Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kako dobro lovite frizbi?

Slovenija | 01.08.2011, 13:04 Petra Stopar

To je morda vprašanje za vse tiste, ki bi si želeli ogledati pravo tekmovanje v podajanju in lovljenju diska, plastičnega krožnika pod bolj znanim imenom „frizbi“. Maribor v tem tednu gosti Evropsko prvenstvo v Ultimate frizbiju, na katerem tekmuje več kot 1000 igralcev iz 21 držav, tudi iz Slovenije.

V Sloveniji okoli 100 aktivnih igralcev, a številka narašča

Ultimate frizbi je šport, za katerega večina ljudi prvič sliši, sicer pa je poznan v 83 državah po svetu. V Slovenijo ga je leta 2003 iz ZDA prinesel študent Fakultete za šport Damijan Marin, ki je še vedno aktiven igralec. Dve leti kasneje je bilo ustanovljeno Športno društvo Frizmi, danes pa se s tekmovanjem v Ultimate frizbiju pri nas ukvarjajo že štiri društva. Ta šport je torej v Sloveniji še zelo mlad. Največji dosežek do zdaj je ljubljanska ekipa Frizmi dosegla na Svetovnem klubskem prvenstvu lani v Pragi. Osvojila je 29. mesto (od 40-ih).

Kako to, da Evropsko prvenstvo letos gosti prav štajerska prestolnica?

Pri kandidaturi je Slovenija premagala Francijo in Irsko, ker je imela dobro zasnovan načrt, dobro geografsko lego in bila finančno ugodna za organizacijo. „Prav tako je organizacija prvenstva priložnost za razvoj tega športa v regiji,“ je prepričana organizatorka prvenstva v Sloveniji Ana Trampuž.

Da je bil Maribor izbran za gostitelja prvenstva, je zadovoljen tudi župan Franc Kangler, ki dodaja, da je to športno mesto z velikim športnim srcem. „Tovrstne športne prireditve predstavljajo pomembno točko v sodelovanju različnih mest in držav, od koder prihajajo športniki, hkrati pa igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju posameznikov k športni dejavnosti in širjenju športnega duha,“ je povedal organizatorjem. Verjame, da bodo Mariborčani in vsi ostali obiskovalci uživali v ogledu tekem „in se imeli priložnost pobliže seznaniti z nam še ne tako znano športno disciplino“.

Za zmago v privlačni igri z izmuzljivim diskom na nogometnih igriščih Nogometnega kampa Arena pod Pohorjem in Športnega parka Tabor bori 50 ekip iz 21 držav v štirih divizijah. Prvenstvo sta v soboto z otvoritveno tekmo odprli reprezentanci Slovenije in Velike Britanije v mešani diviziji, kjer fantje in punce igrajo v isti ekipi. Podelitev nagrad in sklepna slovesnost bo v soboto, 6. avgusta.

Kakšna so pravila?

V ekipi je 7 igralcev, ki se pomerijo z nasprotnim moštvom na travnatem igrišču, velikem 100 m krat 37 metrov. Vsak konec igrišča ima označeno končno cono, ki je dolga 18 metrov. Cilj igre je ujeti disk v nasprotnikovi končni coni, s čimer se doseže gol. Za doseg končne cone si je treba disk podajati in ga tako prenesti prek igrišča. Pri tem velja pravilo, da se moraš v trenutku, ko ujameš disk, takoj ustaviti, na voljo pa imaš le 10 sekund, da disk podaš svojim soigralcem.

Ultimate frizbi je šport brez sodnikov. Igralci si morajo soditi sami in razrešiti vse konflikte takoj na igrišču. S tem se spodbuja predvsem „fair play“, saj morajo igralci ohraniti trezno glavo in se odzvati pošteno, tako do sebe kot nasprotnika. „Ultimate tako uči igralce sprejemanja treznih odločitev, spoštovanja nasprotnika in notranje integritete. Spodbuja tekmovalnost, vendar ne za ceno medsebojnega spoštovanja igralcev, pravil in veselja do igre“, menijo slovenski organizatorji.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...