Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Slovenščina v mladih družinah

| 03.08.2011, 06:21 Matjaž Merljak

Slovenska osnovna šola, srednješolski tečaj in mladinske organizacije stremijo k temu, da bi se slovenski jezik med rojaki v Argentini ohranjal, prav tako slovenska kultura. Imajo veliko željo, da bi v mladih družinah slovenski jezik prevladal pred španščino.

Pozitiven uspeh tega je viden v mladih, tudi maturantih, ki so bili julija v Sloveniji. Zato si Zedinjena Slovenija (ZS), krovna organizacija Slovencev v Argentini, želi, da bi bila slovenščina prvenstveno prisotna v osnovni celici družbe, družini, še posebej v mešanih zakonih. Kot je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal predsednik ZS, Franci Žnidar, obstajajo tudi primeri, ko eden od staršev ni Slovenec, a otroci dobro govorijo slovensko. Tam je vidna tudi skrb starih staršev.

Kot je še dejal, se sedanji mladi, ki so tudi državljani Slovenije, bolj zanimajo za Slovenijo. Po njegovem je velika možnost, da se jih nekaj odloči za preselitev. Vsako leto se jih nekaj preseli, predvsem gre za študente. Življenje jim je bolj privlačno, ker se zadeve v Sloveniji in Evropi izboljšujejo, v Argentini pa so težave z varnostjo človeškega življenja in imetja. Tudi njegova hči se je lani pri 25-ih letih preselila in vidi prihodnost v Sloveniji.

Franci Žnidar
Franci Žnidar © Matjaž Merljak
Franci Žnidar sodeluje v domu Karapčaju, ki je 18 km oddaljen iz središča Buenos Airesa proti severu. Lani je imel dom 50-letnico, njegov oče je edini še živi ustanovitelj doma. Tam je naš sogovornik preživel otroška leta. V odboru je že 35 let, nekaj let je bil predsednik, zdaj je gospodar.

Družino ima doma in tudi v Domu, saj v slednjem preživijo sobote in nedeljo. Poznajo se med seboj in se med seboj podpirajo. „To je posebno življenje, ki ga je težko razumeti, če ga ne doživiš,“ je še poudaril.

Povedal je, da imajo Slovenci še vedno dober prizvok, zlasti pri delodajalcih. Če je nekdo Evropejec, bo odgovoren, priden in bo imel več možnosti za zaposlitev. „Slovenca še danes poiščejo,“ je zaključil.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.