Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Od petka do petka: 29. julij - 5. avgust 2011

| 07.08.2011, 07:21 Matjaž Merljak

Premestitve v Cerkvi na Slovenskem, 33. srečanje Prijateljev radia Ognjišče na Voglu, spominska slovesnost pri Ruski kapelici pod Vršičem, ugibanja o predčasnih volitvah in predvsem stavka v Luki Koper so dogodki, ki so zaznamovali minuli teden. Med športnimi dosežki je bil v ospredju nogomet, v Beogradu pa je blestel strelec Rajmond Debevec.

CERKEV

Precej duhovnikov v teh dneh menja delovno mesto. Zadnjo nedeljo v juliju se običajno poslavljajo od vernikov stare župnije, prvo nedeljo v avgustu pozdravljajo občestvo nove. Eni so premeščeni po lastni želji, drugi po naročilu škofa zaradi pastoralnih potreb, nekaj jih odhaja na študij v tujino.

Letos lahko med pomembnejšimi imenovanji omenimo novega generalnega vikarja v ljubljanski nadškofiji. To je postal prelat Anton Markelj, ki je zamenjal prelata Antona Slabeta. Vodenje medškofijskega odbora za mladino je bilo medtem znova zaupano Gregorju Kuneju, ki je za naš radio dejal, da gre za veliko odgovornost. „V tem trenutku v sebi čutim poklicanost k še večjemu sodelovanju z mladimi, predvsem pa programe, projekte, ki že tečejo, naslanjati in postavljati na Kristusa - v skladu z letošnjim geslom svetovnega dneva mladih. Vsem tem mladim, ki so v Cerkvi aktivni, delajo in ustvarjajo želim dati to možnost, da res začutijo Kristusa, izhajajo iz njega in to naprej podajajo svojim vrstnikom,“ je dejal.

Že deset let pa je minilo, odkar je bil z Brezij nazaj v Avstralijo premeščen pater Ciril Božič. Iz „dežele tam spodaj“ se rad vrača v domovino. Ob sklepu zadnjega obiska v Sloveniji se je med drugim srečal s Prijatelji radia Ognjišče, ki so se prejšnji konec tedna zbrali na Voglu. V nedeljo je daroval sveto mašo na prostem, ki se je je udeležilo 450 poslušalcev našega radia. „Na Voglu je spet prav lepo. Na začetku maše nas je malo poškropilo, kot se spodobi, da se pokrižamo z blagoslovljeno vodo, potem pa je nastalo kar lepo vreme. Mislim, da je bilo med sveto mašo prijetno in prijazno vzdušje,“ je povedal po srečanju. 33. srečanje Prijateljev radia Ognjišče v objemu gora je v soboto zaznamoval blagoslov Marijine kapelice. Sveto mašo je daroval upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, ki o pomenu takšnih srečanj pravi: „Podobno kot lansko leto se je tudi letos pokazalo, da je takšno srečanje sredi počitnic zelo dobrodošlo. Ljudje, ki niso na dopustih, se radi udeležijo nekajdnevnega srečanja, kjer imamo več poudarkov, tako kot je pri nas običajno: druženje, odkrivanje lepot narave, malo tudi fizične kondicije, predvsem pa srečanje z Bogom in stvarstvom, ki nas obdaja.“

Približno 500 vernikov je v minulem tednu povezala tudi planšarska kapelica Marije Snežne na Veliki Planini. V petek, na godovni dan njene zavetnice, so se zbrali pri slovesni sveti maši, ki jo je daroval Klemen Svetelj. Ujeli smo ga pred mikrofon in poudaril je: „Tako kot smo se po različnih poteh podali na Veliko Planino h kapelici Marije Snežne, se tudi v življenju po različnih poteh vzpenjamo, a tudi padamo. Vemo pa, da noben padec ni tako težak, hud, da ne bi zmogli nadaljevati, zato ker imamo pred seboj cilj, tisto smer, ki nam jo tudi Marija kaže s svojim življenjem.“

Že 95 let pa pod Vršičem stoji Ruska kapelica. Spominja na ruske vojake, ujetnike v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz. Umrlim se vsako leto v tem času tradicionalno poklonijo visoki cerkveni in politični predstavniki Slovenije in Rusije. Osrednja slovesnost je bila prejšnjo nedeljo, pred tem so v petek in soboto pripravili različne prireditve ter pri spominskih svetih mašah molili tudi za mir med narodi in krepitev povezanosti med krščanskimi Cerkvami. „Vedno sem vesel, ko se lahko srečam s predstavniki bratske oziroma sestrske cerkvene skupnosti, še posebej pa, ko gre za rusko pravoslavno Cerkev, ki v pravoslavnem svetu predstavlja veliko avtoriteto,“ je za radio Vatikan povedal predsednik Slovenske škofovske konference, nadškof Anton Stres, ki se je ob tej priložnosti sešel s predstavnikom ruske pravoslavne Cerkve, škofom Kirilom.

POLITIČNO IN DRUŽBENO DOGAJANJE:

Ostajamo med slovenskimi vršaci. S tradicionalnim vzponom na Triglav se je ta konec tedna končal letni tabor SDS-a v Lepeni. Prejšnjo soboto so se tam srečali občinski odbori največje opozicijske stranke. Zbrane je nagovoril predsednik Janez Janša, ki je prepričan, prepričan, da naša država potrebuje predčasne volitve že v zgodnji jeseni, a tega po njegovem ni pričakovati. „Največ, kar lahko pričakujemo od tistih, ki se krčevito oklepajo oblasti, je to, da bodo volitve naslednje leto nekoliko prej,“ je bil jasen.

Pogovor o predčasnih volitvah bo, tako kaže, moral načeti tudi SD. Potem ko so predsedstvu stranke kritično pismo poslali člani iz murskosoboške organizacije, so nujni sklic konference predlagali še Novogoričani. Podpredsednik SD-ja Miran Potrč ocenjuje, da se ne dogaja nič presenetljivega. Kot trdi, se v stranki „dobro zavedajo, da bomo z jesenjo morali sprejemati odločitve. Prve bodo povezane z imenovanjem oziroma izvolitvijo predsednika državnega zbora, poznejše s proračunom ter novimi predlogi in volitvami ministrov in ministric, ki so odstopili.“ Potrč meni, da so predčasne volitve koristne in potrebne, če vlada v kratkem ne bo utrdila svojega položaja.

Kaj o predčasnih volitvah pravijo ostale parlamentarne stranke? Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je prepričan, da bo do njih prišlo. A skrbi ga, ker položaj, ko nimamo ministrov in ko je predsednik parlamenta v odstopu, v Sloveniji postaja normalen. Da so vse bolj verjetne, meni tudi generalni sekretar Zaresa Bogdan Biščak. Predvolilna kampanja se po njegovem vsebinsko še ni začela, se pa že intenzivneje kaže na retoričnem nivoju. Prvak DeSUS-a Karl Erjavec prav tako ocenjuje, da se kampanja še ni začela, temveč se bo jeseni, ko bo premier Borut Pahor predlagal novelo zakona o vladi in nove ministre. Sam pričakuje, da bodo volitve spomladi. Nasprotno po mnenju predsednika SNS-a Zmaga Jelinčiča kampanja poteka od volitev naprej, res pa je, da se stopnjuje, bolj ko gre proti koncu mandata. Jelinčič meni, da bodo nove volitve šele junija. Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je prepričan, da bo treba pred volitvami počakati na kakšno drugo alternativo.

Na prihodnje državnozborske volitve se medtem že pripravljajo v Novi Sloveniji. Predsednica Ljudmila Novak je ob 11. obletnici stranke povedala, da so si zadali velik cilj - doseči 10 odstotkov glasov. Prepričana je, da se lahko vrnejo v parlament. „Imamo najboljše možnosti, da postanemo prva stranka, ki se bo znova vrnila v državni zbor. Ne samo to, mi delamo tudi za več. S tem bomo dokazali, da je to mogoče. Če se v stranki združujejo ljudje, ki jim vrednote veliko pomenijo. Nove Slovenije ne združujejo kapitalski interesi, prav tako nimamo v ozadju političnih botrov. Nas združujejo vrednote krščanske demokracije,“ je bila odločna. N.Si ima za volitve že evidentiranih 60 kandidatov, pripravlja tudi volilni program, ki ga bo predstavila jeseni. Meni, da bo dobro sprejet. Novakova je poudarila, da se bodo med drugim zavzemali za bolj pravično gospodarstvo, večjo fleksibilnost trga dela, reformo dela sindikatov in pravično socialo.

Največ dela bo prav na področju gospodarstva. To, tako kaže, nevzdržno tone. Zadnje dni je v ospredju stavka žerjavistov, ki hromi Luko Koper. Pogajanja med upravo in sindikatom potekajo že ves teden, a rešitve, vsaj do petka, ni bilo na obzorju. Pojavila so se ugibanja, da je stavka politično motivirana, a Marko Pavliha s Fakultete za pomorstvo to težko verjame. Meni, da je ravnanje z delavci, ki delajo v Luki Koper prek podizvajalcev za minimalno mezdo in pod nečloveškimi pogoji, nesprejemljivo. Pavliha je za naš radio povedal, da je očitno kapital pomembnejši od ljudi, ki bi morali biti bistvo vsake organizacije.

Prometni minister Patrick Vlačič ima poleg Luke Koper odprto še eno krizno žarišče: zaplet glede predora Karavanke. Avstrija je v njem dodatno omejila tovorni promet, domnevno zaradi prevelike obremenitve v času turistične sezone. To je razburilo slovenske avtoprevoznike, ki so zagrozili celo z zaporo.

Zaradi vsega omenjenega je Vlačič že dobil prvi poziv k odstopu. Nanj ga je naslovil podpredsednik SDS-a Zvone Černač. Kot je ob tem dodal, je večina težav v slovenskem gospodarstvu posledica nedelovanja držav.

Zaradi vse slabšega položaja in celo propada številnih podjetij delavci potrebujejo pomoč. Marsikdo namreč nima sredstev za osnovno preživetje. Slovenska banka hrane in Slovenska Karitas sta ustanovili odbor za sodelovanje pri zbiranju in razdeljevanju hrane. Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic je pojasnil, da gre za ustanovitev mreže, ki skrbi za socialno ogrožene ljudi.

KULTURA

Umetniško vodenje ljubljanske Drame je prevzel gledališki režiser in nekdanji umetniški vodja več gledališč Eduard Miler. Na ta položaj je imenovan za čas mandata vršilca dolžnosti ravnatelja Petra Sotoška Štularja. Tega je do imenovanja novega ravnatelja, ki bo izbran na javnem razpisu, za dobo največ enega leta imenovala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca. Pred tem je 25. maja s tega mesta zaradi domnevne zlorabe položaja in denarnega okoriščanja razrešila igralca Iva Bana.

Propadajočo stavbo ljubljanskega Kolizeja, katere napovedano rušenje je razburkalo javnost in stroko, naj bi začeli rušiti jutri. Uradne potrditve še ni, saj lastnik, Kranjska investicijska družba, v zadnjih dneh ni bil dosegljiv. So pa sodelavci ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije medtem v preteklem tednu sodelovali pri demontaži spomeniško zaščitenih elementov. Njen vodja Boris Vičič je povedal, da jih bo v prihodnje hranil ljubljanski mestni muzej.

V enainosemdesetem letu starosti je v Ljubljani preminil Iko Otrin. Plesalec, baletni pedagog in koreograf je s svojim večdesetletnim delom usmerjal ter poučeval številne generacije baleta in ljudskega plesa, predvsem v Mariboru, kjer je tudi živel. Njegova zasluga je tudi ustanovitev nižje in srednje baletne šole v štajerski prestolnici.

ŠPORT

Ob koncu se ozrimo še na nekaj pomembnejših športnih dosežkov in odločitev. Rajmond Debevec je na evropskem prvenstvu v Beogradu osvojil zlato medaljo v streljanju z malokalibrsko puško v ležečem položaju. S tem se je tudi uvrstil na olimpijske igre v Londonu. „Čeprav z malokalibrsko puško leže redkokdaj posegam v finale, sem naredil vse, kar je bilo treba in nisem storil nobene napake. Pred prihodom v Beograd je bila moja želja le olimpijska kvota, zlata kolajna je povsem presegla moja pričakovanja. Ponavadi so razmišljanja o uvrstitvi na olimpijske igre le breme, tako da se s tem nisem preveč obremenjeval.“ Za Debevca je to že tretji naslov evropskega prvaka. Najboljši je bil že leta 2003 z malokalibrsko puško v trojnem položaju in štiri leta pozneje z velikokalibrsko puško prav tako v trojnem položaju. Največji uspeh je Debevec dosegel leta 2000, ko je v Sydneyju osvojil zlato medaljo v trojnem položaju. V Pekingu leta 2008 je bil bronast.

Mariborskim nogometašem pa ni uspel veliki podvig. V sijajnem vzdušju Ljudskega vrta so v sredo zgolj remizirali z Maccabijem iz Haife, rezultat je bil 1:1, kar je - zaradi zmage na prvem srečanju - v četrti predkrog lige prvakov popeljalo izraelskega prvaka. Pred vijoličastimi sta vendarle še vsaj dve evropski preizkušnji, s tekmovanjem bodo namreč nadaljevali v ligi Europa. Žreb je že določil, da se bodo v 4. predkrogu pomerili s škotskimi Glasgow Rangersi.

Medtem so evropsko popotovanje sklenili nogometaši ljubljanske Olimpije. Dunajska Austria je namreč na povratnem srečanju - tudi s sodniško pomočjo - slavila s 3:2 ter se uvrstila v četrti predkrog evropske lige. Zeleno-beli v avstrijski prestolnici niso razočarali. A priložnost za napredovanje so najverjetneje zapravili že teden poprej v Ljubljani, ko so kljub terenski premoči zgolj remizirali.

Še ena nogometna … Selektor naše izbrane vrste Matjaž Kek je objavil seznam 22-ih igralcev za prijateljsko tekmo z Belgijo, ki bo v sredo v Stožicah. Novinec je le nekdanji igralec Triglava in Maribora Miral Samardžič. Težav s poškodbami ni, nekoliko vprašljiv je le Matej Mavrič Rožič, ki ima boleč gleženj. Slovenska reprezentanca bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo nadaljevala septembra, ko se bo v Ljubljani najprej pomerila z Estonijo, nekaj dni pozneje pa v Firencah še z Italijo.

Vse bližje je medtem evropsko košarkarsko prvenstvo. Naša reprezentanca je bila ta teden uspešna na gostovanju v Litvi, zmagala je tudi četrto pripravljalno tekmo, ki jo je igrala proti domačinom. Rezultat je bil 72:70. „Ta ekipa ni velika ekipa, kot je na primer Litva, ki kandidira za evropsko zlato. Lahko pa zato obljubim, da se bo borila. Res je, da imamo nekaj odličnih igralcev, ki niso v reprezentanci, vendar ukvarjajmo se raje s tistimi, ki jim imamo,“ je o reprezentanci povedal naš selektor Božidar Maljković. Njegove izbrance do konca priprav čaka še kar nekaj srečanj, že danes pa se v Stožicah merijo na turnirju z ekipami nekdanje skupne države.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.