Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Stališče SSO glede prispevkov iz Slovenije

| 05.08.2011, 19:18 Matjaž Merljak

Razdelitev finančnih sredstev, na podlagi razpisa za leto 2011, ki ga je objavil Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, je vsebovala tudi presenetljivo krčenje na račun dveh krovnih organizacij SSO (Svet slovenskih organizacij) in SKGZ (Slovenska kulturno gospodarska zveza), ki zastopata slovensko narodno skupnost v Italiji. Poteza Urada je sprožila široko razpravo tako med Slovenci v Italiji kot tudi v Sloveniji.

Poslanec Miro Petek, predsednik Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu, je na Državni zbor v zvezi z zgoraj omenjenim krčenjem 7. junija letos naslovil pisno poslansko vprašanje na odgovornega ministra dr. Boštjana Žekša. V pismu poslanec Petek sprašuje ministra Žekša po razlogih znižanja denarnih sredstev obema krovnima organizacijama in če je še možnost dodatne dodelitve v drugi polovici leta.

Minister Žekš je poslancu Petku preko predsednika Državnega zbora pisno odgovoril 7. julija. V tem odgovoru utemeljuje krčenje sredstev, češ da v slovenski narodni skupnosti sami v Italiji še niso bili sprejeti ukrepi za racionalnejše delovanje organizacij. Pri tem dodaja, da je Urad pripravljen del sredstev prispevati, če bosta krovni organizaciji pozitivno odgovorili na pričakovanja po racionalizaciji. Minister Žekš še pozitivno ocenjuje ustanovitev mešane komisije SSO-SKGZ.

Predsednik SSO Drago Štoka je v zvezi z zgoraj omenim stališčem sestavil odgovor, ki ga je osvojil Izvršni svet SSO. Odgovor je bil poslan poslancu Miru Petku, Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, Predsedniku Državnega zbora RS, Predsedniku Republike RS, Predsedniku Vlade RS, zunanjemu ministru, na Veleposlaništvo RS v Rimu in na Generalni Konzulat RS v Trstu.

Trst, 2. avgust 2011

Svet slovenskih organizacij

 


 

Stališče SSO glede prispevkov iz Slovenije

Slovenci v Italiji si iskreno prizadevamo za krepitev medsebojnega sodelovanja in za večjo učinkovitost, ker bomo le tako lahko prišli do boljših rezultatov.

Slovenske organizcije v Italiji se v celoti zavedamo potrebe po skrbnem ravnanju s sredstvi slovenskih davkoplačevalcev, ki jih Slovenija namenja za ohranjevanje in razvijanje slovenske identitete med rojaki zunaj Slovenije. Finančne podpore morajo biti porabljene racionalno, zakonito in njihova poraba mora biti razvojno naravnana v korist slovenske narodne skupnosti.

Slovenske organizacije v Italiji se ves čas svojega obstoja srečujejo z negotovostjo izplačil proračunskih sredstev italijanske države in so prav zato zelo skrbne pri porabi denarja, katerega natančna višina je znana šele v drugi polovici leta, ko je glavnina projektov in programov že zaključena.

Tudi zaradi teh okoliščin in slabih izkušenj iz preteklosti smo po začetni zadržanosti zelo dobro sprejeli finančne podpore iz matične domovine, ki temeljijo na osnovi vsakoletnega javnega razpisa. Prav razpisni pogoji so tista opora, ki nam in našim članicam – pa tudi drugim iz zamejstva – nakazujejo prioritete, ki naj jih vključujemo v svoje programe in projekte.

Ob tej priložnosti se želimo ponovno zahvaliti za vso finančno pomoč in vsestransko podporo, ki nam jo stalno zagotavlja matična domovina.

V priloženem odgovoru ministra dr. Žekša nas moti njegova namera, ki jo dojemamo skoraj kot prisilo, po sprejeminjanju naše organiziranosti. Prepričani smo, da nobena še tako iskrena želja po racionalnejši porabi sredstev iz slovenskega proračuna ne more opravičevati ravnanja, ki ni v pristojnosti slovenske vlade in ki je v nasprotju z 11. in 12. členom Zakona o odnosih RS s Slovenci zunaj njenih meja.

Istočasno želimo tudi opozoriti, da isti zakon (členi 48, 51, 52 in 53) in v ministrovem odgovoru citirane Uredbe o izvajanju finančne podpore za ohranjevanje in razvijanje slovenske identitete zunaj Republike Slovenije zagotavljajo možnost, da se v besedilo javnega razpisa podrobneje določi in navede pogoje za vse prejemnike izpolni zahteva po zakonitosti in smotrnem izvajanju finančnih podpor (člen 55 istega zakona).

V pismu navedeni predlog za nadomestitev neupravičeno in nezakonito zadržanih finančnih podpor za obe krovni organizaciji SKGZ in SSO, preko t.i. intervencijskih sredstev Urada, ni v skladu z namenom uporabe intervencijskih sredstev.

Predlagamo, da predstojnik Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu krovnima organizacijama čim prej nakaže manjkajočo razliko sredstev za leto 2011. Opozarjamo tudi, da je s svojim neupravičenim odtegovanjem finančnih podpor za letošnje leto krovnima organizacijama ogrozil njuno koordinativno vlogo znotraj organizacij slovenske skupnosti v Italiji in tudi v njunem nastopanju do predstavnikov italijanske države, ker smo bili za površne opazovalce predstavljeni kot problematični sogovornik. To pa se je zgodilo prav v času, ko so pri nas in pri Predsedstvu Vlade Italijanske republike potekali intenzivni pogovori za oblikovanje posebnega omizja za slovensko manjšino.

Najodločneje zavračamo takšne nesprejemljive in izsiljevalske poskuse poseganja v našo organiziranost, ki je rezultat posebnih zgodovinskih okoliščin in skozi katere se je za svoj obstanek borila slovenska narodna skupnost v Italiji. Podpiramo pa vse napore, da bi v sodelovanju z Republiko Slovenijo in Italijansko republiko prišlo do uspešnega modela manjšinskega varstva, ki bi zagotavljal tudi racionalno rabo proračunskega denarja.

Če v zelo kratkem času ne bo prišlo do ustrezne spremembe finančne podpore za obe krovni organizaciji, predlagamo, da se skliče Komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, kjer bi se pogovorili o nesprejemljivem ravnanju Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in sprejeli ustrezne sklepe, ki bi zagotavljali celovito izvajanje slovenske zakonodaje in nemoteno delovanje slovenskih organizacij v Italiji.

 

Trst, 13. julij 2011

Za Svet slovenskih organizacij

Predsednik

Dr. Drago Štoka

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.