Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež: Pristna ljubezen vsebuje pravi čut vzajemne odgovornosti

Cerkev po svetu | 05.09.2011, 02:15 Izidor Šček

Papež Benedikt XVI. se je danes v Castel Gandlofu srečal z množico romarjev različnih jezikov, zbrano za opoldansko molitev. "Prihodnjo nedeljo pa se bo za opoldansko molitev nahajal v Anconi, saj se bo tja napotil za sklepno dejanje 25. italijanskega narodnega evharističnega kongresa. Kongres se začenja danes.

V papeževem imenu se je kot njegov legat za to priložnost v Ancono napotil kardinal Giovanni Battista Re ter vodil slovesno somaševanje in odprtje evharističnega kongresa. O tem je sveti oče spregovoril po opoldanski molitvi in blagoslovu.

Papež Benedikt XVI. je današnjo spodbudo naslonil na svetopisemska besedila današnje 23. nedelje med letom. Njihov skupni imenovalec je medsebojna ljubezen vernikov, ki izvira iz občestva Sv. Trojice. Apostol Pavel tako zatrjuje, da so vse zapovedi povzete v eni, ki naroča: „Ljubi bližnjega, kakor samega sebe (prim. Rm 13,8-10).

V nadaljevanju je sveti oče pojasnil, da pristna ljubezen vsebuje pravi čut vzajemne odgovornosti in spomnil, da če se moj bližnji pregreši proti meni, moram do njega še vedno ohranjali ljubezen. Zato z njim najprej govorim osebno in mu pojasnim, da njegova beseda ali dejanje nista bila dobra. Takšno ravnanje se imenuje bratsko opominjanje. Pri bratskem opominjanju ne gre za reakcijo na žalitev, temveč za izraz ljubezni do žaljivca. „Kdor te je prizadel, je samemu sebi povzročil težko rano in ti naj bi bil do te rane brezbrižen?... Žalitev moraš pozabiti, ne pa rane tega svojega brata!“ je papež Benedikt XVI. navedel spodbudo sv. Avguština (Discorsi 82,7). Jezus nadalje govori o stopnjevanju bratskega opominjanja. Vse pa dokazuje kristjanovo soodgovornost. Vsakdo je poklican tako k sprejemanju opominov kot tudi k pomoči bližnjemu z opominjanjem, je še dejal sveti oče.

Nato je spomnil, še na enega od sadov ljubezni v skupnosti. Gre za soglasno molitev. Čeprav je osebna molitev neobhodno potrebna, Jezus zagotavlja svojo prisotnost posebej v skupnosti, kjer se v isti prošnji enodušno povežeta vsaj dve osebi.

Papež Benedikt XVI. je današnje spodbude povzel v povabilu, naj se zato vadimo tako v bratskem opominjanju, ki terja veliko ponižnosti in preprostosti srca, kakor tudi v molitvi, da bi se dvigala k Bogu iz skupnosti, ki je resnično povezana v Kristusu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.