Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kateri študentje bodo letos dobili posteljo v študentskem domu?

Slovenija | 03.08.2011, 11:45 Petra Stopar

Tisti, ki želijo na novo dobiti posteljo v študentskem domu, morajo vloge na razpis oddati do 10. avgusta. Rok za oddajo vlog za podaljšanje bivanja pa se izteče 22. avgusta. V Ljubljani, Mariboru, Kranju in na Primorskem je na voljo skupno dobrih 16.000 postelj.

Razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih za prihodnje študijsko leto je bil objavljen v začetku junija. Že sedaj morajo prošnjo vložiti tudi kandidati, ki bodo opravljali maturo v jesenskem roku in kandidati, ki se bodo vpisali na študij v 2. ali 3. prijavnem roku.

Po razpisu je letošnji cenzus 2242,32 evra bruto mesečno na družinskega člana v letu 2010. Pri tem izračunu se ne upoštevajo štipendije, prav tako pa tudi ne dohodki za delo prek študentskega servisa, če sami niso vlagali napovedi za odmero dohodnine za leto 2010 in so jih starši uveljavljali kot vzdrževane družinske člane.

Število postelj

Za študijsko leto 2011/2012 je bilo v Ljubljani sicer razpisanih 10.627 študentskih postelj. Študentski domovi v Ljubljani jih razpisujejo skupaj 7510, Dijaški dom Vič 390, Dijaški dom Novo mesto 41, Dijaški dom Ivana Cankarja 75, SŠTS Šiška 30 in Dijaški dom Poljane 25. Štirje zasebni študentski domovi razpisujejo še skupno 306 ležišč. Za bivanje študentov pri zasebnikih pa je na voljo 2250 postelj, od tega 750 za novince in 1500 za študente, ki podaljšujejo bivanje.

A vse to ni dovolj. Pomanjkanje študentskih postelj je najbolj pereče prav v prestolnici. Na direktoratu za investicije ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, po besedah generalnega direktorja Mitje Valiča ocenjujejo, da bi v primeru realizacije projektov Litostrojska in Dunajska, kjer je predvideno skupaj 712 novih postelj, potrebovali še vsaj 1200 dodatnih postelj.

Visokošolsko središče Maribor skupno nudi 3898 študentskih postelj. Študentski domovi Univerze v Mariboru jih razpisujejo 2648, Dijaški dom Gosposvetska 100, Dijaški dom Lizike Jančar 40, Dijaški dom Prometna šola 100, Tehniški šolski center Maribor 100, Dijaški dom Drava dve, Dijaški dom Celje 100 in Dijaški dom Murska Sobota 40 ležišč. Trije zasebni študentski domovi razpisujejo skupno 598 ležišč. Za bivanje študentov pri zasebnikih pa je na voljo še 170 ležišč.

V Visokošolskem središču v Kranju Dijaški in študentski dom Kranj razpisuje 260 ležišč.

Na Primorskem je skupno na voljo dobrih 1507 ležišč. V Visokošolskem središču v Kopru Študentski domovi Univerze na Primorskem razpisujejo 128 ležišč v Študentskem domu Portorož, 91 v Študentskem domu Koper in dve na Nazorjevi 11 v Izoli. Dijaški dom Koper razpisuje 180 ležišč, Dijaški dom Portorož 80, Dijaški dom Izola 50 in Dijaški dom Nova Gorica 60. En zasebni študentski dom v Novi Gorici razpisuje še 186 ležišč. Za bivanje študentov pri zasebnikih je na voljo 730 ležišč, od tega 50 v Novi Gorici in Sežani.

V zaključni fazi pa je priprava dokumentacije za gradbeno dovoljenje za 300 postelj v univerzitetnem kampusu Livade v Izoli, v kampusu Sonce v Kopru pa bi načeloma lahko gradbeno dovoljenje za enako število postelj pridobili konec leta, so sporočili iz Univerze na Primorskem Študentski domovi. Tako se bo stanje na področju zagotovitve zadostnega števila nastanitvenih kapacitet izboljšalo za novih 600 postelj, obe naložbi bosta zaključeni predvidoma do leta 2013.

Prednostni seznami

Pri pridobivanju mesta v študentskem ali dijaškem domu imajo prednost tisti študentje, ki imajo posebne potrebe ali imajo otroka ali so vpisani v višji letnik.

Na podlagi zbranega števila točk pisarne za študentske domove po 15. septembru in po 15. oktobru določijo prednostna seznama študentov, upravičenih za bivanje na javno razpisanih študentskih posteljah. Študentje, ki podaljšujejo bivanje, bodo o tem, ali izpolnjujejo pogoje za bivanje v študentskem domu ali pri zasebniku, obveščeni 15. oktobra.

Prav tako bosta prednostna seznama objavljena na spletnih straneh študentskih domov, kjer so dostopni tudi podatki o ceni nastanitev.

Cene

V Ljubljani so cene mesečnih najemnin študentskih sob od slabih 50 do 121 evrov, odvisno od starosti doma, velikosti sobe in števila oseb v sobi. V juliju je bila tako povprečna najemnina za bivanje v študentskih domovih v Ljubljani okoli 77 evrov, na prostem trgu pa se cena povprečne najemnine giblje okoli 150 evrov.

V Mariboru se mesečne najemnine gibljejo med 61,40 do 129 evrov, v javnih študentskih domovih pa naj bi bilo v tem okrožju na voljo 2696 postelj.

Omeniti velja, da so dvoposteljne sobe cenejše od enoposteljnih, ponekod tudi do 30 odstotkov ali celo več.

Znano je, da so stanarine pri zasebnikih, ki oddajajo sobe študentom, bistveno dražje kot v javnih domovih (študentski in dijaški domovi), čeprav so subvencije za bivanje pri zasebnikih višje. Te v javnih domovih znašajo 17 evrov, pri zasebnih sobodajalcih 40 evrov in v zasebnih študentskih domovih 32 evrov. Najemnina pri zasebnikih sicer lahko znaša najmanj 60 evrov in največ 120 evrov. Študentskih sob pri zasebnikih, ki jih subvencionira država na območju štirih visokošolskih središč, je po navedbah Mitje Valiča skupno 3150. Zasebniki, ki so upravičeni do subvencije, morajo izpolnjevati pogoje iz javnega razpisa, ki ga na podlagi pravilnika o subvencioniranju bivanja objavijo študentski domovi v posameznem visokošolskem središču.

Po zakonu se subvencija zagotavlja največ do dvanajst mesecev na leto ter se za vsako študijsko leto na novo preračuna. Izplačevanje subvencij se začne šele po tem, ko najemodajalci s študentom sklenejo nastanitveno pogodbo oziroma aneks k pogodbi.

Študentske družine in invalidi

Za bivanje v študentskem domu lahko zaprosijo tudi študentske družine in študenti invalidi. Za družino se cene gibljejo od slabih 65 evrov pa vse do skoraj 260 evrov (za štiričlansko družino).

Za študente invalide so cene v povprečju višje in znašajo od dobrih 82 do slabih 225 evrov, denimo na Poljanski v Ljubljani. Stanovanja za invalide so dražja od ostalih, ker so, kot so za STA pojasnili v Študentskih domovih Ljubljana, večja in imajo posebno opremo. Študentom invalidom sicer del cene subvencionirajo različne invalidske organizacije. Ob tem predsednik Društva distrofikov Slovenije, ki sicer podpira 15 študentov invalidov, Boris Šuštaršič opozarja, da bi morala država v razvijajočem se javnoizobraževalnem sistemu širiti tudi bivalne in druge pogoje za študij tovrstne študentske populacije.

Katoliški študentski domovi

V sklopu Univerzitetne pastorale v Cerkvi na Slovenskem katoliški študentski domovi na področju od Kopra do Maribora nudijo preko 600 postelj. Poleg strehe nad glavo in primernih prostorov za študij in bivanje ti domovi nudijo še veliko drugih možnosti in dejavnosti, ki jih mlad človek potrebuje za svojo celostno rast.

Celoten seznam teh domov najdete na tej povezavi.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...