub njegovim opozorilom posvetil štiri škofe. Te je nato tedanji papež Janez Pavel II. izključil iz katoliške Cerkve, januarja leta 2009 pa jih je papež Benedikt XVI. pomilostil.

To dejanje je v svetu sprožilo veliko neodobravanja, še posebej zato, ker je kmalu zatem v javnost prišla vest o izjavah enega od pomiloščenih škofov, Richarda Williamsona, ki je podvomil v holokavst. Britanski škof je v pogovoru za švedsko televizijo zanikal obstoj plinskih celic v nemških koncentracijskih taboriščih; dejal je še, da so nacisti med drugo svetovno vojno pokončali le od 200 do 300 tisoč Judov, in ne šest milijonov.

Williamsonove trditve so sprožile burne odzive in kritike na račun Svetega sedeža, ta pa je ves čas polemike poudarjal, da holokavsta ne sme nihče zanikati ter da papež pred pomilostitvijo škofov ni bil seznanjen z Williamsonovim stališčem do holokavsta.

Omenjeni škofje so s preklicom izobčenja postali člani škofovskega zbora, ni pa še jasno, kakšno mesto bo imela bratovščina znotraj Cerkve. Tokratni pogovori bodo namenjeni tudi temu. Sicer pa je papež Benedikt XVI. že pred dvema letoma dejal, da je polno občestvo s člani bratovščine odvisno od resničnega priznanja učenja in avtoritete papeža ter 2. vatikanskega cerkvenega zbora.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...