Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenski zajtrk (foto: Urška Hrast)
Slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk v šole in vrtce

| 20.08.2011, 08:00 Petra Stopar

Skoraj tretjina mladostnikov ne zajtrkuje, čeprav daje zajtrk prepotrebno energijo za delo in razmišljanje. Prav zato so se na ministrstvih za zdravje, šolstvo in kmetijstvo odločili, da bodo 18. novembra otrokom v šolah in vrtcih pripravili tradicionalni slovenski zajtrk: mleko, med, kruh, jabolko. S tem naj bi mladi spoznali pomen zdravega jutranjega obroka kot tudi pomen doma pridelane hrane.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, naj bi postal tradicionalen. 18. novembra bo tako kar 250 tisoč otrok v šolah in vrtcih zajtrkovalo izključno slovensko hrano. Čeprav bo to le en dan v letu, so ministri prepričani, da se bodo mladi naučili, kako pomembna je uravnotežena hrana. Mladi na zajtrk prepogosto pozabljajo, čeprav ta izboljša zmožnost učenja in nam pomaga, da ostanemo zdravi. Matej Gregorič z Inštituta za varovanje zdravja je ob tem opozoril, da je uravnoteženo prehranjevanje v obdobju odraščanja pomembno, ker omogoča optimalno zdravje, rast in intelektualni razvoj, hkrati pa preprečuje nastanek zdravstvenih težav in z njimi v otroštvu ali odrasli dobi povezanih bolezni. „Med tednom še vedno ne zajtrkuje tretjina mladostnikov,“ je opozoril Gregorič. V zadnjih 20 letih se je zaradi slabih prehranjevalnih navad število debelih otrok povečalo na skoraj 30 odstotkov.

S projektom po besedah ministra za kmetijstvo Dejana Židana opozarjajo tudi na pomen lokalno pridelane hrane: „Pomembno je, da projekt v veliki meri temelji na prostovoljnih prispevkih kmetov in živilsko-pridelovalne industrije, ki bodo donirali za namen projekta: skoraj 13 ton črnega kruha, 2 toni surovega masla, 2,2 toni cvetličnega medu, 28 ton jabolk in 43 tisoč litrov mleka.“

Ministri pa imajo še dodatne cilje, „da v prihodnosti pridemo do tega, da bo vsaka šola in vrtec vsaj v majhni meri imel svoje vrtnine,“ s čimer bodo skušali otroke poučiti, kaj pridelava hrane sploh je in da jabolka ne rastejo na trgovskih policah, je pojasnil kmetijski minister.

Za pripravo jedilnika, na katerem bo tudi polenta, ovseni kosmiči, skuta, različno sadje, marmelada, bodo slovenski proizvajalci hrane osnovna živila tudi darovali. Zagotovo lahko starši največ naredijo s svojim zgledom.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...